Yaz ayları sıcakların artışı ile birlikte sağlık açısından da dikkat edilmesi gereken ayların başında gelmektedir. Yeme içme tarzında yapılan değişiklikler nedeniyle sağlık açısından bazı riskli durumlarla karşılaşmak daha mümkün hale gelebilir. Bu yazımızda Yaz Aylarında Nasıl Sağlıklı Beslenmeliyiz, Neler Yemeliyiz sorularına cevap vereceğiz.
Yaz aylarında sıcakların daha da artmasıyla birlikte insanlarda birçok rahatsızlık görülebilir. Bunların başında nefes darlığı, ateş basması, baş dönmesi, yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı, kusma ve aşırı yorgunluk gelmektedir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için yaz aylarında sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir.
YAZ AYLARINDA KİMLER RİSK ALTINDADIR?
Yaz aylarında sıcaktan etkilenen ve sağlık açısından risk altında olan birçok insan bulunmaktadır. Sıcaklığa bağlı olarak nemin de aşırı derecede artması nedeniyle insanlarda bazı hastalıkların gelişmesi söz konusu olmaya başladı.
Yaz aylarında özellikle belirli kesimdeki insanlar daha büyük risk altında. Yaz aylarında kimler risk altında sorusuna şu şekilde cevap vermek mümkün;
- Yaşlılar
- Bebekler
- Şişmanlar
- Kalp damar hastaları
- Yanık olan kişiler
- Egzama ve sedef olan kişiler
- Cilt hastalığı olanlar
- Ter bezi bozukluğu olanlar
- Hareketsiz kalanlar
- Alkolikler
- Sporcular
- Nöbetçi askerler
- Madenciler
- İtfaiyeciler
YAZ AYLARINDA NASIL SAĞLIKLI BESLENMELİYİZ, NELER YEMELİYİZ?
Yaz aylarında sağlık yönünden herhangi bir sıkıntı yaşamamak için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında yenilenlere ne kadar dikkat edilirse, bu mevsimi o kadar sağlıklı geçirmek mümkündür. Yaz Aylarında Nasıl Sağlıklı Beslenmeliyiz, Neler Yemeliyiz sorularına şu şekilde cevap verilebilir;
- Yaz aylarında sıvı kayıpları daha çok olduğu için günde 2-2.5 litre su içilmeli.
- Spor yapanlar, ağır işlerde çalışanlar daha fazla su içmeli.
- Ayran mineral dengesini sağladığı için yazın daha çok içilmeli. Yoğurt veya cacık da tüketilebilir.
- Et yemekleri ve sütlü ürünlerin tazeliğinden emin olunmalı.
- Ağır yemekler yerine bol sebze ve meyve tercih etmekte yarar var.
- Öğle yemeklerinde yağlı, tuzlu ve kuru yiyeceklerden kaçınılmalı.
- Hafif yiyecekler yenmeli, yanlarında ayran, su, meyve suyu gibi bol sıvı alınmalı.
- Alkol ve kafein idrar artışı ve sıvı kaybı yaptığı için sıcak saatlerde içilmemeli.
KARPUZ YAZ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ
Karpuz, yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden birisi. Sıcak günlerde en serinletici meyve olan karpuz, bu mevsimde sağlıklı beslenme adına sıklıkla tüketilmeli. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında tüketilmesi önemli olan karpuz, böbreklerdeki ürat ve üre tuzlarının temizlenmesini sağladığı için taş ve kum oluşumunu engellemektedir. Karpuzun nikotin ve sigaranın diğer zehirlerinden de koruma etkisi bulunmaktadır.
DONDURMA YAZ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ
Dondurma, yaz aylarının en lezzetli ve serinletici tatlılarından birisidir. Hem çocuklar hem de yetişkinler için vazgeçilmez tatlılardan olan dondurma, içerdiği kalsiyum, fosfor, magnezyum, A – B2 – C – D – E vitaminleri sayesinde sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Dondurma süt ve yoğurttan sonra en iyi kalsiyum kaynağıdır.
SU YAZ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ
Su, vücut için en gerekli içecektir. İnsan vücudunun %50 -60’ lık bölümü sudan oluşmaktadır. Yaz aylarının yüksek sıcakları nedeniyle insanları çok çabuk su kaybı yaşarlar. Vücudun susuz kalması da bazı sağlık sorunlarına nede olur. Bu nedenle özellikle yaz aylarında sıklıkla su tüketmek çok önemlidir. Su tüketimi için kahve çay ya da kola gibi içecekler yerine direkt olarak su tercih edilmelidir. Bu tür içecekler verdiklerinden fazla suyun vücuttan atılmasına neden olurlar. İnsanların sıcak havalarda ihtiyaç duydukları su miktarı günlük 2,5 – 3 litre olmaktadır.
YAZ AYLARINDA TÜKETİLEN BESİNLERİN TAZE OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Yaz aylarında tüketilebilecek çok fazla sebze ve meyve bulunmaktadır. Sağlıklı beslenmek için bu besinlerin taze olarak tüketilmesi gerekir. Yaz aylarında tüketilen besinlerin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Balık: Taze balığın görünüşü canlıdır. Gözleri parlak ve dışa bombelidir. Solungaçları canlı kırmızıdır. Eti elastikidir, bastırınca hemen eski haline döner.
- Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domatesler kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.
- Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.
- Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.
- Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof olur.
- Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.
- Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.
- Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.
YAZ AYLARINA HANGİ VİTAMİNLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?
Yaz aylarında vücudun birçok vitamine ihtiyacı olmaktadır. Hangi besinde hangi vitaminlerin bulunduğunu bilmek, sağlıklı beslenmek için oldukça önemlidir. Yaz aylarında hangi vitaminlere ihtiyaç duyarız sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Yazın artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri yönünden zengin gıdaları mutlaka tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi.
- Antioksidan vitaminler vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu arttır. C vitamini, E vitamini, A vitamini, selenyum ve çinko, güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir.
- C vitamininden zengin besinler; maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kiviyi sayabiliriz.
- A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.
- E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.
- YAZ AYLARINDA KİMLER RİSK ALTINDADIR?
- YAZ AYLARINDA NASIL SAĞLIKLI BESLENMELİYİZ, NELER YEMELİYİZ?
- KARPUZ YAZ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ
- DONDURMA YAZ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ
- SU YAZ AYLARINDA MUTLAKA TÜKETİLMELİ
- YAZ AYLARINDA TÜKETİLEN BESİNLERİN TAZE OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
- YAZ AYLARINA HANGİ VİTAMİNLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?
0 Yorum yapıldı