Baş ağrısı herkes tarafından sıklıkla yaşanan bir rahatsızlıktır. Ancak bazı kişilerde baş ağrısı sürekli bir hal almaya başlar. Bu tür baş ağrıları ‘Kronik’ olarak nitelendirilmektedir. Bu yazımızda sürekli yaşanan baş ağrılarının nedenini anlatarak kronik baş ağrısı hakkında bilgi vereceğiz.
Kronik Baş Ağrısı Nedir?
Kronik baş ağrısı, kişinin günlük yaşantısını kısıtlayacak şekilde gerçekleşen şiddetli ve sürekli baş ağrısı türüdür. Kronik baş ağrısı, uzun süreli olmaktadır. Tedavisi için ağrının sıklığına ve şiddetine bakmak gerekmektedir.
Kronik Baş Ağrını Neden Olur?
Günlük sürekli baş ağrısı yaşayan bir kişinin kronik baş ağrısı sorunuyla karşı karşıya olduğunu söylemek mümkündür. Kronik baş ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Beyin içindeki ya da etrafındaki kan damarları ile ilgili sorunlar
- Menenjit Enfeksiyonu
- Çok düşük ve çok yüksek kafa içi basıncı
- Beyin tümörü
- Beyin Travması
- Aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı
Kronik Baş Ağrılarına Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Kişilerde sık görülen ve kronik baş ağrısı olarak nitelendirilen ağrı tipine sebep olan etkenler şu şekilde sıralanabilir;
- Kadın cinsiyet
- Yüksek oranda kaygı
- Depresyon
- Karamsarlık
- Uyku bozuklukları
- Şişmanlık
- Horlama
- Aşırı kafein tüketimi
- Aşırı ağrı kesici kullanımı
- Kronik ağrı yaratacak durumlar
Kronik Baş Ağrını Nelere Sebep Olmaktadır?
Kronik baş ağrısı çeken kişilerin hayatları olumsuz yönde etkilenmektedir. Kronik baş ağrısı çeken kişilerin karşılaştıkları olumsuzluklar şu şekilde sıralanabilir;
- Depresyona girmek
- Mutsuzluk
- Sinirlilik
- Tahammülsüzlük
- Dikkat ve konsantrasyon eksikliği
- İş veriminde azalma
- Uykusuzluk
- Sürekli yorgunluk
- Sürekli beden ağrısı
- Aile ve arkadaş ilişkilerinde azalma
- Cinsel hayatın olumsuz etkilenmesi
Kronik Baş Ağrısı Çekenler Ne Yapmalıdır?
Kronik baş ağrısı yaşayan bir kişinin mutsuz olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Ancak bu durum sürekli böyle devam etmeyecektir. Kronik baş ağrısı ile mücadele ederek bu durumdan kurtulmak mümkündür.
Kronik baş ağrısı tedavisi için öncelikle kişinin bir Nöroloji uzmanın başvurması gerekmektedir. Nöroloji uzmanı, kesin tanı koyabilmek için kişiden kullandığı tüm ilaçları bırakmasını isteyecektir. Bu durum şiddetli ağrı çeken bir kişi için oldukça zorlu olmasına karşılık mutlaka uygulanması gerekmektedir. Bu aşamada kişilerin yoga, pilates ya da yüzme gibi aktivitelerde bulunması, baş ağrısı ile mücadele konusunda biraz daha yardımcı olacaktır.
Nöroloji muayenesi sırasında kişinin doktora detaylı bilgi vermesi önemlidir. Bu aşamada baş ağrısı şiddetini, ağrının ne kadar sürdüğünü, ne zaman başladığını, ne kadar süre ilaç kullanıldığını ve tetikleyen durumları belirtmek, tanı ve tedavi aşamasında önemlidir.
Kronik Baş Ağrısında Doktora Sorulması Gereken Sorular Nedir?
Kronik baş ağrısı yaşayan bir kişinin doktora gittiğinde mutlaka sorması gereken bazı sorular vardır. Bu sorular şu şekilde sıralanabilir;
- Baş ağrımın olası nedeni nedir?
- Başka bir nedenden kaynaklanabilir mi?
- Hangi testler uygulanmalı?
- Baş ağrım geçici mi kalıcı mı?
- Baş ağrısı ile nasıl mücadele edebilirim?
- Başka bir bölüm doktoruna görünmeli miyim?
Kronik Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kronik baş ağrısı tedavisinde birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Klasik tedavi yöntemlerinde epilepsi ilaçları önerilebilir. Bunun yanı sıra alternatif tıp yöntemlerinden de yararlanmak mümkündür. Özellikle Nöral Terapi en sık başvurulan yöntemlerden birisidir. Ancak tedavi yolunun belirlenebilmesi için en doğru seçeneği Nöroloji uzmanı bilecek ve gösterecektir. Nöroloji uzmanının söylediği şekilde tedavi yöntemi oldukça önemlidir. Kişinin uzman görüşü dışında ilaç kullanması, beklenmeyen olumsuz sonuçlara neden olabilecektir. Böyle sıkıntılı bir durum yaşamamak için mutlaka uzman görüşü almak ve doğru tedaviyi uygulamak gerekmektedir.
0 Yorum yapıldı