Kola herkesin severek içtiği içeceklerden birisidir. Çok sevilerek içilen kola, aslında vücut için oldukça zararlıdır. Kola tüketimi, vücuda birçok yan etki yapmaktadır. Bu yazımızda Kolanın Zararları Nelerdir, Kola İçtikten Sonra Vücutta Neler Olur sorularına cevap vereceğiz.
KOLA NEDİR İÇİNDE NELER VAR?
Kola, 1886 yılında Atlanta’da yerel bir eczacı olan Dr. John Stith Pemberton tarafından ortaya çıkartılmış ve kısa sürede çok fazla ilgi görmüştür. Talebin her geçen gün artması, kolanın piyasaya sürülmesine neden olmuştur.
Kolanın içinde bulunanlar şu şekilde sıralanabilir;
- Sitrik asit
- Bitkiler (portakal, tarçın, kişniş, Hindistan cevizi vs.)
- Coca yaprağı
- Şeker
Kolanın orijinal formülünde bulunanlar şu şekildedir (136 litre kola için);
- 97 kilogram şeker
- 4,5 litre su
- 820 gram limon suyu
- 820 gram sitrik asit
- 511 gram kafein
- 820 gram tatlandırıcı
- 12 kap renklendirici
- 15 litre sıvı coca
- 1 litre alkol
- 340 gram sıvı Hindistan cevizi
- 540 gram vanilya
- 280 gram tarçın yağı
- 425 gram kişniş
- 340 gram neroli yağı
KOLA KİLO ALDIRIR MI?
Şeker, insan vücudu için en zararlı maddelerden birisidir. Kolanın içerisinde de çok miktarda şeker bulunur. Asitli içecekler grubuna giren kola, en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Kola tüketimi dünya genelinde oldukça yaygındır.
Kola günlük 2 – 3 bardağa kadar tüketilir. Hatta daha fazlasını tüketen de çok sayıda kişi vardır. 1 kutu kola 140 kaloridir. Bu da 10 çay kaşığı şekere eşdeğerdir. 1 ay boyunca her gün bir kutu kola içen kişi, toplamda 4200 kalori almış olur. Günde 1 bardak kola tüketimi ile yılda 6 kilo alınır. Bu sonuç kola kilo aldırır mı sorusunun en net cevabı olacaktır.
KOLANIN ZARARLARI NELERDİR?
İçerisinde çok sayıda kimyasal barındıran kola, oldukça zararlı bir içecektir. Kolanın zararları şu şekilde sıralanabilir;
- Obezite ye neden olur.
- Tip 2 diyabete yakalanma riskini %26 artırır.
- Diş çürümesine neden olur.
- Tek kutuda 10 çay kaşığı şeker alınmış olur. Bir insanda günlük en fazla şeker alım miktarı 6 çay kaşığıdır. Bu sonuçla kolanın sağlık kurallarını alt üst ettiği söylenebilir.
- İçeriğindeki asit miktarı nedeniyle mide rahatsızlıklarını tetikler.
- İçerdiği kafein oranı nedeniyle damar daralması ve kalp rahatsızlıkları oranını artırır.
KOLA İÇTİKTEN SONRA VÜCUTTA NELER OLUR?
Kola içen bir kişinin vücudunda bazı değişiklikler gözlenmeye başlar. Kola içtikten sonra vücutta neler olur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
10 DAKİKA SONRA: İçilen kola ile birlikte 10 çay kaşığı şeker dolaşım sistemine girer. Bu kadar şeker insanda kusma refleksini tetiklerken fosforik asit bu hassasiyeti engeller.
20 DAKİKA SONRA: İçen kişinin kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum insülin artışına neden olur. Karaciğerin hormonu salgılaması ile birlikte şeker yağa dönüşür.
40 DAKİKA SONRA: Kolanın içindeki kafein emilimi tamamen sağlanmış olur. Kafein, sinir sistemini etkiler ve göz bebeklerinin büyümesini sağlar. Artan kan basıncı ile birlikte karaciğer kana daha fazla şeker karışmasına neden olur.
45 DAKİKA SONRA: Vücutta dopamin üretimi sağlanarak beynin keyif merkezi uyarılır.
60 DAKİKA SONRA: Vücuda yüksek dozda şeker girmesi nedeniyle üriner kalsiyum boşaltımı artar. Bu nedenle vücutta şeker yıkımına başlanır. Vücut şekeri o kadar hızlı şekilde emip yakar ki insanlarda bir çökme ve yorgunluk yaşanmaya başlar.
0 Yorum yapıldı