Vatan uğruna mücadele ederken hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınlarına devlet tarafından birçok hak ve imkan sunulur. Evladını, kardeşini, babasını kaybetmiş olan şehit yakınları bu yardımlar sayesinde birçok konuda kolaylık elde edebilir. Bu yazımızda şehit yakınlarına verilen haklar ve imkanlar hakkında bilgi vereceğiz.
ŞEHİT YAKINLARINA VERİLEN HAKLAR VE İMKANLAR NELERDİR?
Şehit yakınlarına çok sayıda hak ve imkan sunulur. Bu haklar, yaşamlarını daha kolay hale getirmek ve vatan uğruna verdikleri canın biraz olsun karşılığını sunabilmek adına verilir. Şehit yakınlarına verilen haklar ve imkanlar şu şekilde sıralanır;
Şehit yakınlarına sunulmuş olan haklardan birisi istihdam hakkıdır. Şehit yakınlarına istihdam hakkı, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı’na yapılan bireysel başvurular sonucunda tanınır. Bu başvuru sırasında şehit yakınlarından bazı belgeler talep edilecektir. Şehit yakınlarına istihdam hakkı başvurusunda istenilen belgeler şu şekildedir;
- SGK il müdürlüğünden alınacak hak sahipliği belgesi
- Adli sicil kaydı
- Devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu
- Son mezun olunan okulun diploması
- Askerlik durum belgesi
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- İstihdam başvuru formu
- İstihdam başvurusu yapan kişinin sahip olduğu diğer haklardan feragat ettiğini gösteren noter tasdikli belge
Söz konusu belgelerin hazırlanması ve başvurunun yapılmasının ardından atama sonuçları Devlet Personel Başkanlığı ve Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılır.
Şehit yakınlarına ücretsiz seyahat hakkı, 2014 yılından bu yana sunulan imkanlardan birisidir. Şehit yakınları başvurunun ardından demiryolu, denizyolu yolculuklarında, şehir içi ve şehirler arası yolculuklarında, belediye tarafından sunulan hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilirler. Şehit yakınlarına ücretsiz seyahat hakkı başvurusu için kişinin T.C. kimlik numarası ve bir adet biyometrik fotoğraf ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerekir. Başvuru sonucunda şehit yakınlarında seyahatlerde kullanabilecekler bir kart verilir. Bu kart ile ücretsiz ulaşım sağlanacaktır.
Eşi, babası, kardeş i ya da oğlu şehit olan kişilere atama işlemlerinde öncelik tanınır. Şehit yakınlarına atama işlemlerinde öncelik kapsamında devlet memuru ya da öğretmen olarak görev alan kişilerin talepleri doğrultusunda atama işlemlerine öncelik verilecektir. Atama işlemlerinde öncelik almak için şehit yakınının şehit belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve diğer istenen belgelerle birlikte bağlı olduğu kuruma başvuruda bulunması gerekir.
Şehit yakınlarına Jandarma Genel Komutanlığı ilk destek yardımı kapsamında şehidin evli ise eşine, bekar ise anne ve babasına ya da bir yakınına Jandarma Genel komutanlığı kantin gelirleri üzerinden öncelikle masraflarının karşılanmasına yönelik bir ilk destek ödemesi yapılır.
Şehit yakınlarına birlik ölüm yardımı, şehit subay, şehit astsubay, şehit uzman jandarma çavuşların yakınlarına en yüksek devlet memuru maaşının iki katı tutarında olacak şekilde yapılır. Şehit uzman erbaşların yakınlarına ise kendi maaşlarının iki katı kadar ödeme gerçekleştirilir. Söz konusu ödeme birlik komutanlığı tarafından sağlanır.
Şehit yakınlarına faizsiz konut kredisi hakkı da sunulur. Ziraat bankası şubeleri üzerinden sunulan bu kredi hakkından yararlanmak için bazı belgeler ile başvuruda bulunmak gerekir. Şehit yakınlarına faizsiz konut kredisi başvuru belgeleri şu şekildedir;
- Kredi istek dilekçesi
- Kredinin müşterek kullanılması durumunda diğer hak sahiplerinin kredi kullanmaktan vazgeçtiklerini gösteren noter onaylı feragatname
- SGK hak sahipliği belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Konuta ilişkin tapu senedi ve örneği
Şehit yakınlarına kamu konutlarından yararlanma ve kira yardımı kapsamında, şehit eşi ve yetimlerine bir yıl boyunca ücretsiz olarak kamu kurumlarında oturma izni verilir. Bu sürenin dolmasının ardından şehit yakınlarının maddi durumunun uygun olmaması durumunda oturacakları evin 10 yıllık kirası devlet tarafından karşılanır. Yurt dışı ikametlerinde ise bu süre bir yıldır.
Şehit yakınlarına askerlikten muaf tutulma hakkı da sunulur. Bir şehidin ailesinde askere gitme yaşı gelmiş bir genç var ise, talebi doğrultusunda askere gitmeme hakkı bulunur. Şehit olan kişinin kardeşinin de silah altında olması durumunda terhis edilebilir. Terhis istememesi halinde bir sonraki kardeşin askerlikten muaf tutulma hakkı vardır.
Şehit yakınlarına yakın yerde askerlik yapma hakkı kapsamında ailesinde şehit olan kişiler, askerlik yapmak istemeleri halinde oturdukları yere en yakın yerlerde askerlik talebinde bulunabilirler. Askerlik Şubesi Başkanlığı’na yapılan başvuru sonucunda adrese en yakın askerlik şubesinde hizmet etmek mümkün olacaktır.
Şehit yakınları, talep etmeleri durumunda askeri hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezleri her türlü ortopedik ve nörolojik rahatsızlıklarının tedavisini yaptırabilirler.
Şehit yakınları, durumlarını belirtmeleri halinde oturdukları konutta kullanılan elektriğe %40’ı oranda indirim yapılır. Bunun için bağlı bulunulan Elektrik Dağıtım şirketine başvuruda bulunmak ve şehit yakını olduğunu belirtmek yeterlidir.
Şehit yakınlarına su indirim hakkı, belirtilmesi durumunda su ücretinin %50’si devlet tarafından karşılanır. Bunun için konutun su sayacının şehit yakını üzerine olması gerekir. şehit yakınlarına su indirimin fırsatından yararlanmak için bağlı bulunulan belediye başkanlığına başvuruda bulunulur.
0 Yorum yapıldı