Ülkelerinde yaşadıkları iç savaş nedeniyle ülkemize gelen Suriyeli vatandaşlara devlet tarafından birçok hak ve yardım verilmektedir. Bu yazımızda Suriyelilere sağlanmış olan tüm hak ve yardımlar hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Suriye’de çıkan iç savaşın ardından ülkede yaşayamaz hale gelen Suriyeliler, çareyi Türkiye’ye gelmekte buldu. Ülkemize giriş hakkı verilmiş olan Suriyelilere Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından insani yardımda bulunuluyor. Bunun yanı sıra devlet tarafından da birçok hak ve yardım sunuluyor.
Şu anda ülkemizde ortalama 3.5 milyon Suriyeli yaşadığı biliniyor. Kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayı 4 milyona kadar çıkıyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalmış olan bu kişilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri adına devlet tarafında birçok imkân sunuluyor.
Suriyelilere Devlet Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?
Ülkemizde yaşayan Suriyelilere kendilerine bir hayat kurmak ve ülkelerindeki iç savaş sona erene kadar yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak amacıyla birçok yardım yapılmaktadır. Bu yardımlar şu şekilde sıralanabilir;
- Nakit para yardımı
- Uyum yardımı
- Eğitim yardımı
1-) Nakit Para Yardımı
Ülkemizde yaşayan Suriyeli göçmenlerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için belirli bir nakit yardımı yapılmaktadır. Gündeme sık sık gelen 1.800 TL maaş iddiaları gerçeği yansıtmamakla birlikte, Türk Kızılay ile Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından nakit destek sağlanmaktadır. Bu desteğin sağlanması işlemi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ortaklığı ile gerçekleştirilmektedir. Suriyelilere verilen bu nakit yardımı aylık 120 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Kızılay kart çıkartılan Suriyeli vatandaşların insani yardımlardan yararlanması sağlanmaktadır. SUY adı verilen nakit yardımdan yararlanmak için Suriyelilerin bazı şartlara uygun olması gerekmektedir. Bu şartlar;
- Uluslararası koruma kapsamında mülteci olmak
- Türkiye tarafından kayıt altına alınmış olmak
- Bir banka hesabına sahip olmak
- Suriyeli aileden yardım almıyor olmak
- Maddi durumunun kötü olması
- Ev ve araba sahibi olmamak
2-) Uyum Yardımı
Ülkesinden kaçarak Türkiye’ye sığınmış olan Suriyelilere yeni yerlerine uyum sağlayabilmeleri adına verilen bir yardımdır. Bu yardım ancak Suriyeli vatandaşların başvurusu sonucunda verilmektedir. Başvuru sonucunda yabancı tanıtım kartı verilen Suriyeliler, geçici konaklamaları karşılığında bağlı oldukları bölgede yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım alabilmektedir.
3-) Eğitim Yardımı
Ülkemizde bulunan Suriyeli vatandaşların çocuklarının eğitim hayatlarına devam edebilmeleri amacıyla sağlanan bu yardım kapsamında Suriyeli çocuklara ilk ve orta öğretim eğitimi verilmektedir. Bu çocukların lise eğitimini tamamlamasının ardından üniversiteye girişleri için de destek saplanmaktadır.
Suriyeli öğrencilerin üniversiteye girebilmeleri için sınava girme zorunlulukları bulunmaktadır. Yabancı uyruklulara özel olarak uygulanan sınavda başarılı olan öğrenciler, üniversiteye gitme hakkı kazanırlar. Bazı üniversitelerde Suriye’de alınmış olan eğitimler denklik olarak kabul edilmektedir. Bu üniversiteler, öğrencileri sınavsız olarak kabul etmektedir.
Suriyelilere Tanınan Haklar Nelerdir?
Ülkemizde yaşayan Suriyelilere yapılan yardımların yanı sıra bazı haklar da tanınmaktadır. Bu haklar şu şekilde sıralanabilir;
- Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı
- Çalışma hakkı
- Aile kurma hakkı
- Eğitim hakkı
- Sosyal yardım hakkı
1-) Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Hakkı
Suriyelilere tanınan bu hak kapsamında özellikle kampta kalan Suriyeliler için ücretsiz olarak muayene, acil sağlık, kadın doğum, ameliyat gibi sağlık hizmetleri verilmektedir. Bu yardımlardan yararlanabilmek için Suriyeli vatandaşların il ve ilçe hastanelerine müracaat etmesi yeterlidir. Suriyelilerin ücretsiz sağlık hizmeti alabilmesi için geçici koruma statüsünde olması gerekmektedir. Bunun için yabancı tanıtım kartı almak zorunda olan Suriyeliler, ülkelerine dönüş yapma sözü verecektir. Geçici koruma statüsünde olmayan Suriyeliler tüm sağlık işlemleri için ücret ödemek zorundadır.
2-) Çalışma Hakkı
Ülkemizde bulunan Suriyeliler sahip oldukları eğitim kapsamında çalışma hakkına da sahiptir. Çalışmak için belirli bir meslek sahibi olunabileceği gibi vasıfsız eleman olarak da çalışılabilmektedir. Ülkemizde Suriyelilere vasıfsız eleman olarak çok fazla iş alanı sunulmaktadır. Bunun temelinde Suriyelilerin çok düşük ücretlerle çalışmayı kabul etmesi yatmaktadır.
3-) Aile Kurma Hakkı
Suriyeli kadın – erkek herkesin ülkemizde aile kurma hakkı bulunmaktadır. Bunun için yurt dışından evlenme yönetmeliğinin incelenmesi gerekmektedir. Suriyeli birisinin evlenebilmesi için kendisinden evlilik akdi için istenilen tüm belgeleri hazırlaması gerekmektedir. Belgelerin eksiksiz hazırlanması sonucunda işlem gerçekleştirilebilecektir.
Ülkemizde yaşayan Suriyelilere ücretsiz olarak tanınan hakların hemen hepsi için geçici koruma talebinde bulunulması gerekmektedir. Bu talep, kişinin savaş nedeniyle geçici olarak burada olduğunu ve savaşın bitmesiyle ülkesine döneceği garantisini vermesi anlamına gelmektedir. Söz konusu talep için yabancı tanıtım kartı almak zorunludur. Bu kartı almayan Suriyeliler ülkemizde sunulan ücretsiz imkânlardan yararlanma hakkına sahip olmayacaktır. Yabancı tanıtım kartını almak için Suriyelilerin bulunduğu ilçedeki Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarına başvuruda bulunması gerekmektedir.
0 Yorum yapıldı