Sosyal Konut Projesi, devlet desteği ile hazırlanmış ve dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını sağlamayı amaçlayan bir projedir. Son yıllarda iyice yaygınlaşan Sosyal Konut Projesi kapsamında binlerce kişi ev sahibi olmayı başarmıştır. Bu yazımızda Sosyal Konut Projesi Başvurusu Nasıl Yapılır, Başvuru Şartları Nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
Devlet, maddi durumu çok iyi olmayan ve bu nedenle bir ev sahibi olamayan vatandaşların hayallerini gerçekleştirmek amacı ile Sosyal Konut Projesini hazırladı. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bu proje kapsamında ev alacak kadar maddi durumu olmayan ailelere düşük ödeme şartları ile kira öder gibi ev sahibi olma hakkı verilecek.
SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Sosyal konut projesinden yararlanarak bir ev sahibi olmak isteyen kişilerin belirlenmiş olan şartlara uygun olması gerekiyor. Şartlara uymayan aileler, sosyal konut projesi kuralarına katılma hakkına sahip olmuyor. Sosyal konut projesi başvuru şartları şu şekilde sıralanır;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Projenin başlatıldığı il veya ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan daha uzun süredir oturuyor olmak ya da projenin yapıldığı bölgenin il nüfusuna kayıtlı olmak
- Harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerin başvurularında proje bölgesinde en az 3 yıldır oturuyor olmak
- Toplu konut idaresinden daha önce konut satın almamış olmak
- Toplu konut idaresinden daha önce konut kredisi kullanmamış olmak
- Başvuru yapan kişinin kendi adına, eşi adına ya da velayeti altındaki çocukları adına tapuda kayıtlı kat mülkiyeti ya da müstakil bir konut olmaması (tarla, bağ, bahçe, köy evi hariç)
- Başvuru yapan kişinin 25 yaşından büyük olması (eşi vefat eden çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmaz)
- Hane aylık gelirinin en fazla 5,500 TL olması
- Hane içerisinde yaşayan kişilerden sadece birisinin başvuru yapmış olması
Söz konusu şartlara uygun olan tüm kişiler, sosyal konut projesine başvuruda bulunma hakkına sahip olurlar. Sosyal konut projesi başvuruları 4 farklı kategoride ele alınmaktadır.
SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURU KATEGORİLERİ NELERDİR?
Sosyal konut projesine başvuruda bulunan aileler, 4 farklı kategori içerisinde değerlendirmeye alınır. Sosyal konut projesi başvuru kategorileri şu şekilde sıralanır;
- Şehit Aileleri, Harp Ve Vazife Malulleri İle Dul Ve Yetimler
- En Az %40 Engeli Bulunanlar
- Emekliler
- Diğer Alıcılar
SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Sosyal konut Projesi kapsamında bir ev sahibi olmak isteyen kişilerin öncelikle başvuruda bulunması gerekiyor. Sosyal konut projesine başvuru için gerekli olan belgelerle birlikte projenin bağlı olduğu il nüfus müdürlüklerine gitmek gerekir. Nüfus müdürlüklerine hazırladığı evrakları teslim eden başvuru sahibi, şartlara da uygun olması koşulu ile kura çekimine kazanma şansına sahip olur.
SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Sosyal konut projesine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların öncelikle istenilen belgeleri hazırlaması gerekir. Sosyal konut projesi başvurusunda gerekli belgeler şu şekilde sıralanır;
- Başvuru sahibinin kimlik fotokopisi
- Şehit ailelerinin, Harp ve vazife malullerinin, dul ve yetimlerin T.C: emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
- Engelli vatandaşların engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alacağı kimlik kartının fotokopisi ya da tam teşekküllü hastaneden alınacak heyet raporu
- Emeklilerin alacağı Emekli kimlik belgesi ya da emekli olduğunu gösteren belge
SOSYAL KONUT PROJESİ KURASI NASIL ÇEKİLİR?
Sosyal konut projesi kurasına katılma hakkı kazanmış olan aileler, projeden bir ev almak için bekleme sürecine geçmelidir. Kura sonucunda adı çıkan ailelere proje kapsamında kazandıkları ev teslim edilir ve kira öder gibi ödeme yapmaları sağlanır.
Sosyal konut projesi kurası nasıl çekilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Şehit aileleri, Harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimler kuraya girmeden konut alma hakkına sahip olur.
- Engelli vatandaşlar konut sayısının %5’i oranda kontenjana sahip olur ve ev alacaklar kura ile belirlenir. Kurada kazanamayan engelli vatandaşlar diğer alıcılar ile birlikte tekrar kuraya katılma hakkına sahip olur.
- Emekli vatandaşlar konut sayısının %25’i oranda kontenjana sahip olur.
- Diğer alıcılar herhangi bir kontenjan olmadan proje geneline göre kurada tabii olur. Kura çekimi belirlenmiş kategorilerin önceliğine göre gerçekleştirilecektir.
0 Yorum yapıldı