Yazılım mühendisliği, teknolojinin ön plana çıkmasıyla birlikte en önemli mesleklerden birisi haline geldi. Birçok genç, geleceğin mesleklerinden birisi olarak gördüğü yazılım mühendisliğini kendisine meslek olarak seçmeye başladı. Bu yazımızda Yazılım mühendisliği hakkında bilgi almak isteyenler için Yazılım Mühendisliği Nedir, İş Alanları Nelerdir, Ne Kadar Maaş Alırlar? Sorularına cevap vereceğiz.
Yazılım mühendisliği çok popüler mesleklerden birisi olmasına karşılık birçok kişinin bu meslek ile ilgili tam bilgisi bulunmamaktadır. Yazılım mühendisi olma hayalini kuranlar, bu meslekte nasıl çalışacakları, iş alanlar ve alacakları maaş hakkında bilgi sahibi olmak isterler.
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Yazılım Mühendisliği, teknik ve ekonomik açıdan gerekli olan güvenli ve emniyetli yazılım geliştirmek ve bu yazılım üzerinden tüm verileri bir araya toplamak görevinin yerine getirildiği bir meslektir. Teknoloji ile bir arada çalışıldığı için son dönemin en çok tercih edilen mühendislik dallarından birisidir.
Yazılım mühendisi olmak isteyen kişilerin öncelikle bu bölüm ile ilgili tam bilgi sahibi olması ve ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını tespit etmesi gerekmektedir. Yazılım mühendisliği bölümünü bitiren kişilerin deneyim kazanmak için kısa dönemler halinde staj yapması ve devamlılığını sağlaması oldukça önemlidir. Staj döneminde çok fazla firma ile çalışan kişilerin CV bilgilerinde bu ayrıntı da yer alır ve iş bulmaları çok daha kolay olur.
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ İŞ ALANLARI NELERDİR?
Yazılım mühendisliği yaygın olarak kullanıcıya odaklı çalışmalar gerçekleştirir. Akıllı cihazların, televizyonların ve hatta otomobillerin bile kullanmış olduğu programlar ve yazılımlar bu mühendisliğin iş alanları içerisinde yer almaktadır.
Yazılım mühendisliği iş alanları nelerdir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Bankacılık
- Telekomünikasyon
- Otomotiv
- Hastane
- Programcılık
- Veri tabanı uzmanlığı
- Proje yöneticiliği
- İş analistliği
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Yazılım mühendisliği bölümünü seçen kişilerin öncelikle bu meslekte hangi görevleri yerine getireceğini iyi bilmesi gerekir. Yazılım mühendisliğinin görevleri şu şekilde sıralanır
- Yazılımı kullanacak kişilerle iletişime geçerek ihtiyaçlarını belirleme
- Analiz etme
- Analizler sonucunda yazılımın ana omurgasını belirleme
- Yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile birlikte çalışma
- Yazılımın tamamlanmasının ardından gerekli kullanım eğitimlerini verme
- Kullanım sırasında oluşacak sorunlarla ilgilenme
YAZILIM MÜHENDİSLERİ NE KADAR MAAŞ ALIRLAR?
Yazılım mühendisleri ne kadar maaş alırlar sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; yazılım mühendisleri maaşlarını tecrübelerine bağlı olarak alırlar. Bir yazılım mühendisi ne kadar tecrübeli ise o kadar yüksek maaş alacaktır.
Yazılım mühendislerinin maaşlarının belirlenmesinde birçok kriter bulunmaktadır. Yazılım mühendisi olan kişinin kendisini ne kadar geliştirdiği, diploma notu ortalaması, staj yapıp yapmadığı, okulda katıldığı aktiviteleri, evli ya da bekar olması, çocuk sayısı, yabancı dil bilgisi derecesi oldukça önemlidir.
Yazılım mühendisliği maaşları şu şekilde sıralanır;
- 0 – 2 yıl arası yazılım mühendisi maaşları: 2.800 TL – 3.600 TL arası
- 3 yıl tecrübeli yazılım mühendisi maaşları: 3.800 TL – 5.500 TL arası
- 5 yıl ve üzeri tecrübeli yazılım mühendisi maaşları: 8.000 TL – 30.000TL arası
- Kariyer sitesi maaş ortalaması: 5.150 TL
- 2020 yılı yazılım mühendisi maaş ortalaması: 5.665 TL – 5.770 TL arası
- Yurt dışı yazılım mühendisi maaşları: 87.500 $ – 162.000 $ arası
0 Yorum yapıldı