Birçok insan saçlarına ve yüzlerine gösterdikleri özeni ne yazık ki ayaklarına göstermiyor. Ayaklara bakım uygulanmaması, zamanla topuklarda çatlamalara neden oluyor. Topuklarda meydana gelen çatlama, zamanla yarılmalara hatta kanamalara bile neden olabiliyor. Bu nedenle topuk bakımı da en az yüz bakımı kadar önemli bir hal alıyor. Bu yazımızda topuk çatlaması neden olur, topuk çatlağı nasıl tedavi edilir gibi sorulara cevap vereceğiz.
TOPUK ÇATLAMASI NEDİR?
Topuk çatlaması kadın – erkek hemen herkeste görülen bir durumdur. Oldukça kötü bir görünüme neden olan topuk çatlakları, bakımsızlık nedeni ile derinin sertleşmesi ve kuruması ile oluşur. Çok tehlikeli bir durum olmamakla birlikte özellikle görüntü yönünden rahatsız edicidir. Topuklara bakım uygulanmaması durumunda zamanda burada bulunan deride kalınlaşma görülmesi normaldir. Kalınlaşan deri zamanla yarılmaya ve hatta kanamaya başlayacaktır.
TOPUK ÇATLAMASI NEDEN OLUR?
Topuk çatlamasının birçok farklı nedeni bulunur. Neden her ne olursa olsun asıl önemli olan çatlağın giderilmesi ya da hiç oluşmaması için önlem almaktır. Topuklara düzenli bakım yapılması, topuk çatlaklarının önlenmesini sağlar. Topuk çatlamasının nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Kişinin uzun süre ayakta kalması
- Aşırı kilo almak
- Egzama gibi çeşitli deri hastalıkları
- Topuklu ayakkabı kullanımı
- Sürekli arkası açık ayakkabı kullanmak
- Ter bezlerinin düzenli olarak çalışmaması
- Cilt kuruluğu
- Ayaklarda mantar oluşumu
- Çıplak ayakla dolaşmak
- Kalitesiz ayakkabı kullanımı
TOPUK ÇATLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Topuk çatlaması tedavisi için çatlağın durumuna bakmak gerekir. Bazı topuk çatlakları evde çok kolay şekilde tedavi edilebilirken yarıkların çok olduğu ve kanamaların başladığı durumlarda mutlaka doktor tarafından verilen tedavinin uygulanması gerekir. Topuk çatlağı tedavisinde genel olarak kremler kullanılır. Tedavi öncesinde ayaklara düzenli bakım yapılması ile topuk çatlağının oluşmasını önlemek de doğru adım olacaktır.
TOPUK ÇATLAĞINA DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Topuk çatlakları doktora gidilecek kadar büyük boyutlarda değil ise mutfakta bulunan malzemeler ile kolayca tedavi edilebilir. Topuk çatlaklarına doğal tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanır;
Ağız bakım suyu ve sirke ile topuk çatlağı tedavisi için bir fincan ağız bakım suyu ile bir bardak sirke ve 2 fincan su karıştırılır. Karışımda ayaklar 15 dakika boyunca bekletilir. Ardından ponza taşı ile topuklar iyice ovulur. Sertleşmiş ölü deri tabakasının giderilmesinin ardından ayaklar temiz su ile yıkanır ve nemlendirici sürülür. Topuklar iyileşene kadar her gün bu tedavi uygulanmalıdır.
Pirinç unu, bal ve sirke ile topuk çatlağı tedavisi için 3 çorba kaşığı pirinç unu, 1 çay kaşığı bal ve 2- 3 damla elma sirkesi karıştırılır. Bu karışım ile topuklara kese yapılır. Ardından ayaklar ılık suda 10 dakika bekletildikten sonra ölü derilerin giderilmesi için hafif şekilde keselenir. Bu işlem haftada 2 – 3 kere tekrarlanmalıdır.
Muz ile topuk çatlağı tedavisi için 2 adet olgunlaşmış muz iyice ezilerek pürüzsüz bir hale getirilir. Ardından yavaşça topuklara uygulanır ve 20 dakika bekletilir. Sürenin ardından ayak temiz su ile yıkanır. Bu işlem topuklar düzelene kadar tekrarlanır.
Bal ile topuk çatlağı tedavisi için ılık su dolu bir kovaya bal eklenir ve ayaklara bu suyun içerisinde 20 dakika boyunca masaj yapılır. Ardından ponza taşı ile topuklar iyice keselenir. Bu işlemin topuklar düzelene kadar her akşam yatmadan tekrarlanması gerekir.
Bitkisel yağ ile topuk çatlağı tedavisi için ayaklar yıkanır ve yumuşak havlu ile kurulanır. Topukların olduğu bölge ve ayak altına bitkisel yağ sürülür ve temiz çorap giyilir. Bu şekilde yatılır bu işlem topuk çatlakları giderilene kadar her gece tekrarlanmalıdır.
Vicks ile topuk çatlağı tedavisi için yatmadan önce topuğa ve ayak altına vicks ile 5 dakika masaj yapılır ve ardından pamuklu bir çorap giyilerek yatılır. Ertesi gün ayaklar ılık su ile yıkanır.
Karbonat ile topuk çatlağı tedavisi için ılık su dolu bir kaba 3 yemek kaşığı karbonat eklenir. Karbonat çözüldükten sonra 15 dakika bu suda ayaklar beklenir. Ardından ponza taşı ile hafifçe masaj yapılır. Ayaklar temiz su ile durulanır. Bu işlem haftada iki kere tekrarlanır.
Aloe Vera ile topuk çatlağı tedavisi için ayaklar ılık suda bekletildikten sonra ponza taşı ile ovulur. Ardından Aloe Vera uygulanır ve pamuklu çorak giyilerek yatılır. 4 – 5 gün boyunca bu işlem uygulanır.
Vazelin ve limon suyu ile topuk çatlağı tedavisi için ayaklar ılık suda 20 dakika bekletilir. Ardından durulanıp kurulanan ayağa limon suyu ile karıştırılmış vazelin sürülür. Yün çorap giyildikten sonra bu şekilde yatılır. Sabah ayaklar ılık su ile yıkanır. Bu uygulama topuklar iyileşene kadar her akşam yapılır.
0 Yorum yapıldı