İnsanların bir iş görüşmesi için kendilerini işverene tanıtması gerekir. işveren, işe alacağı kişinin bazı özelliklerini, eğitimini, deneyimlerini bilmek zorundadır. Bu tür bilgileri anlatmanın en kolay ve doğru yolu özgeçmiş (CV) hazırlamaktır. Bu yazımızda özgeçmiş (CV) nedir, özgeçmiş nasıl yazılır sorularına cevap verirken özgeçmiş örnekleri de paylaşacağız.
ÖZGEÇMİŞ (CV) NEDİR?
Özgeçmiş, bir kişinin hayatını, yeteneklerini, becerilerini, iş yapma gücünü, tecrübelerini, aldığı eğitimleri bir arada sunan bir belgedir. Özgeçmiş, kişinin o güne kadarki özetidir de denilebilir. Özgeçmiş günümüzde CV sözcüğü ile tanımlanır. CV, Curriculum Vitae sözcüğünün kısaltılmış halidir. Kelime olarak “Öz Yaşam Öyküsü” olarak bilinir.
Özgeçmiş, kişinin iş ile alakalı olabilecek yönlerine ağırlık verilen bir belgedir. Bu belgede kişinin kısaca geçmişi, mesleki eğitimleri ve bilgileri gibi detaylara ağırlık verilir. Özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta resmiyettir.
ÖZGEÇMİŞ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Özgeçmişin üç farklı hazırlanış şekli vardır. Özgeçmiş çeşitleri şu şekilde sıralanır;
- Kronolojik özgeçmiş
- Fonksiyonel özgeçmiş
- Yeni mezunlar için özgeçmiş
KRONOLOJİK ÖZGEÇMİŞ NEDİR?
Kronolojik özgeçmiş, en sık kullanılan özgeçmiş türüdür. Bu özgeçmişte kişinin öğrenim durumu, çalıştığı iş alanları gibi tamamen çalışmaya yönelik tarafları ön plana getirilir. Krokolojik özgeçmişte bilgi günümüzden başlayıp geçmişe doğru verilir.
FONKSİYONEL ÖZGEÇMİŞ NEDİR?
Fonksiyonel özgeçmiş, kişinin iş hayatında yaşadığı tecrübelerin anlatıldığı özgeçmiş türüdür. Burada kişi, çalışma hayatında yaşadığı tecrübelerden söz ederken çalışmak istediği alanda ne gibi faaliyetlerde bulunabileceği ve fayda sağlayabileceği hakkında da görüşlerini sunar.
YENİ MEZUNLAR İÇİN ÖZGEÇMİŞ NEDİR?
Yeni mezunlar için özgeçmiş, işe ilk başlayacağı için kişinin bazı sorulara cevap vermesi şeklinde hazırlanır. Bu tür özgeçmiş hazırlarken önemli olan başvuru amacının açık ve net bir şekilde belirtilmesidir.
ÖZGEÇMİŞ NASIL YAZILIR?
Özgeçmiş, kişinin becerilerini, deneyimlerini, eğitimini ve şimdiye kadar yaptığı işleri anlatan bir özettir. Bu nedenle bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanması gerekir. Kişinin iş deneyiminin ve bu konuda vereceği bilgilerin çok fazla olması durumunda en fazla iki sayfa olacak şekilde hazırlanabilir. Özgeçmiş nasıl yazılır sorusu oldukça önemlidir. Doğru şekilde özgeçmiş hazırlayabilmek için bu sorunun cevabını iyi bilmek gerekir.
Özgeçmiş insanlar için bir işaret levhası görevini üstlenir. Özgeçmiş içerisinde verilen bilgiler sayesinde işveren “İşte aradığım kişi bu” demelidir. Bu nedenle hazırlık aşamasına dikkat etmek gerekir.
Özgeçmiş yazmaya başlamadan önce iki ana konuya dikkat etmek gerekir. Kişi, öncelikle kendisini iyi değerlendirmelidir. Hazırlık öncesinde başvurulacak iş ile ilgili ihtiyaçlar ve beklentiler belirlenmelidir. Kişinin nasıl bir ortamda çalışmak istediği, ne kadar ücret talep ettiği, hangi becerilere sahip olduğu gibi soruların yanıtlarını belirlenmesi gerekir. Başvuru yapılacak iş alanı ile ilgili bilgilerin ağırlıklı olarak paylaşılması da oldukça etkili olacaktır.
ÖZGEÇMİŞ YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Özgeçmiş hazırlayacak kişinin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Özgeçmiş ne kadar doğru ve düzenli hazırlanırsa, o kadar fazla etkili olacaktır. Özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
- Kişi kendi reklamını yapmalı, başvuracağı iş ile ilgili tün yeteneklerini ön plana çıkartmalıdır.
- Etkin fiiller kullanılmalıdır (başardım, bitirdim, tamamladım vs)
- Bütünsel bir biçimde hazırlanmalıdır. Özgeçmişe bütün olarak bakıldığı zaman satır aralıkları, başlıklar, öne çıkartılmak istenen bölümler dengeli ayarlanmalıdır.
- Tarih sıralanması tersten yapılmalıdır.
- Cümle yapısı düzgün olmalıdır. İmla hatası yapılmamasına özen göstermek gerekir.
- Temiz bir dosya kağıdına özgeçmiş hazırlanmalıdır. Görsel açıdan çirkin bir görüntü olmaması ve bütünlüğün sağlanması önemlidir.
- Başlıklar aynı hizada yazılmalıdır. Özellikle iki nokta üst üste kısımların aynı hizaya gelmesi önemlidir.
- Özgeçmiş kişiyi tanıtacak şekilde hazırlanmalıdır. Geçmişte iş ile ilgili yaptığı bütün çalışmalara yer verilmelidir.
ÖZGEÇMİŞTE BULUNMASI GEREKEN BİLGİLER NELERDİR?
Özgeçmişte mutlaka bulunması gereken bilgiler vardır. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
- Ad – soyadı
- Adres – telefon
- Eğitim bilgileri
- İş tecrübeleri
- Yabancı dil
- Hobiler
- İş hayatı dışındaki faaliyetler
- İş ve kariyer hedefleri
- Kişisel bilgiler
ÖZGEÇMİŞ ÖRNEKLERİ
Özgeçmiş hazırlayacak olan kişiler için faydalanabilecekleri özgeçmiş örnekleri şu şekildedir;
0 Yorum yapıldı