Birçok kadın, hayatının belli dönemlerinde farklı sebeplerden dolayı kürtaj yaptırabilir. Bu işlem çoğunlukla zorunlu kalınan durumlarda gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda kürtaj hakkında detaylı bilgiye ve kürtaj yapma ücretlerine ulaşabilirsiniz.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj genel olarak bakıldığında, vücuttan istenmeyen dokuların kazınarak alınması anlamına gelmektedir. Bu işlem en fazla gebelik süreçlerinde gerçekleştirilir. Kürtaj yaptırmanın birçok farklı nedeni olabilir.
Kürtaj Neden Yapılır?
Kürtaj yaptırmak, genelde hiçbir kadının isteyeceği bir işlem değildir. Ancak bazı durumlarda mecbur kalınarak kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir. Bu nedenle şu şekilde sıralanabilir;
- Düşük sonrasında içeride kalan gebelik parçalarını temizlemek için
- Ölü gebeliklerde
- Boş gebeliklerde
- Gebeliğin sonlandırılması zorunlu hallerde
- 10 haftaya kadar istenmeyen gebeliklerde
Kimler Kürtaj Yaptıramaz?
Bir kadının kürtaj yaptırabilmesi için bazı şartlara uyması gerekmektedir. Şartlara uygun olmayan gebeliklerde asla kürtaja izin verilmeyecektir. Kürtaja izin verilmeyen durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- 18 yaşından büyük evli bayanların eşinin imzası olmadan
- 18 yaşından küçük evli ya da bekâr bayanların anne – baba onayı olmadan
- 15 yaşından küçük bayanların izin almış olsalar dahi
- 10 haftadan fazla gebeliği bulunanlar
Kürtaj yaptırmak Riskli midir?
Kürtaj da bir tıbbi müdahale olarak bilinmektedir. Her tıbbi müdahalede olduğu gibi kürtaj işleminde de bazı riskler bulunmaktadır. Bu riskler, kürtajın yapıldığı yerin kalitesine, hijyen şartlarına ve kürtaj yapan doktorun becerisine göre değişiklik göstermektedir. En sık görülen kürtaj riskleri şunlardır;
- Kanama
- Rahim delinmesi
- Rahimde parça kalması
- Enfeksiyon
Kürtaj İşleminden Sonra Kanama ve Ağrı Olur mu?
Kürtaj işleminin ardından hafif şekilde kasık ağrısı ve kanama olması normaldir. Bu kanama adet benzeri olmaktadır. Kürtaj olan hastalar bir hafta sonra kontrole gitmelidir. Bu kontrol sırasında içeride parça kalıp kalmadığına bakılacaktır. Parça kalması durumunda ufak bir müdahale ile bu parçalar temizlenecektir.
Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği Yaşanır mı?
Kürtaj olan bir kadın, işlemin ardından ilk atlarda adet düzensizliği yaşayabilir. Bu durum 3 ay kadar sürer ve sonrasında normale döner. Kürtaj sonrası kadınlara en az 3 ay gebelikten korunmaları tavsiye edilmektedir. Bunun için kürtaj sonrası spiral takılması ya da doğum kontrol hapı kullanılması gerekebilir.
Kürtajdan Sonra Tekrar Hamile Kalmak Mümkün müdür?
Genel anlamda bakıldığı zaman kürtaj işleminden sonra kısırlık riski bulunmamaktadır. 10. Haftanın üzerinde hamileliklerde yapılan zorunlu kürtajda kısırlık oranı görülebilmektedir. Kürtaj sonrasında tekrar hamile kalmak elbette mümkündür. Ancak bunun hastanın durumuna göre bir uzman tarafından belirlenmesi doğru olacaktır.
Kürtaj Hangi Yöntemle Yapılır?
Kürtaj, günümüzde vakum yöntemi ile yapılmaktadır. Bu yöntemde plastik enjektir ve ince plastik bir boru kullanılmaktadır. Gebelik, vakum ile emilerek çekilmektedir. Bu yöntem hem az ağrılı, hem az riskli hem de oldukça kolaydır. İşlem 5 – 10 dakikayı geçmeyecektir. İşlem sırasında genel ya da lokal anestezi uygulanmaktadır.
