Tuz günlük hayatta özellikle yemeklerde sıklıkla kullanılan baharatlardan birisidir. Tuzun kullanılmadığı yemekler tatsız olur. Belirli oranda kullanılması vücut için yararlıdır. Bunun yanı sıra gereğinden fazla kullanıldığı zaman bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yazımızda Tuzun Zararları Nelerdir, Fazla Tuz Tüketildiğinde Ne Olur sorularına cevap vereceğiz.
Tuz, fazla tüketilmesi durumunda sağlık için birçok zarara neden olur. Özellikle kalbe ve beyne verdiği zarar nedeniyle oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak ve ölçüyü bilmek çok önemlidir.
TUZ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Tuz, çok eski zamanlarda göl diplerinde ve kayalarda bulunan bir maddeden elde edilmektedir. Yıllar içerisinde bu maddenin yemeklere konduğunda çürümelerini engellediği keşfedilmiştir. Bu keşfin ardından tuz günlük hayatta sıklıkla kullanılan baharatlardan birisi haline gelmiştir.
GÜNLÜK NE KADAR TUZ TÜKETİLMELİDİR?
Dünya Sağlık Örgütü, günlük kullanılması gereken tuz miktarı ile ilgili açıklama yapmıştır. Yapılan açıklama kapsamında sağlıklı tuz tüketimi için kişilerin günlük 5 gram tuz tüketmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. 5 gram tuz tepeleme bir çay kaşığı ya da silme bir tatlı kaşığı ile aynı ölçüdedir.
Belirlenen ölçüden fazla tuz tüketimi durumunda kişilerin vücudunda istenmeyen bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlayabilir. Tuzun fazla kullanımından kaynaklı sağlık sorunları ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olabilir.
TUZUN FAZLA TÜKETİMİNDEN NASIL KAÇINMAK GEREKİR?
Tuzun zararına maruz kalmamak için fazla tüketmemeye özen göstermek gerekir. Tuzun fazla tüketiminden kaçınmak için alınacak önlemler şu şekilde sıralanır;
- Hazır ve paketli ürünler kullanılmamalıdır.
- Yemekler tuzsuz yapılarak sofrada tuz ekleme yöntemi ile tuz azaltılabilir.
- İşlenmiş et ürünleri daha az tüketilmelidir.
- Tuzlu yemekler mümkün olduğunca yapılmamalıdır.
- Konserve ürünler çok tercih edilmemelidir.
- Fındık, badem ve ceviz gibi yemişler yemeklerde kullanılmalıdır.
- Hazır yufka kullanılmamalıdır.
- Galeta unu, patlamış mısır, hazır çorbalar fazla tuz içeriğinden dolayı kısıtlı kullanılmalıdır.
- Meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır.
- Yemekler çeşitli baharatlarla lezzetlendirilmelidir.
- Bol su tüketilmelidir.
- Maden sularının sodyum miktarı kontrol edilmelidir.
- Cips mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
TUZUN ZARARLARI NELERDİR?
Tuzun fazla tüketilmesine bağlı olarak bazı sağlık sorunları görülebilir. Tuzun zararları şu şekilde sıralanır;
- Hipertansiyon
- Kalp hastalıkları
- Felç
- Vücudun su tutması
- Dehidrasyon
- Osteoporoz
- Böbrek bozuklukları
- Kemik erimesi
- Sindirim hastalıkları
- Elektrolit ve hormon dengesizliği
FAZLA TUZ TÜKETİLDİĞİNDE NE OLUR?
Bir kişi fazla tuz tükettiği zaman vücudunda bazı rahatsız edici durumlarla karşılaşabilir. Fazla tuz tüketildiğinde ne olur sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
Fazla tuz tüketiminde şişkinlik olur. Kişinin yüzükleri dar gelmeye başladıysa, ayaklarında ve gözlerinde şişlik oluşuyorsa bu durum tuzun fazla tüketilmesinden kaynaklanır. Tuzun aşırı alınması nedeniyle su tutan vücut bu tür şişkinliklere neden olacaktır.
Fazla tuz tüketiminde aşırı susuzluk yaşanır. Tuzun içerisindeki soydum, vücudun sıvı dengesini bozar ve organların düzenli çalışması engellenir. Bu durumda vücut her zamankinden daha çok suya ihtiyaç duyacaktır.
Fazla tuz tüketiminde idrarda değişiklikler olur. Vücuda fazla sodyum girmesine bağlı olarak böbrekler tuzun atılmasında zorlanır. Bu durumda sık idrara çıkma ve idrarın şeffaf olması gibi durumlar görülür. Fazla tuz tüketimi, vücuttaki su seviyesinin azalmasına neden olur. Bu durumda idrarda koyu sarı bir renk oluşur.
Fazla tuz tüketiminde kemik ağrıları oluşur. Kişi fazla tuzu vücuttan atmakta zorlanır. Vücutta biriken tuz, kalsiyum kaybına neden olacağı için kemiklerde ve dişlerde zayıflık ve hassasiyet oluşur. Bu da kemik ağrılarına neden olur.
Fazla tuz tüketiminde kramplar görülür. Tuzun içerisindeki sodyum, kas çekilmesine neden olur. kaslara giren sodyum, kaslarda gereğinden fazla gerginliğe, acıya ve kramplara neden olacaktır.
Fazla tuz tüketiminde geçmeyen baş ağrıları yaşanır. Kişinin aşırı tuz tüketimine bağlı kan basıncı yükselir. Bu durumun sonucunda uzun süreli ve sık baş ağrıları görülmeye başlar.
Fazla tuz tüketiminde hafıza problemleri görülür. Tuza bağlı yüksek tansiyon, beyne giden atardamarlara zarar verir. Bunun sonucunda hafıza problemleri yaşanmaya başlar. Kişi konsantre olmakta zorlanır.
0 Yorum yapıldı