Geçen sene Başkanlık sistemi ile beraber, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tek bir çatı altında birleştirildi. Bu birleşme sonrasında yeni bakanlığın ismi ise Tarım ve Orman Bakanlığı oldu. Bundan sonraki teşvik, hibe ve devlet ile alakalı verilen destekler bu bakanlığın kapsamında verilmeye başlanıcak. Yeni bakanın da Bekir Pakdemirli olması ile beraber eski bakanlık sitesinde yeni bakanlık adının devreye sokulduğu görüldü.
Tarım Ve Orman Bakanlığı Hibe Teşvikleri
Her ne kadar birleşmeler ile isim değişikliği olsa da bakanlıkta yer alan hizmet ve faaliyetlerin aynı şekilde devam edeceği, teşvik, hibe ve desteklerin belirtilmekte olan kapsam içinde ödenme konusunda herhangi bir değişiklik olmayacağı açıklandı. Ayrıca yeni bakanlık bu sene oldukça fazla yeniliğe de ima atarak bu yenilikleri önümüzdeyi yıllar için de sürdürmeye devam edecek.
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği hibe ve desteklere bakacak olursak;
- Köye geri dönmekte olan genç çiftçilere 30 bin lira destek
- Tarım ile alakalı olarak üretimde bulunan çiftçlere geri ödemesiz olarak bazı hibe destekleri
- Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından program neticesinde verilmekte olan hibeler
- Hayvanlık ile ilgilenen çiftçilere hayvan başı olarak hibeler
- Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası tarafından Resmi Gazete’de yayınlanmış içeriğe göre faizsiz veya düşük faizden oluşan kredi destekleri sunmaktadır.
Ayrıca bakanlık, tarımsal faaliyetler için alan bazlı fark ödemeleri, bazı tarımsal amaçlı ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında her sene belirlenen oranda çiftçilere ödeme verir. Bu ödemelere göre başvuru tarihleri kapsamı dahilinde yapılması önemlidir. Genel olarak çiftçilerin hibe desteklerinden faydalanması için ilk olarak istenen belge ÇSK, kaydıdır. ÇKS belgesi bulunmayan çiftçilerin işleri kanıtlanmadığından ötürü, desteklerden yararlanması mümkün değildir.
TKDK’nın hibe olarak verdiği işletmeler ise şunlardır;
- Süt üreten tarımsal işletmeler
- Yenilenebilir enerji yatırımları
- Kırmızı et üreten tarımsal işletmeler
- Kırsal turizm ve rekseasyon faaliyetleri
- Arıcılık ve arı üretimlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi
- Zanaatkarlık ve Yerel Ürün işletmeleri
- Yumurta üreten tarımsal işletmeler
- Makine Parkları
- Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin işlenmesi ve Paketlenmesi
- Kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler
- Yumurta üreten tarımsal işletmeler
Eğer çiftçi yukarıda belirtmiş olduğumuz işler arasında birisi ile uğraşıyorsa, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan TKDK’ya çağrı zamanları arasında başvuru yapabilir. Projesi kontrol edilir ve görevliler tarafından gerekli yönlendirilmeler gerçekleşir.
- Hibe Desteği Sağlayan Diğer Kuruluşların Programları
- Maliye Bakanlığı Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
- Yatırımlara Devlet Yardımları
- EximBank Yardımları
- Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları
- Teknoloji Geliştirme Vakıf ve Dernekleri
- KOSGEB girişimci ve esnaf hibeleri
Tarım ya da hayvancılık faaliyetleri için paranın lazım olması ile bir yatırım ile alakalı olarak destek arama kavramları farklıdır. Eğer bir birey iş kurmak istiyorsa, proje ile beraber faaliyetini yapması gerekir. Sermayesi bulunmayanlar için ise devlet tarafında geri ödemesiz olarak destekler var olsa da, aranan birçok şartta mevcuttur.
Destek alacağınız zaman faaliyet alanında hibe sağlayan kurumları iyi bir şekilde araştırmalısınız. Bu hibe progralarının gerektirmekte olduğu şartlara bakarak, gerekli evrak ve tarihleri takip edin. Gerekli evrakları sağladığınız takdirde başvurunuzu ilgili makamlara iletin ve gerekli süreci tekip etmeye devam edin.
0 Yorum yapıldı