Kürtaj İşleminin Aşamaları Nelerdir?
Kürtaj işlemi belirli aşamalar halinde gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir;
- Kürtaj işlemi sırasında hasta önce jinekolojik muayeneye alınır.
- Spekulum adı verilen alet, vajina içerisine yerleştirilir ve içerisi antiseptik bir solüsyon ile temizlenir.
- Temizleme işleminin ardından hastaya ne tür anestezi istediği sorulur
- Genel anestezi uygulandığı zaman hastaya kolundan serum ile anestezi verilir. Bu işlem anestezi uzmanı tarafından yapılır ve hasta derin bir uykuya dalar. Genel anestezide hiçbir şey hissedilmemektedir. İşlem sonrası hasta uyandırılır
- Lokal anestezi uygulandığı zaman hastanın rahim ağzına iğne ile anestezi verilir. Bu işlem sonrasında gerekli bölge tamamen uyuşmuş olur ve hasta hiçbir şey hissetmez
- Vakum yöntemi ile kürtaj gerçekleştirilir
- Bu işlem 5 – 10 dakika kadar sürmektedir.
- İşlemin ardından ultrason ile son kez kontrol edilir ve temiz olduğuna emin olunur
- Hasta kürtaj sonrası 10 – 20 dakika kadar dinlendirilir
- Dinlenmenin ardından hasta günlük yaşamına dönebilir
Kürtaj Sonrası Tedavi Nasıl Yapılır?
Kürtaj olan bir hastanın işlem sonrasında tedavisi için genelde antibiyotik kullanılmaktadır. Doktor, hastaya bir reçete hazırlar. Bu reçetede ağrı kesici ve antibiyotik bulunmaktadır. İşlemden bir hafta sonra hasta tekrar kontrole çağrılır. Aşırı ağrı ya da kanama durumunda 1 hafta beklenmeden hemen doktora gidilmelidir. 3 – 5 gün süren hafif ağrı ve kanama normaldir. Bunun yanında hiç ağrı da olmayabilir.
Kürtaj yapıldığı gün banyo yapmak serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalarda tampon asla kullanılmamalıdır.
Kürtaj Sonrası Hemen Doktora Başvurulması Gereken Zamanlar Nelerdir?
Kürtaj işlemi sonrasında doktora hemen başvurulması gereken durumlar şu şekildedir;
- 38 derece üzerinde ateş yükselmesinde
- Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplarda
- Aşırı kanamalarda
- Kötü kokulu aşırı akıntılarda
- Kanamanın 4 – 5 günden uzun sürmesi ya da artması durumunda
Kürtaj Yapma Ücreti Ne Kadardır?
Kürtaj yapma işlemi özel ve devlet hastanelerine göre değişiklik göstermektedir. Kürtaj işlemi için alınacak ücretler şu şekilde sıralanabilir;
Özel Hastanelerde Kürtaj İşlemi
Özel hastanelerde kürtaj işlemi için ödenecek ücret yapılacak işleme göre değişiklik göstermektedir. Bu ücret, hastanenin konumu, popülerliği, kullanılan cihazlar ve hekimlere göre değişiklik göstermektedir. Özel hastanelerde kürtaj işlemi ücreti 700 TL – 1500 TL ve 2000 TL – 3500 TL arasında değişmektedir.
Devlet Hastanelerinde Kürtaj İşlemi
Devlet hastaneleri kürtaj konusunda en fazla tercih edilen hastanelerden birisidir. Devlet hastanelerinde yapılan kürtaj işlemi için alınacak ücret 150 TL – 700 TL arasında değişmektedir.
Haftalara Göre Kürtaj İşlemi Ücretleri
Haftalara göre kürtaj işlem ücretleri şu şekilde sıralanabilir;
- 4 – 6 haftalık gebelik kürtaj fiyatı: 800 TL
- 7 haftalık gebelik kürtaj fiyatı: 900 TL
- 8 haftalık gebelik kürtaj fiyatı: 1000 TL
- 9 haftalık gebelik kürtaj fiyatı: 1000 – 1200 TL
- 10 haftalık gebelik kürtaj fiyatı: 1300 – 1500 TL
0 Yorum yapıldı