Yurt dışında yaşama fikri, birçok kişiye cazip gelmektedir. Yabancı bir ülkede yaşamak ya da çalışabilmek için uyulması gereken şartlar vardır. Bu şartlara uygun olan kişilere vize verilmektedir. Vize alamayan kişilerin ise yurt dışına çıkma hakkı yoktur. Bu aşamada birçok kişinin yardımına Shengen ülkeleri yetişmektedir. Bu yazımızda vizesi kabul olmayan ve yurt dışına gidemeyen kişiler için Shengen ülkeleri hakkında bilgi vereceğiz.
Yurt dışına çıkmak için herkesin başka nedeni vardır. Kimi daha iyi şartlarda çalışmak ister, kimi yabancı dil eğitimi almak, kimi farklı ülkeler görmek ister, kimi farklı ülkelerin olanaklarından yararlanmak ister. Niyet ne olursa olsun bir kişinin yurt dışına çıkma kararı vermesinin ardından bu hayalini gerçekleştirmesi için vize alması gerekmektedir.
Vize Nedir?
Vize, bir devletin temsilcilikleri aracılığı ile verilen ve kişinin o ülkeye giriş yapmasına izin verildiğini göstermek için pasaportuna eklenen bir kayıttır. Bu kaydın olmaması halinde kişinin vize ile girilen ülkelere girebilmesi mümkün değildir.
Vize Nereden Alınır?
Günümüzde birçok ülke Türk vatandaşlarından vize talep etmektedir. Bu nedenle yurt dışına çıkmak isteyenlerin mutlaka vize alması gerekir. Vize alınabilecek yerler şu şekildedir;
- Büyükelçiliklerin konsolosluk kısmından
- Başkonsolosluklardan
- Konsolosluklardan
- Bazı ülkelere ait fahri konsolosluklardan
Belirlenmiş kurallara göre bir kişinin vize alabilmesi için başvuruyu ikamet ettiği yerden yapması gerekmektedir. Ülkemizde birçok ülkenin konsolosluğu bulunmaktadır. Bu konsolosluklara giderek ikamet adresi üzerinden vize başvurusu yapmak yeterli olacaktır. Başvuru için gerekli olan belgelerin de mutlaka hazırlanması gerekmektedir.
Shengen Vizesi Nedir?
Shengen, bir vize çeşidi olarak bilinmektedir. Shengen vizesi almak için bu vizeyle ziyaretçi kabul eden ülkelere aracılık eden kuruma başvuruda bulunmak yeterli olacaktır. Günümüzde birçok ülke Shengen vizesi ile ziyaretçi kabul etmektedir. Shengen vizesi alarak giriş yapılabilecek ülkeler şunlardır;
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
- Lihtenştayn
- Norveç
- İzlanda
- İsviçre
Shengen vizesi 6 aylık bir süre için verilmektedir. Bu vizeyi alan kişinin 6 ay içerisinde en fazla 90 gün ziyaret hakkı bulunmaktadır. Shengen vizesi almak için önce kişinin pasaport alması gerekmektedir. Vize başvurusunda bulunan bir kişinin yurt dışına çıkması için Shengen başvurusunda bulunması akıllıca olacaktır. Bir kişinin vize başvurusu reddedilmiş olsa bile Shengen başvurusunun kabul edilme ihtimali yüksektir.
Vize Reddetme Oranlarına Göre Shengen veren Ülkeler Hangileridir?
Bir kişinin vize başvurusunun reddedilmesine göre Shengen başvurusu değerlendirilmektedir. Vizesi reddedilmiş olan kişinin reddetme oranları, Shengen vizesi alması sırasında belirleyici olmaktadır. Bu belirleyiciliğe göre ülkelerden Shengen vizesi alınabilir. Vize reddetme oranlarına göre Shengen vizesi verme oranlarını belirleyen ülkeler şu şekilde sıralanabilir;
- Avusturya: %3,3
- Belçika: %14
- Çek Cumhuriyeti: %3,1
- Danimarka: %5,1
- Estonya: %1,7
- Finlandiya: %1,2
- Fransa: %9,9
- Almanya: %5,6
- Yunanistan: %3,2
- Macaristan: %2,8
- İzlanda: %0,3
- Letonya: %1,1
- Litvanya: %1,4
- Lüksemburg: %1
- Malta: %25
- Hollanda: %7,5
- Norveç: %4,6
- Polonya: %2,6
- Portekiz: %12,2
- Slovakya: %2,9
- Slovenya: %6,8
- İspanya: %7,6
- İsveç: %10
- İsviçre: %6,1
0 Yorum yapıldı