Kramp Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?


53
514 Paylaşım, 53 points

Kramp, genel olarak yaygın bir kas spazmı olarak görülmesine karşılık vücut hücrelerinde yaşanan bir eksikliğin ya da hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle kramplar mutlaka önemsenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu yazımızda Kramp Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer sorularına cevap vereceğiz.

KRAMP NEDİR?

Kramp, kaslarda oluşan istem dışı ağrı ve kasılmalara verilen isimdir. Kaslar hareket edebilmek için kasılıp gevşerler. Hareket anında kas gevşemeden yeniden kasılırsa veya beyin kaslara gevşeme sinyalini veremezse kramp meydana gelir. Kas krampları bir ya da aynı anda birden fazla kas üzerinde gözlemlenebilir.



Kramp genel olarak ön bacak, arka bacak ve alt bacakta gözlemlenir. Bunun yanı sıra midede, kollarda ve ellerde görülen kramplar da bulunmaktadır. Özellikle kas yorucu sporlarla uğraşan kişilerde daha sık kramp görülür. Bisikletçiler, maraton koşucuları ve atletler bu kişilerin başında gelir.

KRAMP NASIL BELLİ OLUR?

Kramp nasıl belli olur sorusunun cevabı oldukça basittir. Bir kişinin kasına kramp girmesi sırasında söz konusu kaslarda sertleşme meydana gelir. Kramp giren bölge hareket ettirilemez bir duruma gelirken, oldukça rahatsız edici bir ağrı da buna eşlik eder. Kramp genel olarak bir saniye ile 15 dakika arasında değişen sürelerde devam edebilir. Çok nadir olmakla birlikte 15 dakikadan uzun sürdüğü de görülmektedir.

Krampın girmesi için belirli bir zaman yoktur. Kişi dinlenirken de hareket halindeyken de kramp girebilir. Gece krampları çok yaygın yaşanmakla birlikte özellikle ayak ve baldır kasları üzerinde etkilidir. Bu tür kramplar, kişileri uykudan uyandıracak kadar yüksek ağrılı meydana gelir. Bazı kişilerde gece kramplar birden fazla kez tekrarlayabilir.

KRAMP NEDEN OLUR?

Kramp neden olur sorusu, sıklıkla kramp sorunu ile karşılaşan kişilerin en merak ettiği sorulardan birisidir. Krampın meydana gelmesinin birçok farklı nedeni olabilir.  Kas hücreleri üzerinde potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller çok önemlidir. Bu minerallerin eksikliğine bağlı kramplar olabileceği gibi bir sağlık sorunundan kaynaklı kramplar da yaşanabilir.

Krampın nedenleri şu şekilde sıralanır;

  • Mineral eksikliğine bağlı kramp
  • Uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı kramp
  • Egzersiz sırasında yüksek oranda su ve tuz kaybına bağlı kramp
  • Beslenme bozukluklarına bağlı kramp
  • Sıvı ve elektrolit kaybına bağlı kramp
  • Sinir uçları ve kas liflerinin uyarılmasını artıran magnezyum ve kalsiyum düşüklüğüne bağlı kramp
  • Aşırı miktarda ishal ve kusmaya bağlı kramp
  • Serum elektrolit seviyesinde azalmaya bağlı kramp
  • D – B6 – B5 – B1 vitaminlerinin yetersizliğine bağlı kramp
  • Alkol kullanımına bağlı kramp
  • Dolaşım bozukluklarına bağlı kramp
  • Şeker hastalığına bağlı kramp

KRAMP NASIL GEÇER?

Kramp sorunu yaşayan kişilerin ilk sorduğu sorulardan birisi kramp nasıl geçer sorusudur. Bir bölgede yaşanan kramp sorununun geçmesi için krampın yaşandığı bölgedeki kaslara gerilme hareketi yapmak gerekir. Baldıra giren kramplarda topuklar yere basılarak iki elle duvarın itilmesi iyi gelecektir. Bunun yanı sıra kramp giren bacağın yarım adım geride durması ya da yatakta iken ayağın bilekten bedene doğru çekilmesi de krampın geçmesini sağlayacak hareketler arasındadır.

Kas kramplarının nedeni sıvı ya da elektrolit kaybına bağlı ise kaybedilen sıvının mutlaka yerine konması gerekir. Bu tür rahatsızlıklarda ilaç tedavisi uygulanmaz. Çünkü ilaç etki edene kadar kramp çoktan geçmiş olacaktır.

Özellikle egzersiz öncesinde ısınma ve esneme hareketleri ile kramp önlenebilir. Gece kramplarını çok yaşayan kişiler, geceleri uyumadan önce kas germe egzersizi yapabilir. Uyku sırasında bacakların sıcak tutulması ya da diz altına yastık konulması ve bacakların yükseltilmesi de krampın engellenmesini sağlayacaktır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

53
514 Paylaşım, 53 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
12
Şaşkın
Başarısız Başarısız
96
Başarısız
Komik Komik
84
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
12
Helal Olsun!
lol lol
48
lol
Aşk Aşk
36
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
12
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
96
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir