Oruç Tutmanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?


62
604 Paylaşım, 62 points

Oruç tutmak, Müslümanların yaptığı en önemli ibadetlerden birisidir. Günün büyük bölümünde aç ve susuz kalan Müslümanlar, bunu Allah rızası için yaparlar. Allah, kullarına verdiği her emirde onların yararına buyurmaktadır. Oruç tutmak da bunlardan birisidir. Bu yazımızda Oruç Tutmanın Vücudumuza Faydaları Nelerdir sorusuna cevap vereceğiz.

Oruç tutmak sadece aç ve susuz kalmak demek değildir. Oruç İnsanlara hem fiziksel hem de psikolojik fayda sağlar. Oruç tutmak dini görevi yerine getirmenin yanı sıra sağlık için de faydalı bir iş yapmak anlamına gelmektedir.



ORUÇ TUTMANIN VÜCUDUMUZA FAYDALARI NELERDİR?

Oruç tutmanın insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Oruç tutmanın faydaları iki şekilde ele alınabilir. Bunlar;

  • Oruç tutmanın fiziksel faydaları
  • Oruç tutmanın psikolojik faydaları

ORUÇ TUTMANIN FİZİKSEL FAYDALARI NELERDİR?

Oruç tutmanın fiziksel olarak sağladığı çok sayıda fayda bulunmaktadır. Oruç tutmanın fiziksel faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Sindirim sistemini dinlendirir
  • Sağlıklı kilo vermeyi sağlar
  • Kandaki şeker seviyesini dengeler
  • Açlık direncini artırır
  • Yeme alışkanlığını geliştirir
  • Zihinsel fonksiyonları artırır
  • Bağışıklık sistemini geliştirir
  • Cildi temizler

ORUÇ TUTMAK SİNDİRİM SİSTEMİNİ DİNLENDİRİR

Oruç tutmak sindirim sistemini dinlendirir. Oruç tutulduğu sürede sindirim sistemi dinlendiği için vücutta depolanmış olan gıdalar kolayca enerjiye dönüştürülür. Özellikle sindirim sistemi sağlığı iyi olmayan kişiler, oruç tutarak sağlıklarına kavuşabilir.

ORUÇ TUTMAK SAĞLIKLI KİLO VERMEYİ SAĞLAR

Oruç tutmak sağlıklı kilo vermeyi sağlar. Oruç tutmanın zayıflattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Oruç tutan insanların vücutlarında bulunan yağ hücrelerinde depolanmış olan yağ yakılmaya başlar. Böylece sağlıklı zayıflama gerçekleşmiş olur.

ORUÇ TUTMAK KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DENGELER

Oruç tutmak kan şekeri seviyesini dengeler. Oruç ve insülin ilişkisi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda oruç olunan dönemde kan şekeri seviyesinin dengelendiği ve kandan daha fazla glikoz alımına uyarı gittiği belirlenmiştir.

ORUÇ TUTMAK AÇLIK DİRENCİNİ ARTIRIR

Oruç tutmak açlık direncini artırır. 30 gün boyunca oruç tutan Müslümanlar, açlığa çok daha rahat dayanmaya alışır. Açlık döneminde vücuttaki hormonlar daha sağlıklı çalışır. Bu hormonlar sayesinde oruç tutan kişi açlığa daha kolay direnebilir.

ORUÇ TUTMAK YEME ALIŞKANLIĞINI GELİŞTİRİR.

Oruç tutmak yeme alışkanlığını geliştirir. Oruç tutan kişiler özellikle aşırı yemek yeme alışkanlığını bırakmış olur. Bu sayede Obezite ve aşırı kilo alma problemi ile de mücadele edilmiş olacaktır.

ORUÇ TUTMAK ZİHİNSEL FONKSİYONLARI ARTIRIR

Oruç tutmak zihinsel fonksiyonları artırır. Beyinde yeni kök hücre oluşmasını sağlayan oruç, özellikle Parkinson ve Alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Oruç tutan kişilerin zihinsel fonksiyonlarında artış sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

ORUÇ TUTMAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GELİŞTİRİR

Oruç tutmak bağışıklık sistemini geliştirir. Oruç tutan kişilerde serbest radikallerin sebep olduğu hasarlar ortadan kalkar. Bu sayede vücutta oluşan iltihap ve kanser hücrelerinin yayılması da engellenmiş olur.

ORUÇ TUTMAK CİLDİ TEMİZLER

Oruç tutmak cildi temizler. Oruç tutan kişilerin sindirim sisteminin temizlenmesine bağlı olarak vücutları da tümden temizlenmiş olur. Oruç sırasında karaciğer ve böbreklerdeki toksinler de vücuttan atılır.

ORUÇ TUTMANIN PSİKOLOJİK FAYDALARI NELERDİR?

Oruç tutmanın sadece fiziksel değil psikolojik faydaları da vardır. Oruç tutmanın psikolojik faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Merhamet ve yardımlaşma duygusu artar
  • Sabırlı olur
  • Kaygı ve güven duygusu azalır

ORUÇ TUTMAK MERHAMET VE YARDIMLAŞMA DUYGUSUNU ARTIRIR

Oruç tutmak merhamet ve yardımlaşma duygusunu artırır. Oruç süresince aç ve susuz kalan Müslümanlar, gerçekten aç ve susuz olan insanların neler yaşadığını ve hissettiğini görürler. Bu duygunun hissedilmesi, yardımlaşma duygusunu da artırır.

ORUÇ TUTMAK SABIRLI OLMAYI SAĞLAR

Oruç tutmak sabırlı olmayı sağlar. Oruç tutan kişiler belirlenmiş süre içerisinde yemek ve sudan uzak durarak sabır gösterir. Açlık ve susuzluğa karşı sabırla bekleyen Müslümanlar, bu sayede sabırlı olmayı öğrenir.

ORUÇ TUTMAK KAYGI VE GÜVEN DUYGUSUNU ARTIRIR

Oruç tutmak kaygı ve güven duygusunu artırır. Ramazan ayı Müslümanların Allah ile yakınlaştığı aydır. Bu yakınlaşma sayesinde insanlarda güven duygusu artar ve stresten kaygılarından uzaklaşmış olurlar. Oruç tutmak, kişinin yaşadığı kaygılardan arınması, sakin ve huzurlu olması için oldukça önemlidir. Kişinin kendini güvende hissetmesinde oruç tutmak oldukça önemli bir rol oynamaktadır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

62
604 Paylaşım, 62 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
72
Şaşkın
Başarısız Başarısız
36
Başarısız
Komik Komik
24
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
72
Helal Olsun!
lol lol
108
lol
Aşk Aşk
96
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
73
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
36
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir