Psikoloji bölümünden mezun olan öğrencilere psikolog unvanı verilir. Psikoloji bölümünden mezun olan öğrenciler hem devlet kadrolarında hem de özel sektörde iş bulma imkânlarına sahiptir. Psikoloji mezunlarının çalışma alanları şunlardır:
- Tüm bakanlıkların ilgili birimlerinde çalışabilirler.
- Devlet hastanelerinde
- Araştırma hastanelerinde
- Sağlık müdürlüklerinde
- Toplum ruh sağlığı merkezlerinde
- Valiliklerde
- Belediyelerde
- Emniyet genel müdürlüğünde
- Çocuk esirgeme yurtlarında
- Yaşlı bakım merkezlerinde
- Huzurevlerinde
- Aile ve sosyal politikalar bakanlığında
- Üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde
- Aile mahkemelerinde
- Çocuk mahkemelerinde
- Denetimli serbestlik birimlerinde
- Cezaevlerinde
- Yüksek öğretim ve kredi yurtlar kurumunda
- İl afet müdürlüklerinde
- Askeri kurumlarda çalışabilir.
Milli eğitim banaklığı rehber öğretmen kadrosunda çalışabilmek için KPSS sınavına girme şartınız vardır. KPSS 2 puan türüne göre (genel yetenek ve genel kültür) atama yapılır. Psikoloji mezunları milli eğitim bakanlığında psikolojik danışma ve rehber öğretmen ve mesleki ders öğretmeni olarak atanabilmesi için pedagojik formasyon eğitimi almaları gerekir. Pedagojik formasyon mezunları kpss sınavından 75 puan aldıktan sonra ikinci öncelikli olarak atanır.
Psikoloji Mezunlarının Özel Sektördeki Çalışma Alanları ve İş Olanakları
- Her türlü eğitim kurumunun rehberlik merkezlerinde
- Dershanelerde,
- Özel Okullarda,
- Özel Eğitim Kurumları
- Özel danışmanlık merkezi ve kliniklerde
- Endüstri işletmelerinde personel seçimi, ergonometri, pazar araştırmaları birimlerinde
- Kreş ve Özel Anasınıflarda
- Ölçme-değerlendirme merkezlerinde
- Psikoteknik Labaratuvarlarında
- Özel Hastanelerde,
- Araştırma şirketlerinde,
- Reklamcılık sektöründe,
- Halkla ilişkiler biriminde
- Şirketlerin İnsan Kaynakları Departmanında
- Her türlü spor kulüplerinde
Psikoloji mezunları her türlü eğitim kurumunun rehberlik merkezlerinde; dershanelerdeözel okullarda, özel eğitim kurumlarında çalışabilirler. Ölçme ve değerlendirme merkezlerinde, psiko-teknik laboratuarlarında, özel hastanelerde, özel danışmanlık merkezlerinde, kliniklerde (yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorundadır.)Bu belirtmiş olduğumuz alanlarda Psikolog çalıştırılması zorunlu olduğundan en geniş çalışma olanları olarak gösterilebilir.
endüstri kuruluşlarında personel seçim bürolarında, Pazar araştırma birimlerinde, kreş ve özel ana sınıflarında, araştırma şirketlerinde, reklamcılık sektöründe, halkla ilişkiler biriminde, şirketlerin insan kaynakları bölümünde ve spor kulüplerinde çalışabilirler.
Özel hastanelerde psikoloji mezunları psikolog kadrosunun dışında klinik psikolog kadrosunda da çalışabilir. Psikoloji mezunlarının klinik psikolojisi alanında çalışabilmesi için klinik psikolojisi alanında yüksek lisans yapmaları gerekir. Psikoloji Bölümü mezunları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Kadrolarına atanabilir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları Psikoloji mezunlarının atandığı her kadroya atanamaz. Psikoloji bölümünde başarılı olmak için psikoloji alanını sevmeniz bu alana ilginiz olması gerekir.
Özellikle sosyal bilgiler alanında, tarih, coğrafya ve felsefe bölümlerinde başarılı olmanız gerekir. Psikoloji çok geniş alana hitap eder. Psikoloji bölümü iş alanları oldukça geniştir. Psikoloji bölümüne yerleşmek için üniversitede eşit ağırlık bölümünden tercih yapılır. Türkçe ve matematik alanlarında başarılı olmalısınız. Özel sektörde de oldukça geniş alanı bulunan psikolojik danışmanlık çağımızın en popüler mesleklerinden birisidir.
0 Yorum yapıldı