Günümüzde Laptop, oldukça geniş kullanıcı ağına sahip durumda. Laptop kullanımının bu kadar yoğun şekilde olması, sık arıza haberlerinin gelmesine de neden oluyor. Arıza gösteren bir Laptop’ un sağlıklı çalışması için mutlaka format atılması gerekiyor. Bu yazımızda Laptop’ a nasıl format atılacağı hakkında bilgi vereceğiz.
LAPTOP’ A NASIL FORMAT ATILIR?
Laptop’ a format atmak için öncelikle kişinin bilgisayarını çok iyi tanıması gerekmektedir. Bunun için Laptop altında bulunan etiket oldukça yardımcı olacaktır. Etiket üzerinde bilgisayarın markası, modeli ve özellikleri yer alacaktır. Bilgisayarın marka ve modelinin belirlenmesinin ardından format atmak için öncelikle sistem kurulumu yapılması gerekmektedir. Bunun için öncelikle bilgisayar BIOS girişinin yapılması gerekmektedir.
BİLGİSAYAR BIOS GİRİŞİ NASIL YAPILIR?
Bilgisayar BIOS girişi için öncelikle kullanılan marka ve modelde hangi tuşlamanın yapılacağını bilmek gerekmektedir. Bilgisayar modelleri ve bu modellere ait olan BIOS tuşlamaları şu şekilde sıralanabilir;
- Apire – Power – Veriton – Extensa- Ferrari – travelMate – Altos modelleri için; DEL + F2
- Acer Veriton L480 modeli için; F12
- Acer Altos 600 Server modeli için; CTRL + ALT + ESC + F1
- Eski Acer model bilgisayarlarda F1 ya da CTRL + ALT + ESC
- Asus modellerinde; F2 – F8 – F9 tuşlarından birisi
- BENQ modellerinde; bilgisayar açıldıktan sonra F11 tuşu
- Birçok yeni modelinde; F2 ya da F11
- Eski modellerde; F8
- Yeni modellerde; f10
- Eski modellerde F1 – F2 – F10 + DEL
- DELL logosu göründükten sonra F2
- Eski masaüstü kullanılanlarda; CTRL + ALT + ENTER
- Eski modellerde; FN + ESC ya da FN + F1
- Tüm modellerinde; F8
- F1 – F10 – F11 tuşları
- Eski modellerde; F2 ya da ESC
- Yeni modellerde; güç tuşuna bastıktan hemen sonra F1
- Eski modellerde; F2
- Yeni modellerde; güç düğmesine bastıktan hemen sonra F1 – F2
- Eski modellerde; CTRL + ALT + F3 ya da CTRL + ALT + INS ya da FN + F1
- Tüm modellerinde; F11
- Samsung X serisi modellerde; F2
- Diğer modellerde; F4
- Tüm modellerde; F1 – F2 – F3
- Yeni modellerde; açılıştan hemen sonra F1 ya da ESC
- EQUİUM modelinde F12
- Tüm modellerde; F8 – F10 – F11
LAPTOP İŞLETİM SİSTEMİ NASIL KURULUR?
Format işlemi sırasında işletim sisteminin yeniden kurulması için BIOS tuşlama işleminin hemen ardından hangi sistemin kullanılmak istendiğinin belirlenmesi gerekir. İşletim sistemi için genel olarak Windows son sürümleri tercih edilmektedir. Bununla birlikte sistemin32 Bit mi 64 Bit mi olması istendiğine karar verilir.
Gerekli ayrıntıların belirlenmesinin ardından kurulum aşamasına geçilir. Kurulum aşamasında dikkat edilmesi gerekenler, bilgisayarın eksiklerinin belirlenmesi ve giderilmesidir. Bu adım birçok kullanıcı tarafından es geçilmesine karşılık gerçekten oldukça önemlidir. Format işlemi sonrasında bilgisayarda karşılaşılan sorunların hepsi, sürücü eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
KURULUM SONRASI YAPILACAK İŞLEMLER NELERDİR?
Sistem gereksinimlerinin tamamının sorunsuz şekilde kurulmasıyla işletim sistemi kurulum işlemi tamamlanmış olur. Bu işlemin ardından yardımcı programların kurulumu aşamasına gelinecektir. Sistem dışı programların tamamına yardımcı programlar denmektedir. Yardımcı programlar, tamamen kullanıcının taleplerine göre belirlenmektedir. Gerekli programların yüklenmesinin ardında Laptop’ a başarılı bir şekilde format atma işlemi tamamlanmış olacaktır. Laptop format atma işleminin ardından kullanıcılar güvenle yeni bilgisayarlarını kullanabilecektir. Format işleminin tam olarak adımları izleyerek gerçekleştirilmesi sonucunda herhangi bir sorun yaşanması mümkün değildir.
0 Yorum yapıldı