Kredi, acil nakit ihtiyaçlarında ilk başvurulan yöntemlerden birisidir. Bir kişi bankadan yaptığı kredi başvurusunun olumlu yanıtlanması ile birlikte toplu para alabilir. Ancak bazı durumlarda ihtiyacın ortadan kalkması ile kişiler onaylanan krediyi iptal etmeyi tercih ederler. Bu yazımızda Onaylanan Kredi İptali Nasıl Yapılır, Krediden Caymak mümkün mü sorularına cevap vereceğiz.
Banka kredileri, birçok kişinin yaşamını devam ettirmesi için oldukça önemli bir yardımcı kaynaktır. Nakit para ihtiyacını karşılamak için milyonlarca kişi banka kredilerinden medet umar. Bankalar, kredi verme şartlarına uygun olan kişilerin kredi başvurularını kısa sürede onaylar. Ancak bazen kredi başvurusunda bulunan kişilerin onaylanan krediyi almaktan cayması durumu yaşanabilir.
ONAYLANAN KREDİ İPTALİ NASIL YAPILIR?
Onaylanmış olan krediyi herhangi bir nedenden dolayı iptal etmek mümkündür. Bankadan alınacak kredinin çekilmeden önce iptal edilmesi mümkündür. Ancak onaylanan krediyi iptal etmek için öncelikle bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Onaylanan kredi nasıl iptal edilir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Kredisini iptal ettirmek isteyen kişi, eğer kredi sözleşmesini imzalamadıysa bankaya krediyi iptal ettirme talebini ileterek herhangi bir masraf ödemeden işlemi iptal ettirebilir.
- Kredisini iptal ettirmek isteyen kişi, eğer kredi sözleşmesini imzaladıysa ve dosya resmi olarak işleme konduysa, onaylanan krediyi iptal ettirmek için kişiye 14 gün süre verilmektedir.
ONAYLANAN KREDİDEN CAYMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Onaylanan krediden cayma hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanır;
- Kişinin onaylanan krediden cayma hakkı, sözleşmenin imzalandığı günden itibaren başlar.
- Kredi başvurusu yapan kişi, ana parayı, kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini bankaya göndermesinden sonra 30 gün içinde ödemelidir.
- Banka, onaylanan kredinin iptal edilmesi durumunda müşteriden faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenen ücretlerin dışında herhangi bir ücret talep edemez.
- Onaylanan krediden vazgeçen kişiye, belirlenen ücretlerin dışında alınmış olan ücretin iade edilme süresi 7 gündür.
ONAYLANAN KREDİ BELİRLENEN SÜREDE İPTAL EDİLMEZSE NE OLUR?
Onaylanan kredinin iptali için tüketicilere 14 günlük cayma hakkı süresi verilir. Bu süre içerisinde cayma hakkını kullanmamış olan tüketiciler, sürenin geçirilmesiyle birlikte tüketici bankanın kredi çıkması sürecinde yaptığı tüm masrafları bankaya ödemek zorundadır.
Konut kredisi çekimlerinde ise iptal etme ya da erken kapama taleplerinde ceza ödemesi gerekmektedir.
ONAYLANAN KREDİDEN CAYMA İŞLEMİ NASIL BAŞLATILIR?
Onaylanan krediden caymak isteyen tüketici, 14 gün içerisinde cayma talebini bir dilekçe ile belirtmek zorundadır. Dilekçe hazırlanırken, kredi çekilen banka ve şubesinin dikkatine olacak şekilde yazılması gerekir. Dilekçede onaylanan krediden cayma talebi açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Talebin yazılmasından sonra en alta isim – soy isim ve imza atılarak dilekçe bankaya ulaştırılır.
Bankada onaylanmış krediden cayma talebinin iletilmesi için yazılı yöntemin denenmesi en doğrusu olacaktır. Tüketici, bankadan dilekçesinin ulaştığına dair bir belge ya da bir kayıt numarası talep edebilir. Sürecin ilerleyen dönemlerinde yaşanacak bir sıkıntıda bu dilekçe oldukça önemli olacaktır.
ONAYLANAN KREDİDEN CAYMA DURUMUNDA YAPILAN SİGORTA NE OLUR?
Onaylanan krediden cayma durumunda yapılan sigorta ne olur sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; kredi çekimlerinde DASK ve hayat sigortası genel olarak yapılır. DASK konut kredilerinde geçerlidir. Hayat sigortası ise kredi çeken kişinin vefat etmesi ya da maluliyet yaşaması durumunda kalan borcun sigorta şirketi tarafından karşılanması anlamına gelmektedir. Onaylanan kredinin iptal edilmesi durumunda yasal süreç içerisinde sigorta poliçesinin iptali için de bir talepte bulunmak gerekir.
0 Yorum yapıldı