Tebbet Suresi Anlamı, Türkçe, Arapça Yazılışı ve Faziletleri


82
804 Paylaşım, 82 points

Tebbet suresi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in amcası olan Ebu Leheb ve karısının yaptığı düşmanlıkları ve servetlerine ve güçlerine güvenerek insanlara eziyet edenlerin yaşayacakları kötü sonu anlatan bir suredir. Mekke döneminde indirilen bu sure, oldukça ders verici niteliktedir. Bu yazımızda Tebbet suresinin anlamı, Tebbet suresinin Türkçe ve Arapça yazılışı, Tebbet suresinin faziletleri hakkında bilgi vereceğiz.

TEBBET SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

Tebbet suresi, Hz. Muhammed’e 6. Sırada indirilen suredir. Mushaftaki sıralaması 111 olarak bilinir. Mekke döneminde indirilen bu sure, Fatiha suresinden sonra, Tekvir suresinden önce inmiştir. Tebbet suresi neden indirilmiştir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;



Allah, kendisine yakın olanları uyarıp insanları İslam’a çağırmalarını emretmiştir. Bu emir üzerine Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, Safa Tepesi’ne çıkmış ve buradan tüm Kureyş kabilesi mensuplarına doğru seslenerek onlara Allah’ım emrini iletmiştir. Ancak Hz. Muhammed’in çok varlıklı olduğu bilinen amcası Ebu Leheb, duydukları karşısında yeğenine dönerek “Kuruyup yok olasıca! Bizi bunun için mi çağırdın?” diyerek sert tepki vermiştir. Tebbet suresi, bu tepkinin ardından indirilmiştir.

Ebu Leheb, Hz. Muhammed’in baba bir amcasıdır. Asıl adı Abdüllüzza’dır. Ancak yüzünün çok parlak olması ve öfkelendiği zaman yanaklarının kızarması nedeniyle babası tarafından adı değiştirilmiş ve éAlev gibi, çok parlak” anlamına gelen Ebu Leheb olmuştur. Hz. Muhammed’in amcası Ebu Leheb’i çok sevdiği ve iki oğlunu onun iki kızı ile evlendirdiği bilinir. Ancak Hz. Muhammed’in peygamberliğe yükselmesinin ardından amcası Ebu Leheb’in ona düşman kesildiği söylenir.

TEBBET SURESİNİN ANLAMI NEDİR?

Tebbet suresinin anlamı şu şekildedir;

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm. Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebb. Mâ ağnâ ‘anhu mâluhû ve mâ keseb. Seyaslâ nâran zâte leheb. Vemraetuhû hammâlete’l-hatab. Fî cîdihâ hablun min mesed.

Tebbet Suresinin Türkçe anlamı şu şekildedir;

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Ebu Leheb’in elleri kurusun, (yok olsun) zaten yok oldu ya. Malı da, kazandıkları da kendisine bir yarar sağlamadı. (kurtarmadı) (O) alevli bir ateşe girecektir. Karısı da, odun hamalı (ve), Boynunda bükülmüş bir ip olarak (ateşe girecektir.)

Tebbet suresinin Arapça yazılışı şu şekildedir;

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
تَبَّتْ يَدَٓا اَب۪ي لَهَبٍ وَتَبَّۜ ﴿١﴾ مَٓا اَغْنٰى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَۜ ﴿٢﴾ سَيَصْلٰى نَاراً ذَاتَ لَهَبٍۚ ﴿٣﴾ وَامْرَاَتُهُۜ حَمَّالَةَ الْحَطَبِۚ ﴿٤﴾ ف۪ي ج۪يدِهَا حَبْلٌ مِنْ مَسَدٍ ﴿٥

 

TEBBET SURESİNİN FAZİLETLERİ NEDİR?

Tebbet suresi, parası ve gücüne güvenerek insanlara eziyet eden kişilerin öbür dünyada yaşayacaklarını çok güzel gözler önüne sermektedir. Tebbet suresinin faziletleri şu şekildedir;

  • Her kim Tebbet suresini okursa, Ebu Leheb ile cehennemde bir araya gelmemesi ümit edilir.
  • Uykusunda korkanlar uyumadan önce 3 kere Tebbet suresini okursa korkusundan kurtulur.
  • Düşmanına karşı galibiyet kazanmak isteyen kişi Tebbet suresini 1000 defa okursa, düşmanını kolayca mağlup eder.

TEBBET SURESİNİN TESFİRİ NEDİR?

Tebbet suresi, önceleri çok iyi olan Hz. Muhammed ve amcası Ebu Leheb’in peygamberlik sonrası yaşadıkları sorunları anlatır. Ebu Leheb, Hz. Muhammed’in peygamber olmasının ardından ona karşı değişmiş ve düşmanları ile bir olarak Peygamberimize kötülük yapmaya başlamıştır.

Hz. Muhammed’in Allah katında tüm kulların eşit olduğunu söylemesine sinirlenen Ebu leheb, malına ve zenginliğine güvenerek kibir yapmış ve kendisinin diğer fakir insanlarla asla bir tutulamayacağını söyleyerek insanları İslam’dan ayırmaya çalışmıştır. Bu uğurda peygamber efendimizin düşmanları ile sürekli işbirliği yapmıştır.

Hicretin 2. Yılında aniden çiçek hastalığına yakalanan Ebu Leheb, Bedir Savaşı döneminde kötülüklerine devam edememiş ve para ile müşrikleri destekleyerek onların Hz. Muhammed’e kötülük yapmasını istemiştir. Bedir Savaşı’nda ağır yenilgi alınmasının ardından yedi gün içinde kahrından ölmüştür. Çiçek hastalığının bulaşıcı olması nedeniyle kimse Ebu Leheb’ in cenazesini kaldırmamıştır. Onun ölümünün ardından kızları ve oğulları İslam’ı kabul etmiştir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

82
804 Paylaşım, 82 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
73
Şaşkın
Başarısız Başarısız
37
Başarısız
Komik Komik
25
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
72
Helal Olsun!
lol lol
109
lol
Aşk Aşk
99
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
73
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
36
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir