Kıl dönmesi özellikle erkeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. 30’lu yaşlarda çok sık rastlanan kıl dönmesi, kişinin yaşam standardını oldukça düşürmektedir. Kıl dönmesi tedavisinde günümüzde lazer epilasyon yöntemi sıklıkla kullanılır. Bu yazımızda Lazer Epilasyonla Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır sorusuna cevap vereceğiz.
KIL DÖNMESİ NEDİR?
Kıl dönmesi, ağda, sir ağda ya da tıraş sonrasında tekrar uzamaya başlayan kılların derinin altında gömülü kalması ve burada uzamaya devam etmesidir. Deri, uzayan kılı bir yabancı madde olarak algılayarak savunmaya geçer. Bu durumda kılın uzadığı alanda iltihaplanma meydana gelir. Kıl dönmesi genel olarak sakal, kasık ve makat gibi bölgelerde çoğunlukla görülmektedir.
KIL DÖNMESİ NEDEN OLUR?
Kıl dönmesi neden olur sorusuna şu şekilde cevap verilebilir, kıl dönmesi, dar giysiler giymeye bağlı olarak meydana gelen sürtünmeden dolayı oluşur. Kılın ucu matkap gibi cildi deler ve altına girerek burada yumaklaşmaya başlar. Kılın uzamasıyla birlikte bölgede oldukça acı veren bir enfeksiyon gelişecektir. Kıl dönmesine yatkın olan kişilerin özellikle dikkatli olması gerekir.
KIL DÖNMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kıl dönmesi sorununda bazı belirtiler göze çarpacaktır. Kıl dönmesi belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Kıl dönmesinin olduğu alanda ağrı
- Akıntı
- Şişlik
- Koku
- Kanama
- İltihaplanma
- Kaşıntı
- Ateş
KIL DÖNMESİ EN FAZLA KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kıl dönmesi bazı özelliklere sahip kişilerde çok daha fazla görülmektedir. Kıl dönmesi en fazla kimlerde görülür sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
- Kıl dönmesi ve batıklara, kadınlarda daha fazla kalça, bacak arkası, kasık, genital bölge ve koltuk altında rastlanır.
- Erkeklerde ise özellikle kuyruk sokumu ve boyunda sorun haline gelir.
- Genellikle 15-30 yaş arasında görülür.
- Kilolu ve terleyen kişilerde, kuyruk sokumunda kıl batması fazladır.
- Uzun süre ve özellikle kaykılarak oturmak, sorunun ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
- Dar giysiler sürtünme ve terlemeyi arttırdığı için kıl batmasına zemin hazırlar.
- Kıvırcık saçlılar bu duruma daha yatkındırlar.
KIL DÖNMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kıl dönmesi sorunu belirlendi ise mutlaka en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Kıl dönmesi, uzun süre tedavi edilmezse deride kanser gelişme riski bulunmaktadır. Kıl dönmesi tedavi edilse bile bir süre sonra tekrarlama riski olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kıl dönmesi olan bölgelerde çok dikkatli olmak gerekir. Bölgenin temizliği ve kıl dönmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması alınabilecek ilk önlemler arasındadır. Kıl dönmesi tedavisi için günümüzde en fazla tercih edilen yöntem, lazer epilasyondur.
LAZER EPİLASYONLA KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Lazer Epilasyonla Kıl Dönmesi Tedavisi, günümüzde sıklıkla başvurulan yöntemlerden birisidir. Lazer epilasyon sayesinde ters büyüyen ve batma ihtimali olan kılların sayısı azaltılır. Kıl dönmesi henüz iltihaplanmaya dönmeden lazer epilasyon yapılması, kıl dönmesi sorununun büyümesini engeller. Doktora tedavi için kıl dönmesi kistleştikten sonra gidilmesi, artık yapılacak bir şey kalmaması anlamına gelir. Özellikle kıl dönmesine bağlı cilt lekelenmesi yaşamamak için, hastaların başlangıç aşamasında doktora başvurması ve lazer epilasyon talep etmesi akıllıca olacaktır.
Kıl dönmesi sorununun başlangıç aşamasında lazer epilasyonla kıl dönmesi tedavisi gerçekleştirilebilir. Bölgedeki batık kılın düzeltilmesi sonrasında lazer ile kılın yok edilmesi işlemi uygulanır. Bu işlem sayesinde batma riski bulunan kıl yok edilerek kıl dönmesi ihtimali tamamen ortadan kaldırılmış olur. Kıl dönmesi sorunundan kurtulmanın en etkili ve kalıcı yöntemi kesinlikle lazer epilasyon yaptırmaktır.
KIL DÖNMESİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Kıl dönmesi sorununda erken dönemde lazer epilasyona gidilmemesi, durumun cerrahi işleme dönüşmesine neden olabilir. Kıl dönmesi ameliyatı, hastalığın cerrahi işlem dışında düzeltilemeyecek durumda olmasıyla yapılır. Günümüzde en minimal cerrahi yöntemlerin kullanıldığı kıl dönmesi ameliyatları genel olarak lazerle yapılmaktadır. bu işlemin başlıca nedenlerinden birisi cilt üzerinde kıl dönmesine bağlı çok fazla iz bırakmamak ve işlem sonrası hastanın kısa sürede günlük yaşamına dönmesini sağlamaktır.
0 Yorum yapıldı