Sürücülerin en merak ettiği sorulardan birisi, trafik cezası alıp almadığıdır. Sürücüler bazen farkında bile olmadan ceza yiyebilmektedir. Bu yazımızda araç sahiplerinin trafik cezası alıp almadığını nasıl öğrenebileceğini ve ceza sorgulamasının nasıl yapılacağını detaylı şekilde anlatacağız.
Araç sürücüleri trafikte aktif oldukları süre boyunca kurallara dikkat etmek zorundadır. Trafik kuralları, hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğini sağlamak amacı ile koyulmuştur. Bu kurallara uymayan kişilerin belirlenmesi halinde trafik cezası yazılacaktır. Kişinin trafik cezası alıp almadığını öğrenmesi için sorgulama yapması gerekmektedir.
Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Trafik cezası sorgulamak için birçok siteden faydalanılabilir. Ancak en güvenilir ve kesin sonuçlar, Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer almaktadır. Bu site üzerinden trafik ceza bilgisine ulaşmak mümkündür.
E – devlet sistemi kullanalar, sisteme giriş yaparak da trafik cezası ile ilgili bilgi alabilirler. Sisteme şifre ile giriş yaptıktan sonra trafik ceza sorgulama ekranı üzerinden tüm bilgilere ulaşmak mümkündür. E – devlet sistemine kayıtlı olmayanların en yakın PTT şubesine gitmesi ve sisteme giriş şifresi alması gereklidir.
Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulaması yapmak için öncelikle araç sahibinin istenilen bilgileri girmesi gerekir. Site üzerine araç plakası – vergi numarası – T.C. kimlik numarası gibi bilgiler girilmelidir. Bu bilgileri girdikten sonra bölge seçimi yapıp ‘evet’ işaretlenerek tüm trafik cezaları dökümüne ulaşmak mümkündür.
Trafik Ceza Sorgulaması ile Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?
Trafik ceza sorgulaması yapan bir araç sahibinin ulaşabileceği bilgiler şu şekildedir;
- T.C. kimlik numarası
- Araç plakası
- Araca yazılan ceza tutarı
- Araca cezanın yazıldığı il
- Araca cezanın yazıldığı ilçe
- Araca cezanın yazıldığı tam tarih
- Araca cezanın yazıldığı saat
Trafik Cezası Nasıl ödenir?
Trafik ceza sorgulama işlemi sonucunda herhangi bir ceza çıkarsa ödeme işlemine geçmek gerekmektedir. Bu işlem için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan resmi internet sitesi kullanılabilir. Sistem içerisinde yer alan Online trafik cezası ödeme sayfasına giderek kesilmiş olan cezayı kredi kartı ile ödemek mümkündür. Cezayı ödemek için ceza kesilmiş olan araca ait bilgileri ve araç sahibinin T.C. kimlik numarasını girmek gerekmektedir. Site üzerinden trafik cezası ödeme işlemleri 22.00 – 02:00 saatleri arasında gerçekleştirilmektedir.
Anlaşmalı Bankalar Üzerinden Trafik Cezası Ödeme
Trafik cezasını ödemenin bir diğer yolu ise anlaşmalı bankalardır. Devlet ve bankalar arasında yapılmış anlaşma kapsamında adı geçen bankaların şubesine giderek, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden trafik ceza borcu ödemek mümkündür. Bu kapsamda anlaşmalı bankalar şunlardır;
- Akbank
- Garanti Bankası
- Halkbank
- Türkiye İş Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- HSBC Bank
- Finansbank
- TEB
- Ziraat Bankası
- Türkiye Finans Bankası
- Aktif Bank
- Vakıfbank
- Denizbank
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Her araç sahibinin gelen trafik cezasına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz süresi, cezanın kesilmesinin ardından 10 iş günü olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde sulh Ceza Mahkemesi’ne giderek itirazda bulunmak mümkündür. Trafikte seyir anında polis tarafından durdurulup kesilen cezalarda itiraz hakkı 15 gün olarak belirlenmiştir.
Trafik cezası bilgisi, plaka üzerinden kesilmesi durumunda kişinin adresine tebliğ şeklinde gönderilir. Tebliğ tarihinden itibaren itiraz süresi geçerli olacaktır. İtiraz için araç sahibinin Trafik Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Kişinin bulunduğu yerde Trafik mahkemesi bulunmaması durumunda başvurular Sulh Ceza Mahkemesi aracılığı ile gerçekleştirilecektir. İtiraz sırasında araç sahibinin sunması gereken belgeler şunlardır;
- Dava dilekçesi
- Trafik idari para cezası karar tutanağı
- Tebligat fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Kimlik fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
Yapılan başvuru mahkeme tarafından değerlendirilir. Trafik cezasının haklı ya da haksız bulunması ile ilgili olarak verilen karar araç sahibine tebligat yolu ile bildirilmektedir. Araç sahibi mahkemeden olumsuz sonuç alırsa söz konusu cezayı ödemek zorundadır. Olumlu sonuç çıkması halinde ise yazılmış olan ceza iptal edilecektir.
0 Yorum yapıldı