Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız kelimelerden birisi Mobbing’dir. Mobbing, çalışanların hayatını kabusa çeviren davranış şeklidir. Patron tarafından işyeri çalışanlarına yönelik olarak gerçekleştirilir. Yeni düzenlemeler, sonrasında Mobbing uygulayanlar için gerekli adımlar atılmaya başladı. Bu yazımızda mobbing nedir, mobbing nasıl ispatlanır, mobbing karşısında neler yapılmalı gibi sorulara cevap vereceğiz.
MOBBİNG NEDİR?
Mobbing, iş yerinde çalışanlara yapılan ve çalışanları çalışamayacak bir psikolojiye sokana kadar devam eden bir durumdur. Mobbing uygulanan çalışanlara patronları tarafından yapılanlar şöyle söylenir;
- Duygusal taciz
- Psikolojik şiddet
- Dışlanma
- Aşağılanma
- Rahatsız etme
- Çalışma motivasyonu ve özgüveni kırma
- Mutsuz etme
Tüm bu duygusal baskıların uygulandığı çalışanlar, artık işyerine gitmek bile istemeyecek hale gelir. Mobbing, Türkçe olarak ‘’yıldırma’’ anlamına gelir. patronların altlarında çalışanlara duygusal olarak baskı yapması şeklinde açıklanır. Mobbing ilk kez 1984 yılında İsveç tarafından kabul edilmiştir. Mobbing’i uygulayan kişiler için aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı yaşadığı söylenebilir.
MOBBİNG DURUMU NASIL İSPATLANIR?
Mobbing durumunda çalışanlar genel olarak ani şekilde yetersizmiş gibi gösterilebilir. Daha önce yaşanan çok küçük sorunlar, çok büyük bir sorunmuş gibi gösterilebilir. Hatta çalışan herkesin ortasında utandırılacak hale sokulabilir. Mobbing durumu nasıl ispat edilir sorusunun cevabı şu şekilde verilir;
- Meslek yeterliliğinin sorgulanması
- Kişinin güvende hissettirilmemesi
- Kasten verilen süre içinde bitirilemeyecek işler verilmesi
- Kişiden bazı bilgilerin saklanması
- Kişinin görmezden gelinmesi
- Kişinin gruptan izole edilmesi
- Yetkilerinin azaltılması
MOBBİNG’İN ETKİLERİ NELERDİR?
Yapılan araştırmalarda, iş yerinde mobbing yaşayan kişilerin sağlık harcamalarına çok fazla para harcadıkları belirlenmiştir. Özellikle psikolojik tedavi, ilaç kullanımı, doktor ve hastane masrafları konusunda çok fazla harcama yaparlar. Mobbing’in etkileri şu şekilde sıralanır;
- Mobbing insanların mesleki bütünlük ve benlik duygusunu etkiler
- Paranoya
- Kafa karışıklığı
- Kişinin kendisine güven duygusunu yitirmesi
- Toplumdan soyutlanma
- Huzursuzluk
- Ağlama
- Uykusuzluk
- Depresyon
- Tansiyon
- Panik atak
- Kalp krizi
- Stres bozukluğu
- Sağlık sorunları
MOBBİNG YAŞAYAN ÇALIŞANLARIN SAHİP OLDUĞU HAKLAR NELERDİR?
Mobbinge maruz kalanlar eski zamanlarda bu durumu kabullenip çalışmaya devam ediyor ya da iş yerinden ayrılmak zorunda kalıyordu. Ancak yapılan yeni düzenlemelerin ardından iş yerinde mobbing uygulayan patronlar kolaylıkla şikayet edilebiliyor. Çalışanlarına mobbing uygulayan iş sahipleri hakkında yasal işlem başlatılıyor.
Mobbing’e maruz kalanların sahip olduğu haklar şu şekilde sıralanıyor;
- İş sözleşmesini haklı nedenlerden dolayı feshedebilirler.
- Ayrımcılık tazminatı talep edebilirler.
- Borçlar kanununa göre tazminat isteyebilirler.
- Mobbing uygulayan yöneticiyi dava edebilirler.
- Kötü niyet tazminatı talep edebilirler.
MOBBİNG’E MARUZ KALANLARIN YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?
Çalıştığı iş yerinde kendisine mobbing uygulandığını fark eden bir çalışan bazı adımlar atarak bu duruma son verebilir. Mobbinge maruz kalanların yapması gerekenler adım adım şu şekildedir;
- Birinci Adım
Mobbing uygulayan kişi ile konuşarak yaşanan durumdan rahatsızlık belirtilebilir. Yöneticiden yaptığı davranışlardan duyulan rahatsızlık belirtilerek artık son vermesi talep edilebilir.
- İkinci Adım
Yönetici tarafından yaşatılan olayları, verilen tuhaf emirleri ve yazılı uygulamaları yazılı olarak kaydedilebilir.
- Üçüncü Adım
Mobbing uygulayan yönetici hemen rapor edilebilir. Bu kişi çalışanla aynı seviyede ise bir üste, yönetici konumunda ise yönetim kuruluna ya da insan kaynaklarına durum kanıtlarıyla birlikte anlatılabilir.
- Dördüncü Adım
Gerekli durumlarda psikolojik ve tıbbi destek alınabilir. Alınan bu destekler raporla kanıtlanabilir.
- Beşinci Adım
Gerekli kuruluşlara yaşanan mobbing durumu şikayet edilebilir. Şikayet sonucunda iş yerine nasıl bir uygulama yapıldığı takip edilebilir.
- Altıncı Adım
İş arkadaşları ile durum paylaşılabilir. Aynı durumdan şikayetçi olanlarla birlikte ortak bir başvuru yapılabilir.
0 Yorum yapıldı