Rahim kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Erken dönemde teşhis edilmesi kolay tedavi edilebilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle rahim kanseri belirtilerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu yazımızda Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir? Sorusuna cevap vereceğiz.
Rahim kanseri, adından en çok söz ettiren ve kadınlarda sıklıkla görülen kanser türlerinden birisidir. Erken teşhis ve tedavisi ile kadınların sıkıntılı durum yaşaması engellenebilir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken kanser türlerindendir.
RAHİM KANSERİ NEDİR?
Rahim kanseri, sadece kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Erken tedavi ile başarı şansı oldukça yüksektir. Rahim kanseri aynı zamanda Endometrium kanseri, Uterus kanseri ve Endometrial kanser olarak da isimlendirilir.
Rahim kanseri, rahim içinde yer alan sağlıklı hücrelerin değişikliğe uğraması, büyümesi, bölünmesi ya da ölmesi ile ortaya çıkmaktadır. Yaşanan bu anormal durumlar, rahim çevresindeki diğer bölgelerin tahribat yaşamasına neden olur.
RAHİM KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir kadının rahim kanseri olup olmadığını anlaması için öncelikle belirtileri dikkatli şekilde gözlemlemesi gerekir. Rahim kanseri belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Menopoz döneminde vajinal kanama
- Düzensiz ara kanamalar
- Adet döneminde aşırı kanama
- Pelvik ağrısı
- Karın ağrısı
- Şişkinlik
- Adet süresinin çok uzaması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Kilo kaybı
RAHİM KANSERİNİN NEDENLERİ NEDİR?
Rahim kanserine neden olan birçok etken bulunmaktadır. Rahim kanserinin ana nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte kadınların vücutlarındaki östrojen ve progesteron hormonlarındaki seviye değişikliklerinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir.
Rahim kanserinin nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Yaş: Rahim kanseri riski yaşla birlikte artmaktadır. Ancak genç yaşlarda da rahim kanseri görülebilir.
- Erken yaşta adet görmeye başlamak: Erken yaşta adet görmeye başlamak, rahim kanserine neden olabilmektedir. Yıllarca östrojen hormonuna maruz kalmak rahim kanseri riskini artırmaktadır.
- Geç menopoz: Rahim kanseri genellikle menopoz döneminden sonra ortaya çıkmaktadır. Geç menopoza girmek östrojen hormonuna daha fazla maruz kalınmasına neden olarak rahim kanseri riskini artırabilmektedir.
- Obezite: Obezite, rahim kanseri riskini artıran faktörlerden biridir. Aşırı yağ dokusu östrojen ürettiği için rahim kanseri riski obez kadınlarda daha fazladır.
- Diyabet: Diyabet, rahim kanseri riskini artırabilir. Tip 2 diyabetli kadınlarda rahim kanseri görülme riski diyabeti olmayanlara göre neredeyse 2 kat fazladır.
- Gebelik yaşamamak: Hamilelik sırasında hormon dengesi progesterona doğru kaymaktadır. Hiç hamile kalınmaması rahim kanserine neden olabilmektedir.
- Polikistik over sendromu: Polikistik over sendromunda östrojen seviyesi yüksek progesteron seviyeleri ise düşüktür. Bu durum rahim kanseri riskini artırmaktadır.
- Meme kanserinin tedavisinde kullanılan hormon baskılayıcı bazı ilaçlar: Kanser tedavi ilaçları da rahim kanserine neden olabilmektedir.
- Ailesel bağırsak kanseri: Ailesel bağırsak kanseri hikayesi olanlar rahim kanseri bakımından daha riskli gruptadır.
- Başka kanserler için alınan radyasyon tedavisi: Başka kanserler için alınan radyasyon tedavisi, rahim kanserine zemin hazırlayabilir.
- Menopozdan sonra hormon replasman tedavisi: Menopozdan sonra hormon replasman tedavisi görmek, rahim kanseri nedeni olabilir.
RAHİM KANSERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Rahim kanseri belirtilerini fark eden bir kadının mutlaka en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum doktoruna gitmesi gerekir. Rahim kanserinin teşhisi için doktor muayenesi oldukça önemlidir. Rahim kanseri nasıl teşhis edilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Vajinal ultrason: Rahim içindeki tümörleri ve yapısını görebilmek için ultrason görüntüleme yönteminden faydalanılır. Rahmin girişe yerleştirilen ultrason probu ile rahim duvarı kalınlığı veya diğer anormallikler belirlenebilir.
- Histeroskopi: Rahim kanserinin teşhisi için histeroskopi denilen görüntüleme yöntemi kullanılabilir. Rahim içine fiber optik kameralı ince esnek bir tüp yerleştirir. Bu yolla uterusun içi ve endometrium incelenebilir.
- Patolojik değerlendirme: Rahim kanserinin kesin teşhisini yapabilmek için rahim içinden küretaj yöntemi ile alınan doku örneği patolojik olarak değerlendirilmelidir. Biyopsi histeroskopi ve anestezi eşliğinde yapılabilir.
- Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) : Rahim içindeki anormallik veya tümörün boyutlarının belirlenebilmesi için BT veya MR görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.
RAHİM KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Rahim kanseri teşhisinin konmasının ardından tedavi aşamasına geçilecektir. Rahim kanseri tedavisinde kanserin türü, hangi evrede olduğu, tedavinin olası yan etkileri, hastanın genel sağlık durumu, hastanın yaşı ve hastanın tedavi sonrası doğurganlık durumu göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemi belirlenecektir.
Rahim kanseri tedavisinde cerrahi yöntemlerin yanı sıra kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi, hedefe yönelik tedavi ya da immün tedavisi de uygulanabilir. Rahim kanseri nasıl tedavi edilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Rahim kanseri ameliyatı
- Rahim kanseri kemoterapi tedavisi
- Rahim kanseri radyoterapi tedavisi
- Rahim kanseri hormon tedavisi
RAHİM KANSERİ EVRELERİ NELERDİR?
Rahim kanseri toplamda 4 evreden oluşmaktadır. Kanserin evresi ne kadar düşük ise tedavide başarıyı yakalama şansı o kadar yüksek olacaktır. Rahim kanseri evreleri şu şekilde sıralanır;
- Rahim kanseri 1. Evre: Kanser sadece rahimdedir. Çevre dokuları veya vücudun uzak yerlerine yayılım yoktur. 1. Evre, kanser hücrelerinin rahim kas dokularına (miyometriyum) me kadar yayıldığına göre 2 ayrı başlıkta ele alınabilir.
- Rahim Kanseri 2. Evre: Kanser, rahim ve servikste görülmektedir. Yani kanser rahim gövdesinden yayılmış, rahim ağzının destek bağ dokularına kadar ilerlemiştir. Lenf bezleri ve vücudun uzak bölgelerinde metastaz yaşanmamıştır.
- Rahim Kanseri 3. Evre: Kanser rahim dışına yayılmıştır. Ancak yayılım rektum veya mesaneye kadar ulaşmamıştır. Fallop tüpleri, yumurtalıklar, rahmin yakınındaki lenflere yayılıma göre evre 3. Rahim kanseri alt başlıklara ayrılabilir.
- Rahim kanseri 4. Evre: Rahim kanserinde son evredir. Kanser rektum, mesane veya vücutta daha uzak organlara yayılmıştır.
0 Yorum yapıldı