Hackerların en fazla kullandıkları yöntemlerden birisi Keylogger’lardır. Açık adı Klavye Dinleme sistemi olan Keylogger, klavye ile basılan tuşların kaydedilmesi işlevini gerçekleştirir. Keylogger programı, art niyetli kişilerin elinde oldukça tehlikeli bir hal alır. Bu yazımızda Keylogger’den korunma yolları nelerdir sorusuna cevap vereceğiz.
KEYLOGGER NEDİR?
Keylogger, başkalarının bilgisayarına sızmak isteyen kötü niyetli kişilerin kullandığı bir casus yazılım programıdır. Bu program ile klavye üzerinden bilgilerin kaydedilmesi mümkündür. Keylogger, bilgisayar sistemine doğrudan yüklenerek kullanılabildiği gibi spam mesaj şeklimde de gönderilebilir.
Keylogger programı, bilgisayara yerleştikten sonra kullanıcıların klavyeden yazdıkları tüm veriler otomatik olarak kaydedilmeye başlar. Kayıt sonrasında tüm veriler, kullanıcının haberi bile olmadan e – mail üzerinden karşı tarafa gönderilir. Bu yöntemler internet bankacılığı kullananların bilgileri kolaylıkla ele geçirilmiş olur. Bankaların internet bankacılığı için sanal klavye kullandırmalarının temel nedeni de bu yazılımdır.
KEYLOGGER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
İki çeşit Keylogger yazılımı vardır. Keylogger çeşitleri şu şekildedir;
- Yazılımla çalışan Keylogger: sisteme yüklenmesi ile birlikte aktif hale gelen tuş takip programıdır. Klavyede basılan tüm tuşların kaydedilmesidir.
- Donanımla çalışan Keylogger: bilgisayara bir donanım eklenmesi ile aktifleşen programdır. Klavyede basılan her tuşu kalıcı bellek kartına ihtiyaç duymadan kaydeder.
KEYLOGGER BİLGİSAYAR SİSTEMİNE NASIL GİRER?
Keylogger yazılımı art niyetli kişiler tarafından işletim sistemlerinde yer alan açıklar kullanılarak bilgisayara hızma şeklinde kullanılır. Bilgisayara girmeyi başaran Keylogger yazılımı, tamamen ya da kısmet bilgisayarı ele geçirmiş olur. Bu işlemin ardından bilgisayar ile yapılan tüm işlemler yazılım tarafından kaydedilmeye başlar.
Bununla birlikte Keylogger yazılımının bilgisayara kullanıcı tarafından da yüklenmesi mümkündür. her ne şekilde olursa olsun temel amaç, bilgisayar sahibinin tüm kişisel bilgilerini ele geçirmektir. Bunun için klavyenin tüm basılan harfleri tek tek kaydedilir ve bilgiler ele geçirilmiş olur.
KEYLOGGER’DEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Keylogger yazılımından korunmak için bilgisayar kullanıcılarının bazı önlemler alması gerekir. Bu yazılım, girilen internet sitelerinin arka planından bile bilgisayara sızmayı başarmaktadır. Bu denli tehlikeli olan bir yazılıma karşı korunmak için mutlaka önlem almak gerekir. Keylogger’ den korunma yolları şu şekilde sıralanabilir;
Keylogger yazılımı, işletim sistemlerinde bulunan açıkları kullanarak çok kolay şekilde bilgisayara yerleşir. İşletim sistemini sürekli olarak güncelleyen kişilerin böyle bir sorunla karşılaşma ihtimali ortadan kalkar. Yayınlanan güncellemeler, güvenlik açıklarının kapatılmasını da amaçlamaktadır.
Anti virüs programları, bilgisayarı her türlü zararlı yazılıma karşı koruma görevini üstlenir. Bilgisayarda güncel ve aktif bir anti virüs programının bulunması, Keylogger gibi kötü yazılımların yüklenmesini engelleyecektir.
Keylogger yazılımının başlıca amaçlarından birisi, kişilerin bankacılık bilgilerini ele geçirmektir. İnternet bankacılığı kullanan kişiler, güvenmedikleri bilgisayarlar üzerinden asla banka girişi yapmamalıdır. İnternet bankacılığı girişlerinde sanal klavye kullanmak da Keylogger yazılımına karşı koruyucu etkiye sahip olacaktır.
Birçok kişi kolaylık olması açısından girdikleri internet sitelerine kullanıcı adı ve şifrelerini otomatik tanımlar. Bu işlem Keylogger yazılımı için büyük kolaylık sağlar. Sistemin dahil olduğu bilgisayardaki bilgiler, otomatik olarak kaydetme özelliği sayesinde kolaylıkla ele geçirilebilir. Bu nedenle bu tür bilgilerin kesinlikle kaydedilmemesi önemlidir.
değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkürler..