Karpuz, yaz aylarının en vazgeçilmez meyvelerinin başında gelmektedir. Hemen herkesin severek tükettiği karpuzun faydaları da saymakla bitmez. Yazla özdeşleşen meyvelerden birisi olan karpuz, sağlık için tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Bu yazımızda Yaz Aylarının Popüler Meyvesi Karpuzun Faydaları Nelerdir sorusuna cevap vereceğiz.
Karpuz, yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerden birisidir. Çok lezzetli olan karpuzun %92 oranında su içermesi, ferahlatıcı bir özelliğe de sahip olmasını sağlamaktadır. İçeriğinde bol miktarda A ve C vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum, karotenoid, likopen, sayısız antioksidan ve aminoasit bulunmaktadır.
KARPUZUN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Karpuz içeriğindeki besleyici özellikler sayesinde sağlıkla tüketilebilecek meyvelerin başında gelmektedir. Karpuzun içerisinde yer alan likopen, başta kalp sağlığı, katarakt, diyabet, nörolojik hastalıklar, kemik sağlığı ve prostat kanseri olmak üzere birçok hastalığın oluşmasını engellemektedir.
Karpuzun özellikle kabuğuna yakın beyaz kısımlarında yer alan sitrulin kan akışını düzenleme ve kardiyovasküler hastalıklardan koruma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra karpuz tohumlarının besleyici özelliği bulunmaktadır.
YAZ AYININ POPÜLER MEYVESİ KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?
Yaz Ayının Popüler Meyvesi Karpuzun Faydaları Nelerdir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Kalp sağlığını korur
- Kronik iltihaplanmayı azaltır
- Güneş çarpmasından korur
- Kas ağrılarını azaltır
- Kalp atış hızını azaltır
- Saç ve deri sağlığını korur
- Kanserden korur
Karpuz kalp sağlığını korur. Karpuzun içeriğinde yüksek oranda likopen bulunmaktadır. Likopenin en büyük özelliği, hücrelerde oluşan hasarlara karşı koruma sağlamasıdır. Özellikle obez yetişkinlerde karpuz tüketimi ile hipertansiyonda azalma, kan basıncında düşme söz konusu olacaktır.
Karpuz kronik iltihaplanmayı azaltır. Karpuzun içerisinde yer alan anti – inflamatuar özelliği sayesinde vücutta var olan kronik iltihaplanma azaltılmaktadır. Karpuzun içerisinde yer alan kolin sayesinde ise inflamastonun önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Karpuz güneş çarpmasından korur. Karpuzun %92’ lik kısmı su içermektedir. Su oranının çok fazla olması, kişide dehidrasyon oluşmasını engeller. İçeriğinde yer alan yüksek orandaki elektrolitten dolayı güneş çarpmasından koruma özelliğine de sahip olmaktadır.
Karpuz kas ağrılarını azaltır. Yapılan araştırmalar sonucunda yoğun tempolu antrenman yapan sporcuların antrenman öncesinde karpuz suyu içmesinin ertesi gün oluşması muhtemel kas ağrılarını engellediğini ortaya çıkarmıştır.
Karpuz kalp atış hızını azaltır. Karpuzun içerisinde yer alan sitrılin ve arginin, tüketimine bağlı olarak kalp atış hızını yavaşlatır. Kalp atış ritmi yüksek olan ve çarpıntı yaşayan kişilerin karpuz tüketmesi gerekmektedir.
Karpuz saç ve deri sağlığını korur. Karpuzun içerisinde yer alan A vitamini, cildin ve saçların nemli tutulmasını sağlar. Bunun yanı sıra karpuzun içerdiği kallojen ve elastin sayesinde hücrelerin sağlıklı büyümesi sağlanır.
Karpuz kanserden korur. Karpuzun içerisinde yüksek oranda antioksidan bulunmaktadır. Antioksidanın en büyük özelliklerinden birisi kanser riskini azaltmasıdır. Karpuzun içerisinde yer alan likopenin özellikle prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltacaktır.
KARPUZ TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Karpuz tüketirken ölçüyü de asla kaçırmamak gerekir. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu unutulmamalıdır. Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır;
- Karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için tüketim miktarına dikkat etmek gerekir.
- Karpuzun fazla tüketilmesi, kan şekerinin yükselmesine neden olur.
- Karpuz mümkün olduğunca süt, peynir ve yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketilmelidir.
- Karpuzun tüketim miktarı en fazla 5 – 6 dilim (250 gram) kadar olmalıdır.
0 Yorum yapıldı