Saç dökülmesi birçok kişinin en büyük korkularındandır. Çok fazla saçı dökülen kişiler, kel kalma riski ile karşı karşıya gelirler. Böyle bir durum yaşamamak için, saç dökülmesinin altında yatan nedeni belirlemek ve gerekli tedaviyi uygulamak gerekmektedir. Bu yazımızda saç dökülmesi nasıl engellenir, saç dökülmesine doğal tedavi yöntemleri nedir sorularına cevap vereceğiz.
SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR?
Saç, cildin dış tabakasında yer alan ve kreatin proteininden oluşur. Yeni saç hücreleri üredikçe eskileri dökülür. Sağlıklı bir insanın ortalama günlük 50 – 100 saç teli dökülmektedir. Bu korkulacak bir durum değildir. Çünkü ayı anda yeni saç telleri de çıkmaktadır. Ancak bu döngü bazı zamanlarda hastalığa, yetersiz beslenmeye ya da hamilelik gibi durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Dökülen saçların yerine yeni saçların çıkmaması, bir sağlık sorunu olarak görülebilmektedir. Bu tür saç dökülmelerinde tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Saç dökülmesinin çok sayıda nedeni olabilir. Saç dökülme nedenleri şu şekilde sıralanır;
Saç dökülmesinin temel nedenlerinden birisi, genetik etmenlerdir. Hem kadın hem de erkeklerde saç dökülmesi sorunu yaşanabilmektedir. Saç dökülmesinin tedavi edilmemesi durumunda kellik söz konusu olacaktır.
Hormonlarda yaşanan dengesizlikler, özellikle kadınlarda görülen saç dökülmesinin başlıca nedenidir. Tiroid hormonu tedavisi ile saç dökülmesi engellenebilir.
Genel olarak doğum sonrasında kadınlarda östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak yoğun şekilde saç dökülmesi meydana gelmektedir. Geçici olan bu durum, genelde birkaç ay içerisinde düzelecektir.
En yaygın görülen saç dökülmesidir. Erkeklerde erken yaşta görülebilmektedir. Genlerin ve testosteron hormonunun kombinasyonu ile oluşmaktadır.
Yaşanan kazalar, ciddi ameliyatlar ya da yüksek ateş gibi travmalar sonucunda saç dökülmesi sorunu yaşanabilmektedir. Bu durum, travmadan 3 – 6 ay kadar sonra fark edilir duruma gelecektir. Uygun tedavi sayesinde dökülen saçlar yerine gelebilir.
Bazı hastalıklar saç dökülmesini tetiklemektedir. Özellikle anemi, diyabet, lupus, frengi, tiroit ve romatizmal hastalıklardan dolayı saç dökülmesi gerçekleşmektedir. Hastalıkların tedavisi ile yeni saç çıkması mümkün olacaktır.
Egzama, mantar ve sedef gibi deri hastalıları, saç derisinde etkili olacağı için saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bu tür hastalıklar genel olarak kepek ile karıştırılabilmektedir.
Özellikle zayıflama ve doğum kontrol hapları ile birlikte tansiyon, kalp, romatoid artrir, gut, depresyon, diyabet, tiroit gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilmektedir. Saç dökülmesinin yüksek oranda olması durumunda ilaçların bir süre bırakılması gerekebilmektedir.
Kanser hastalıklarında görülen Radyasyon tedavisi ve kemoterapi nedeniyle saç dökülmesi görülmektedir. Baş bölgesine uygulanan tedavilerde saçların geri gelmesi mümkün olmayacaktır. Kemoterapi sonrası ise saçlar farklı şekilde çıkabilmektedir.
Vücuda yeterince protein girmemesi durumunda saç dökülmesi görülebilmektedir. Et, yumurta ve balık gibi yüksek protein içeren gıdaların tüketilmesi sayesinde saç dökülme sorunu ortadan kalkacaktır.
Gereğinden fazla A vitamini almak, saç dökülmesine neden olabilmektedir. Böyle bir durumda A vitamini alımının durdurulması ile saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.
SAÇ DÖKÜLMESİNDE HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Saç dökülmesi sorunu yaşayan bir kişinin dermatolog ile görüşmesi gerekmektedir. Saç derisi konusunda uzman olan ve eğitim alan kişiler dermatologlardır.
SAÇ DÖKÜLME TESTLERİ NELERDİR?
Saç dökülme sorunu yaşayan kişilerin öncelikle dermatolog ile görüşmesi gerekmektedir. Dermatolog, saç dökülme nedenini bulmak için bazı testler uygulayacaktır. Saç dökülme testleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kan testi
- Çekme testi
- Kafa derisi biyopsisi
SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Saç dökülmesi teşhisinin konulmasının ardından tedavi aşamasına geçilecektir. Saç dökülmesi tedavisinde kullanılacak bilimsel olarak kanıtlanmış bazı ilaçlar bulunmaktadır. En yaygın saç dökülme tedavisi şunlardır;
- Minoksidil: Bu ilaç, reçetesiz olarak satılmaktadır. Erkeklerde kellik, kadınlarda ince saçların tedavisinde kullanılmaktadır. Sıvı ve köpük halde satılan bu ilacın kullanılmasının ardından eller mutlaka yıkanmalıdır.
- Finasteride: Sadece erkek tipi kellikte kullanılmaktadır. Reçete ile satılmaktadır. Erkeklik hormonunun gereğinden fazla üretilmesini engeller. Ağız yolu ile günde 1 defa alınır. Düzenli kullanımda yeni saç oluşumu görülecektir.
- Kortikosteroid: Saç dökülmesi vücuttaki iltihaptan kaynaklanıyor ise kortizon tedavisi gerçekleştirilmektedir. Kafa derisine enjekte edilecek kortizon sayesinde tedavi mümkündür.
- Mezoterapi: özel hazırlanmış bir solüsyon olan Mezoterapi, doğrudan enjekte edilmektedir. Yetersiz beslenme ve hormonal saç dökülmelerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Saç dökülmesinin durdurulmasının yanında sağlıklı saçların çıkması da mümkün olacaktır.
Kazandım .
Benim içîn iyi olabilir yeni saçlar