Youtube üzerinden kanal açıp video yükleyen ve içerik üretenlerin en büyük korkularından birisi telif hakkı ihlali yapmaktır. Telif hakkı Youtube için oldukça önemli konulardan birisidir. Bu yazımızda Youtube Videolarındaki Telif Hakkı Sorunu Nasıl Çözülür sorusuna cevap vereceğiz.
TELİF HAKKI NEDİR?
Telif hakkı, fiziksel ortamlarda kaydedilmiş orijinal bir eserin oluşturan kişiye tüm haklarının verilmesidir. Telif hakkı sahibi kişiler, söz konusu eserin tüm haklarına sahiptir. telif hakkı sahibi, elindeki eserin başkaları tarafından kullanılıp kullanılmayacağına karar verme hakkına da sahiptir.
TELİF HAKKINA GİREN ESERLER NELERDİR?
Günümüzde birçok eser telif hakkına girmektedir. Telif hakkına giren eserler şu şekilde sıralanır;
- TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel işitsel eserler
- Ses kayıtları ve müzik besteleri
- Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler
- Resimler, posterler ve reklamlar gibi görsel eserler
- Video oyunları ve bilgisayar yazılımları
- Tiyatro oyunları ve müzikaller gibi drama eserleri
Bu kapsamda Youtube kanalından yapılan yayınlarda da telif hakkı kullanılması söz konusu olacaktır. Üzerinde telif hakkı bulunan bir eserin ihlal edilmeden kullanılması mümkün değildir.
YOUTUBE VİDEOLARINDAN TELİF HAKKI SAHİBİNİN HAK TALEBİNDE BULUNDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
Bir eser üzerinden telif hakkı bulunan kişiler eserlerinin kullanıldığı video ile ilgili şu hak taleplerinde bulunabilirler;
- Telif hakkı sahibinin adını belirtmiş olmanız
- Hak ihlalinde bulunan videodan para kazanmamayı tercih etmiş olmanız
- YouTube ’da benzer videolar tespit etmiş olmanız
- İçeriği iTunes, CD veya DVD’de satın almış olmanız
- İçeriği kendiniz TV’den, sinemadan veya radyodan kaydetmiş olmanız
- “Telif hakkı ihlaline kastedilmediğini” belirtmiş olmanız
TELİF HAKKI YOUTUBE’DA OTOMATİK Mİ BELİRLENİR?
Telif hakkı, Youtube’da otomatik olarak belirlenir mi sorusunun cevabı hayırdır. Telif hakkı sahipleri, eserlerinin bir yayından kaldırılması talebinde bulunduklarında yasalar uyarınca ilgili içerik kaldırılır. Kaldırma işleminin sonrasında Youtube videosunu koyan kişiye de işlem hakkında bilgi verilir. Bunun dışında telif hakkı durumunun mahkemeye taşınıp taşınmaması tarafların anlaşmasına bağlıdır.
YOUTUBE’DA BİR VİDEOYU ŞİKAYET ETMEK İÇİN TELİF BİLDİRİMİ NASIL GÖNDERİLİR?
Bir kişinin telif hakkı bulunan eserinin izinsiz şekilde Youtube’da yayınlanması durumunda kişi telif hakkı bildiriminde bulunabilir. Bildirim göndermeden önce adil kullanım, adil davranış ve benzer bir telif hakkı istisnası olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Telif hakkı teklifi, sadece bu hakka sahip kişiler ya da o kişi adına işlem yapma yetkisi olan kişiler tarafından gönderilebilir.
YOUTUBE VİDEOLARINDAKİ TELİF HAKKI SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Youtube videolarındaki telif hakkı sorunu nasıl çözülür sorusunun cevabı şu şekildedir;
- Süresinin dolmasını beklemek: Bu çözüm yönteminde, telif hakkı ihtarlarının geçerliliği tamamlanana kadar beklemek gerekir. Telif hakkından dolayı kapatmalarda 90 günlük bekleme süresi vardır. Bu sürenin dolmasıyla birlikte Youtube kanalı tekrar açılacaktır.
- Geri çekme isteğinde bulunmak: Bu çözüm yönteminde video ile ilgili hak talebinde bulunan kullanıcıya ulaşarak telif hakkı ihlali hak talebini geri çekmesi istenebilir.
- Karşı bildirim göndermek: Bu çözüm yöntemi video hak ihlali olarak hatalı şekilde kaldırıldıysa kullanılabilir. Video sahibi, hak ihlali olarak hatalı şekilde tanımlandığı için kaldırıldığını ya da adil kullanım niteliğine sahip olduğunu karşı bildirim ile göndermek zorundadır.
- TELİF HAKKI NEDİR?
- TELİF HAKKINA GİREN ESERLER NELERDİR?
- YOUTUBE VİDEOLARINDAN TELİF HAKKI SAHİBİNİN HAK TALEBİNDE BULUNDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
- TELİF HAKKI YOUTUBE’DA OTOMATİK Mİ BELİRLENİR?
- YOUTUBE’DA BİR VİDEOYU ŞİKAYET ETMEK İÇİN TELİF BİLDİRİMİ NASIL GÖNDERİLİR?
- YOUTUBE VİDEOLARINDAKİ TELİF HAKKI SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
0 Yorum yapıldı