Oyun bağımlılığı özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz durumlardan birisi. Çocukların arasında sıkça yaygınlaşan oyun bağımlılığı, büyükleri bile esir almış durumda. Bu yazımızda Oyun Bağımlılığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir sorularına cevap vereceğiz.
Video oyunlar, 1970’li yıllardan bu yana insanların hayatında oldukça etkili durumda. Eğlenceli vakit geçirmek için tercih edilen oyunlar, fazla zaman geçirildiği zaman sağlığa olumsuz etkiler verebiliyor. Özellikle genç nesli tehdit eden oyun bağımlılığı giderek artış göstermektedir.
OYUN BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Oyun bağımlılığı, kişinin sürekli oyun oynama isteği hissetmesi ve oyunun başından ayrılamamasıdır. Bu rahatsızlık 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü tıbbi referans kitabına girmiştir. Oyun bağımlılığı günümüzde ruhsal bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.
OYUN BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Oyun bağımlılığı olan kişilerde bazı belirtiler gözlemlenir. Bir kişide oyun bağımlılığı olup olmadığını anlamak için belirtileri takip etmek yeterli olacaktır. Oyun bağımlılığı belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Video/internet oyunları üzerine aşırı kafa yormak.
- Oyun oynamadığında kötü hissetmek ya da yoksunluk belirtileri göstermek.
- Kendini daha iyi hissetmek için giderek daha da artan sürelerde oyun oynamayı istemek.
- Kendisini kısıtlamaya çalışsa da daha az oyun oynamayı becerememek.
- Daha önceden severek yaptığı diğer işleri yapmayı istememek.
- Okulda, iş yerinde ya da evde fazla oyun oynamaya bağlı olarak gelişen problemlerle karşılaşmak.
- Oyun oynama süresini gizlemek için yakınlarına ya da başkalarına yalan söylemek.
- Kendini kötü hissettiğinde duygu durumunu iyileştirmek için oyun oynamak.
- Video/internet oyunlarına katılımdan dolayı önemli ilişki, iş, eğitim ya da kariyer fırsatlarını kaçırmak.
OYUN BAĞIMLILIĞININ ETKİLERİ NELERDİR?
Oyun bağımlılığının psikolojik etkilerinin yanı sıra fiziksel etkileri de oldukça fazladır. Oyun bağımlılığı yaşayan kişilerde yorgunluk, migren, göz ağrıları, ellerde uyuşma ve kuvvetsizlik gibi şikayetler de sıklıkla görülür. Kişi sürekli olarak oyun başında olduğu için kişisel hijyene ve bakıma da özen göstermeyi ihmal edecektir.
Oyun bağımlılığı ciddi anlamda olumsuzluklara neden olabilir. Bağımlılık doğru şekilde değerlendirilmediği takdirde ciddi ve uzun vadeli etkiler görülecektir. Oyun bağımlılığı olan kişilerde uyumak ve yemek yemek gibi temel ihtiyaçlar göz ardı edilir. Bununla birlikte uyku bozuklukları ve kilo kaybı da gözlemlenebilir.
Oyun bağımlıları tüm vakitlerini oyun oynamaya ayırdıkları için aile ve çevreyle sosyal iletişimi de kısa sürede keserler. Bu bağımlılığın uzun süre devam etmesi, kişilerin kendisini toplumdan izole etmesi anlamına gelecektir.
OYUNLAR NEDEN BAĞIMLILIK YAPAR?
Oyunların bağımlılık yapmasının temel nedenlerinden birisi başarı yakalamaktır. Birçok oyunda başarı temelli oyun temeli oluşturulmuştur. Bir oyuncu fazla zor bir oyunla karşılaştığında pes ederek oyunu bırakır ya da çok basit bir oyun olduğunda sıkılarak oyunu bırakır. Bu nedenle oyun bağımlılığı sağlaması için oyunlarda kazanmaya yönelik bir his verilir. Böylece oyuncular sıkılmadan saatlerce oyun başında kalabilir.
Özellikle sosyal hayatında çekingen olan kişilerde ve başkalarıyla iletişim kuramayanlarda oyun bağımlılığı daha sık görülür. Bu tür insanlar çevrimiçi oyunlarda daha fazla kabul gördükleri için oyun bağımlılığına çok daha kolay yakalanabilirler.
OYUN BAĞIMLILIĞI HANGİ YAŞLARDA SIK GÖRÜLÜR?
Oyun bağımlılığı hangi yaşlarda sık görülür sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; oyun bağımlılığı özellikle 14 – 17 yaş arasında daha sık görülür. Bu yaş grubunda oyuna ilginin fazla olması, oyun bağımlılığının da fazla olmasına neden olmaktadır.
Oyun bağımlılığı konusunda bilgisayarla ve telefonla sık ilgilenen ergenler büyük risk altındadır. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite yaşayan kişilerde çok daha sık oyun bağımlılığı gözlemlenmektedir.
OYUN BAĞIMLILIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Oyun bağımlısı olduğu tespit edilen bir kişinin bu alışkanlığından kurtulması ve zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Oyun bağımlılığı nasıl tedavi edilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
Oyun bağımlılığı psikolojik bir durumdur. Bu nedenle öncelikle bağımlılığın altında yatan psikolojik faktörler tespit edilir. Oyun bağımlısı olan kişiye ilaçla ya da psikoterapi ile tedavi uygulamak mümkündür. Kişinin bu rahatsızlıktan kurtulması için bazı çalışmalar yapılabileceği gibi somut ödevler de verilebilir. Terapi sonucunda kişilerin oyun bağımlılığından kurtulma oranı oldukça yüksektir.
OYUN BAĞIMLILIĞINI ENGELLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Oyun bağımlılığını engellemek için özellikle anne babaların alabileceği bazı önlemler bulunmaktadır. Oyun bağımlılığını engellemek için neler yapılmalıdır sorusunun cevabı şu şekilde sıralanır;
- Önceden anlaşarak bir zaman limiti koymak ve bu limitin aşılmasına izin vermemek.
- Telefonları ve oyun oynayabileceği diğer aletleri yatak odasının dışında tutmak böylelikle gece gizlice kalkıp oynamalarını engellemek.
- Çocukları sanatsal ve kültürel hobilere, egzersize ve fiziksel aktiviteye yönlendirmek.
0 Yorum yapıldı