Şalgam, dünyanın her yerinde ılıman iklimin bulunduğu yerlerde yetişir. Vitamin ve mineral yönden oldukça zengin olan şalgam, özellikle kış aylarında çok fazla tüketilmektedir. Bu yazımızda şalgam nedir, şalgam suyunun faydaları nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
ŞALGAM NEDİR?
Şalgam, lahana ailesine ait bir nişastalı sebzedir. Genel olarak soğanlı kökleri şalgam olarak adlandırılır ancak filizleri ve yaprakları da yenilebilir ve besleyicidir. Şalgam, vücudun düzgün çalışmasını sağlayan vitamin ve mineralleri içerir. Kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum ve magnezyum bakımından oldukça zengindir.
ŞALGAMIN FAYDALARI NELERDİR?
Şalgamın faydaları oldukça fazladır. kemik gelişiminden kalp sağlığına, kansere kadar oldukça fazla faydası bulunur. Şalgamın faydaları şu şekilde sıralanır;
- Sindirime yardımcıdır
- Bağışıklık sistemini artırır
- Kemikleri güçlendirir
- Kanseri önler
- Enflamasyonla mücadele sağlar
- Akciğer sağlığı için önemlidir
- Aterosklerozu önler
- Kilo vermeye yardımcısıdır
- Vücut kokusunu önler
- Göz sağlığı için önemlidir
- Cilde faydalıdır
Sindirime yardımcı şalgam, kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sorunların tedavisi için oldukça önemlidir. Gastrik sorunların tedavisini sağlayan şalgam, besin maddelerinin vücuda daha verimli alınmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini artıran şalgam içerdiği bolca C vitamini ve askorbik asit sayesinde hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar. Bağışıklık sistemini oldukça etkileyen şalgam, beyaz kan hücreleri ve antikorların üretimini artırır. Özellikle kanser oluşumu ve kalp hastalıklarının oluşum nedenlerini azaltır.
Kemikleri güçlendiren şalgam, hayati öneme sahiptir. Kalsiyum ve potasyum yönünden oldukça zengin olan şalgam, düzenli olarak tüketildiği zaman eklem hasarı, osteoporoz riski ve Romatoid Artrit hastalıklarını önler.
Kanser önleyen şalgam özellikle meme kanseri riskini azaltma konusunda yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda beyaz şalgam tüketiminin kolon, akciğer ve meme kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
Enflamasyonla mücadele eden şalgam yararlı Omega – 3 yağ asitleri içeriği sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. İçerdiği K vitamini sayesinde kolesterol seviyesini dengeler, genel sağlığı geliştirir. Şalgam yaprakları kaynatılıp içildiği zaman özellikle gut, artrit ve kronik ağrı sorununa fayda sağlar.
Akciğer sağlığı için şalgam, içerdiği A vitamini sayesinde bu vitaminin eksikliğinden oluşan akciğer iltihabı, amfizem ve diğer akciğer problemlerine iyi gelir. şalgam yaprakları A vitamini içeriği sayesinde sağlıklı akciğerler oluşmasını sağlar.
Aterosklerozu önleyen şalgam, vücutta serbest radikal olarak dolaşan ve kötü kolesterole neden olan kan damarlarına zarar veren bu durumla mücadeleyi kolaylaştırır. İçerdiği E – C vitaminleri ve beta karoten sayesinde serbest radikallerle mükemmel bir savaş ortamı sunar.
Kilo vermeye yardımcı olan şalgam kalorisinin düşüklüğü sayesinde kısa sürede kolayca kilo vermeyi sağlar. Yüksek lif içeriğine sahip olan şalgam, vücut ağırlığının kontrol edilmesi ve bağırsakların aktif çalışması için önemlidir.
Vücut kokusunu önleyen şalgam özellikle yaz aylarında sıkça yaşanan bu sorunla mücadele etmeyi kolaylaştırır. Şalgam suyu vücutta oluşan kötü kokudan kurtulmayı sağlar. Genel sağlığın korunmasında da etkili olan şalgam suyunun düzenli içilmesi, vücut kokusunu önleyecektir.
Göz sağlığı için şalgam tüketimi oldukça önemlidir. Şalgam yaprakları lutein yönünden oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde düzenli şalgam tüketildiği zaman maküler dejenerasyon ve katarakt sorunları ile daha kolay mücadele edilir.
Cilde faydalı olan şalgam içerdiği C vitamini ve Beta – Karoten sayesinde sağlıklı bir cilde kavuşmayı sağlar. Şalgam, cilt sağlığı için hayati önem taşımaktadır.
ŞALGAMIN BESİN DEĞERİ NEDİR?
Şalgamın besin değeri 100 gram için şu şekildedir;
- Su: 93.13 g
- Enerji: 21 kcal
- Protein: 2.46 g
- Toplam yağ: 0.19 g
- Karbonhidrat: 3.39 g
- Lif: 2.4 g
- Kalsiyum: 114 mg
- Demir: 1.63 mg
- Magnezyum: 18 mg
- Fosfor: 24 mg
- Potasyum: 82 mg
- Sodyum: 18 mg
- Çinko: 0.16 mg
- C vitamini, toplam askorbik asit: 25,8 mg
- Tiamin: 0.04 mg
- Riboflavin: 0.09 mg
- Niasin: 0,39 mg
- B-6 Vitamini: 0.07 mg
- Folat, DFE: 41 µg
- B-12 Vitamini: 0 µg
- A Vitamini, RAE: 305 µg
- A Vitamini, İÜ: 6108 İÜ
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini: 0 IU
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.03 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g
- Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
- Kolesterol: 0 mg
0 Yorum yapıldı