Annesi tarafından terk edilmiş ya da ailesini herhangi bir nedenle kaybetmiş olan yavru kedilerin bakımı oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yavru kedinin beslenmesinin özenle gerçekleştirilmesi ve bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu yazımızda yavru kedi nasıl beslenir, yavru kedi beslerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir gibi sorulara cevap vereceğiz.
Yavru kediler farklı sebeplerden dolayı tek başlarına kalabilirler. Böyle bir durumda yavru kedinin bakıma ve beslenmeye ihtiyacı olur. Yavru kediler, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak güce sahip değillerdir. Bu nedenle özel bir bakım uygulanması gerekecektir.
YAVRU KEDİNİN YALNIZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Yavru bir kedi ile karşılaşıldığı zaman öncelikle annesinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Anne yavru kediyi bırakıp yiyecek bulmaya da gidebilir. Annenin kesinlikle gelmediğinden emin olduktan sonra yavru kedi alınıp beslenmelidir. Yavru kedinin aç olduğu karnının şişkin olmamasından anlaşılabilir.
YAVRU KEDİ NASIL BESLENİR?
Yavru kedinin beslenmesi önemli bir işlemdir. Yavru kedi beslerken ilk akla gelen inek sütü vermek olur. Ancak inek sütü yavru kediler için besleyici olmamakla birlikte ishal yapıcı etkiye de sahiptir. Yavru kedi beslenmesi için en doğrusu süt tozlarının kullanılmasıdır. Süt tozu, herhangi bir pet mağazası ya da veteriner kliniğinden kolaylıkla temin edilebilir. Süt tozu ile birlikte biberon setlerinden de almak gerekir. Süt tozu bulunamaması durumunda yavru kediye keçi sütü vermek akıllıca olacaktır.
Biberon ve süt tozu ile kedi beslenmesi için öncelikle biberonun ağız kısmına “X” şeklinde bir delik açmak gerekir. Daha küçük deliklerden yavru kedinin süt içmesi zor olacaktır. Daha büyük delik ise kedinin ağzına fazla süt dolmasına ve nefes alamamasına neden olacaktır.
1 HAFTALIK KEDİ NASIL BESLENİR?
Ortalama bir kedi yavrusu her 100 gramlık ağırlığı için 30 ml süte ihtiyaç duyacaktır. 1 haftalık yavru kediler her 2 – 3 saatte bir beslenmelidir. Kedinin karın şişkinliği tok olup olmadığını anlamanın en kolay yoludur.
2 HAFTALIK KEDİ NASIL BESLENİR?
2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte bir beslenmelidir. Burada da yine her 100 gram ağırlığına 30 ml olacak şekilde süt vermek doğru olacaktır. 2 haftalık kedilerde de karın şişliği doyduğunu gösterecektir.
3 HAFTALIK KEDİ NASIL BESLENİR?
3 haftalık yavru kediler 6 – 8 saatte bir beslenmelidir. Eğer gelişmesinde yavaşlık fark ediliyorsa süt yetersiz geliyor olabilir. Bu durumda ek öğün verilerek eksiklik giderilebilir. Belirlenen ölçüler dışında kedi bir şey yemek istemiyorsa zorlanmaması gerekir.
1 AYLIK KEDİ NASIL BESLENİR?
1 aylık büyük yavru kediler için sütle beslemeye gerek yoktur. Kedi büyüdüğü için konserve mamalar kullanılabilir. Parçaları tüketmek kediye zor geliyorsa mama rondodan geçirilerek küçültülebilir.
YARVU KEDİ BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Yavru kedi beslerken sadece beslenmesi değil diğer ihtiyaçları ile de ilgilenmek gerekir. Bu ihtiyaçlar şu şekilde sıralanabilir;
VÜCUT SICAKLIĞI VE İLKYARDIM NASIL YAPILIR?
Yavru kedi ele ilk alındığında vücut sıcaklığı düşük olacaktır. Bunun nedeni uzun süre yalnız kalması ve bakımının yapılmamasıdır. İlk olarak yavru kedinin sıcak tutulması için bir battaniye içerisine konulması gerekir. Battaniyenin altına gerekirse sıcak su torbası da konulabilir. Yavru kedinin yoğun olarak sıcakla temas ettirilmemesi önemlidir.
Kedinin vücut sıcaklığı artırıldıktan sonra halsiz ve kendini bırakmış halde ise kan şekerini yükseltmek için beslemek gerekir. Öncelikle ağzına biraz şekerli su damlatılabilir. Kedi yutkunamayacak kadar halsiz ise ağız çevresine biraz bal sürülerek yalama refleksi harekete geçirilebilir.
Yavru kedinin ilk yardımı için mutlaka bir veterinerden yardım almak gerekir. Veterinerde genel muayenesi yapılan yavru kedi, gerekli bakımlardan da geçirilecektir. Bu işlemler çoğu veteriner tarafından ücretsiz olarak yapılır. Bakımının ardından dinlenmesi için bir karton kutu içerisinde yatak hazırlanabilir.
İDRAR VE DIŞKI YAPTIRMA NASIL YAPILIR?
Normal şartlarda anne kediler yavru kedilere idrar ve dışkı yapmayı öğretir. Ancak annesiz kalmış bir yavru kedinin bu kavramları öğrenmesi için yardımcıya ihtiyacı olacaktır. Anne kediler yavru kedileri çişe ve dışkı yapmaya alıştırmak için arka bölgelerini yalarlar. Yavru kedinin bu bölgesi ıslak mendille silinerek uyarılabilir. Dışkılama için ek olarak karın bölgesine masaj yapılabilir.
4 haftadan büyük kediler kuma yapmaya uygun dönemdedir. Bu sürede kedilerin mamalarını kum üzerine koyarak orada zaman geçirmesi ve alışmasını sağlamak akıllıca olacaktır. Kedinin kuma alışmaması durumunda bir başka kediyi göstererek alıştırmak mümkün olacaktır.
GENEL TEMİZLİK VE PARAZİT KONTROLÜ NASIL YAPILIR?
Yavru kedilerde genel temizlik için birkaç gün beklemek gerekir. Bebekler için olan ıslak mendiller kullanılarak bu temizlik ilk zamanlar yapılabilir. 1 haftalık bakımın ardından yavru kediyi üşütmeden yıkamak mümkün olacaktır. Parazit konusunda ise bir veterinerden yardım alınabilir. Yavru kedide parazit, pire görülmesi durumunda veteriner gerekli tedavinin yapılmasını sağlayacaktır.
- YAVRU KEDİNİN YALNIZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
- YAVRU KEDİ NASIL BESLENİR?
- 1 HAFTALIK KEDİ NASIL BESLENİR?
- 2 HAFTALIK KEDİ NASIL BESLENİR?
- 3 HAFTALIK KEDİ NASIL BESLENİR?
- 1 AYLIK KEDİ NASIL BESLENİR?
- YARVU KEDİ BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
- VÜCUT SICAKLIĞI VE İLKYARDIM NASIL YAPILIR?
- İDRAR VE DIŞKI YAPTIRMA NASIL YAPILIR?
- GENEL TEMİZLİK VE PARAZİT KONTROLÜ NASIL YAPILIR?
0 Yorum yapıldı