Kredi kartı kullanan ancak yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle kartını bir süre kullanmak istemeyen banka müşterileri, kredi kartlarını dondurmayı tercih etmektedir. Ancak birçok kredi kartı kullanıcısı kart dondurma işleminin nasıl yapılacağını bilemez. Bu yazımızda kredi kartı dondurma işleminin nasıl yapılacağını anlatacağız.
Kredi Kartı Dondurma Nedir?
Kredi kartı kullanıcıları, kartı kullanmak istemedikleri zaman ya da borcu ödeyemedikleri zaman kartı dondurma işlemini gerçekleştirebilirler. Resmi gazete de yayımlanan karar kapsamında, kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan kişiler, kredi kartı dondurma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Kredi Kartı Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Kredi kartı kullanıcısı, 1000 TL olan bir kredi kartı borcunu ödeyemediği zaman ödenmeyen bu kart üzerine sürekli faiz işleyecektir. Karta faiz işlemesi sonucunda borç, 1200 TL – 2000 TL arasında bir ücret olarak icralı halde kişinin adresine gönderilecektir. Kart borcunun adrese icralı şekilde gönderilmesinin ardından her gün kart borcuna faiz işleyecektir. Bununla birlikte icra tahsil masrafı, avukatlık ücreti gibi birçok masrafta borca eklenecektir. Bu aşamada yasak olarak kredi kartı borç dondurma işlemi yapılabilmektedir.
Kredi kartı borç dondurma işlemi, borcun olduğu gibi muhafaza edilmesi anlamına gelmemektedir. Tam tersine borcun ödenmediği her gün faiz işlemeye devam edecektir. Ancak dondurma işlemi ile borcun yasal olarak taksitlendirmesi gerçekleştirilebilmektedir.
Kredi Kartımı Dondurmak veya Geçici Olarak Kullanıma Kapatmak için Nereye Başvurmalıyım?
Kredi kartını borcundan dolayı dondurmak isteyen kart kullanıcıları, bu işlem için banka şubesine başvurarak yeniden yapılandırma ya da kredi kartı dondurma talebinde bulunabilmektedir. Bankalar, müşterilerinin bu taleplerini değerlendirip yardımcı olmak zorundadır. Eğer banka söz konusu konularda yardımcı olmak istemez ise bu durumda kişiler Hakem Heyetlerine başvuruda bulunabilirler.
Banka Kararına Karşı Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Banka başvurularında kişilerin kredi kartı dondurma talepleri olumsuz olarak değerlendirildiği zaman kişilerin hakem heyetlerine başvuruda bulunmak hakkı vardır. Kredi kartı borcu olan bir kişi, hazırlayacağı kredi kartı dondurma dilekçesi ile en yakın Hakem Heyeti kuruluna başvuruda bulunabilir. Bankaların borç dondurma talebine ret sonucunda yapılacak başvuru sonrasında devreye hakem heyeti girecektir. Hakem heyeti, banka ile gerekli görüşmeleri yaparak kişinin kredi kartı dondurma işleminin çözümlenmesini sağlayacaktır.
Kredi kartı Dondurma İşlemi ile Borcumu Erteleyebilir miyim?
Kredi kartı kullanıcısı, kart borcunu ödeyemediği durumlarda banka ile görüşerek yeniden yapılandırmak yerine erteleme talebinde de bulunabilir. Bilindiği gibi yapılandırma işlemlerinde banka tarafından yeni bir faiz uygulaması yapılmaktadır. Bu faiz ödenecek paranın daha da artmasına neden olacaktır. Bu nedenle kısa süreli maddi sıkışıklık durumlarında kredi kartı borcunu tamamen yapılandırmak yerine bankadan erteleme talep etmek daha akıllıca olacaktır.
Kredi Kartı Borç Erteleme Talebi Nasıl Yapılır?
Kredi kartı borcu olan ancak bu borcunu birkaç ay ödeyemeyecek durumda olan kişiler, banka ile görüşerek durumu bildirmek ve borcu birkaç ay ertelemek hakkına sahiptir. Banka, söz konusu kredi kartı borcunu, şartlar uygun olması koşulu ile ertelemeyi kabul edecektir. Kredi kartı borç ertelemesi en fazla 3 ay olarak yapılabilmektedir. 3 ay dolduğu zaman kredi kartı sahibinin mevcut borcunu mutlaka ödemesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra bazı bankalarda kredi kartının asgari tutarını ödemek koşulu ile kalan borcun 9 aya kadar taksitlendirilmesi işlemi de mümkündür. Kredi kartı borcu olan kişi, ekstre borcunun asgari tutarı kadar ödeme yapmasının ardından kalan tutarı istediği taksit sayısına böldürebilmektedir. Banka ile yapılan görüşme sonrası taksite bölünen kart borcu her ay ekstreye taksitler halinde yansır ve kullanıcıya ödeme kolaylığı sağlar.
- Kredi Kartı Dondurma Nedir?
- Kredi Kartı Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartımı Dondurmak veya Geçici Olarak Kullanıma Kapatmak için Nereye Başvurmalıyım?
- Banka Kararına Karşı Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Kredi kartı Dondurma İşlemi ile Borcumu Erteleyebilir miyim?
- Kredi Kartı Borç Erteleme Talebi Nasıl Yapılır?
0 Yorum yapıldı