Eşlerin boşanma kararı almasının ardından boşanma süreci ve sonrasında ihtiyaç sahibi olan eşe mahkeme kararı ile aylık geçim parası bağlanır. Bu paraya nafaka denir. Nafaka, boşanma türüne göre üç farklı şekilde sunulur. Söz konusu nafakanın mutlaka düzenli ödenmesi gerekir. Eşlerden birisinin nafaka ödememesi durumunda bazı yaptırımlar uygulanacaktır. Bu yazımızda nafaka ödenmezse ne olur, nafaka ödemeyen eşe uygulanan yaptırımlar nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
Boşanma davalarında maddi olarak ihtiyaç sahibi olan tarafa geçimini sağlayabilmesi için nafaka bağlanır. Nafaka bağlanması üç farklı şekilde olur. Nafaka çeşitleri şu şekildedir;
- İştirak nafakası
- Yoksulluk nafakası
- Tedbir nafakası
Boşanmanın durumuna göre nafaka verilip verilmeyeceği belirlenir. Yaşam şartları iyi olan eşlere nafaka verilmez. Aynı şekilde anlaşmalı olarak boşanan çiftlerden de iki tarafında durumu iyi ise nafaka bağlanmaz.
NAFAKA ÖDENMEZSE NE OLUR?
Mahkeme kararına göre nafaka ödemekle yükümlü tutulan tarafın her ay düzenli olarak belirlenen miktarda ödeme yapması gerekir. Nafaka ödeyecek olan kişi bu ödemeyi yapmazsa yaptırım uygulanması gerekir. Kişi maddi durumu olmadığını ve nafaka ödeyemeyeceğini mahkemeye kanıtlarsa nafaka tutarında indirime gidilir ya da duruma göre nafaka tamamen kaldırılabilir.
Ancak herhangi bir gerekçe göstermeden nafakanın ödenmemesi durumunda verilmeyen tutar faizi ile birlikte tahsil edilir. Bunun yanı sıra hapis cezası da söz konusu olacaktır. Söz konusu karar, icra iflas yasası kapsamında belirlenmiştir. Bir gerekçesi olmamasına karşın nafaka borcunu ödemeyen kişi, 3 ay hapis cezası alır. Bu cezanın kalkması için kişinin tüm nafaka borcunu ödemesi gerekecektir.
NAFAKA ÖDEMEYENE EŞE UYGULANAN YAPTIRIMLAR NELERDİR?
Nafaka ödemeyen eşle ilgili yapılacak bazı işlemler vardır. Söz konusu nafakayı alamayan taraf, mahkemeye başvurarak nafaka ödenmediğini söylemelidir. Bu durumda yasalar gereği nafaka ödemeyen tarafa uyarı verilir ve 7 günlük süre tanınır. Taraf, bu 7 günlük süre içerisinde nafakayı ödemek zorundadır. Ödeme yapmaması halinde işlem hapis cezasına çevrilir.
Hapis cezasından kurtulmak isteyen eş, birikmiş nafaka borcunu hemen ödemelidir. Ödeme yapmaması durumunda hapis cezası uygulanır. Ceza sırasında nafakayı ödeyen eş, hemen tahliye edilecektir. Hapse girdiği halde nafakayı ödememekte ısrar eden eş, bu ödemeden kurtulmuş sayılmaz. Hapis cezası sonrasında nafaka cezası aynen devam edecektir. Eşin nafaka cezasından kurtulmayacağı göz önünde bulundurulduğu zaman hapis cezası yatmanın gereksiz olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
NAFAKA ÖDENMEMESİ DURUMUNDA NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Nafaka ödemesi alamayan eş, bu durumu öncelikle İcra Ceza Mahkemesi’ne bildirmek zorundadır. Yapılan başvurunun ardından icra dairesi tarafından eski eşe nafaka ödeme emri gönderilir. Emirde eski eşten 7 gün içerisinde nafaka ödemesi talep edilir. Söz konusu ödeme yapılmaz ise mal varlığına haciz getirilir. Eğer kişi emekli ise emekli maaşına haciz yolu ile nafaka ödemesi alınacaktır.
Söz konusu eşin haciz konulacak herhangi bir malının bulunmaması durumunda ödemesi için verilen sürenin ardından hapis cezası işlemi uygulanacaktır. Eski eşlerin nafaka sorunu yaşamaması için düzenli nafaka ödemesi yapması, nafakayı ödemeye durumunun olmaması halinde bu durumu mahkemeye belgesi ile sunması en doğru hareket olacaktır. aksi halde taraflardan nafaka ödemeyenin hapis cezası ya da haciz işlemi ile karşılaşması kaçınılmazdır.
0 Yorum yapıldı