Tiroid hastalığı, basit bir hastalık gibi görülse de hastalık bulunan kişilere oldukça rahatsızlık vermektedir. Bir kişi tiroit hastası olup olmadığını anlamak için öncelikle bazı belirtileri kontrol etmelidir. Bu yazımızda Tiroid Hastası Olup Olmadığımız Nasıl Anlaşılır? Sorusuna cevap vereceğiz.
Tiroid bezi, boynun ön kısmında bulunan ve Adem elması olarak adlandırılan kıkırdağın altında yer alan kelebek şeklinde bir organdır. 20 gram ağırlığında olan bu organ, vücut için oldukça önemli hormonlar salgılamaktadır.
TROİD BEZİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Tiroid bezi, vücut için çok önemli olan T3 ve T4 hormonlarının salgılanması görevini üstlenmektedir. Bu hormonlar kan dolaşımına girerek metabolizmanın düzenlenmesi ve hızının doğru olmasını kontrol eder. Kalbin çalışma hızı, kolesterol seviyesi, ruhsal durum, adet düzeni gibi birçok detay tiroid hormonu ile ayarlanmaktadır.
TİROİD HASTASI OLUP OLMADIĞIMIZ NASIL ANLAŞILIR?
Bir kişinin tiroid hastası olup olmadığını anlamak için öncelikle kolay bir şekilde elle muayene yapmak gerekir. Kişi, boynun ön kısmında yer alan Adem elmasının altında bir genişleme ya da şişlik olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir. Bunun için başı geriye yaslamak ve şişlikleri belirlemek gerekmektedir.
Tiroid Hastası Olup Olmadığımız Nasıl Anlaşılır? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; troid bezlerinde nodül fark etmiş olan bir kişi en kıs sürede endokrinoloji uzmanına giderek muayene olmak zorundadır. Doktor, gerekli tetkiklerin ardından hormon düzeylerini inceler ve tiroid ultrasonografisi ister. Tüm tetkiklerin sonrasında kişinin tiroid hastası olup olmadığı kesin olarak belirlenecektir.
TİROİD HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tiroid hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sürekli uyku isteği
- Yorgun uyanmak
- Gün içi bitkinlik hissi
- Depresif ruh hali
- Konsantrasyon eksikliği
- Hafızanın zayıflaması
- Bulanık bilinç
- Anksiyete
- Panit atak
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi
- Kas ve eklem ağrıları
- Regl dönemi sancısı
- Adet kanamasının normalden uzun olması
- Cinsel isteksizlik
- Kısırlık
- Uzun süren kabızlık
- İshal
- Saç dökülmesi
- Kirpik ve kaşlarda seyrelme
- Vücut ısısı düşüklüğü
- El ve ayaklarda soğukluk hissi
- Aşırı terleme
TİROİD HASTALIĞINDA KİMLER RİSK ALTINDADIR?
Tiroid hastalığına yakalanma ihtimali bazı kişilerde çok daha fazladır. Tiroid hastalığında kimler risk altında sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Ailesinde guatr, tiroid nodül, tiroid kanseri ve tiroidit gibi tiroid hastalıkları olan kişiler
- Daha önceden tiroid nodülü nedeniyle ameliyat geçirmiş kişiler
- Sigara içenler
- Menopoz dönemindeki kadınlar
- Baş ve boyuna yönelik ışın tedavisi (radyoterapi) gören kişiler
TİROİD HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tiroid hastalığı teşhisi konmuş olan kişiler, ardından tedavi aşamasına alınacaktır. Tiroid hastalığı tedavisinde öncelikle nodülün özellikleri incelenmelidir. Özelliğine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Tiroid hastalığı nasıl tedavi edilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; tiroid hastalığı teşhisi konmuş olan bir kişiye öncelikle biyopsi işlemi uygulanır. Biyopsi işleminde alınan küçük bir parçanın kötü huylu mu iyi huylumu olduğu incelenir. İyi huylu ve büyüme göstermeyen küçük nodüller sadece takipte tutulur. Büyüme eğilimi gösteren nodüllerin ise büyümesini engellemek ya da boyutunu küçültmek için hormon tedavisi uygulanır.
Tiroid hastalığı tedavisinde nodüller büyüme eğiliminde ve kötü huylu ise kuşkulu hücrelerin alınması için hastanın ameliyat edilmesi söz konusu olacaktır. Kötü huylu tiroid nodülü olmadığı halde tiroid hastalığına bağlı olarak yemek borusunda baskı, nefes darlığı ya da yutma güçlüğü çeken hastalarda da ameliyat düşünülmektedir.
TİROİD AMELİYATI RİSKLİ MİDİR?
Tiroid ameliyatı olması yönünde tanı konan hastalar teknolojik cihazlar ile ameliyat edilmektedir. Bu ameliyatlarda damarlara dikiş atılması ya da bağlanmasına gerek kalmadan özel kapatma cihazları kullanılmaktadır.
Tiroid ameliyatı riskli midir sorusunun cevabı bu nedenle hayır olarak verilebilir. İleri teknoloji ve yüksek frekanslı ultrasonik enerji kullanılarak yapılan operasyonlar sayesinde kısa sürede ameliyat bölgesi iyileşecektir.
TROİD BEZİ HASTALIKLARI NELERDİR?
Tiroid bezi hastalıkları şu şekilde sıralanır;
- Guatr
- Tiroiditler
- Tiroid kanserleri
0 Yorum yapıldı