Kerahat vakti, namaz kılmanın uygun olmadığı vakit olarak bilinir. Kerahat vakti olarak kabul edilen zaman dilimleri içerisinde namaz kılmak mekruh sayılır. Bu yazımızda kerahat vakti nedir, kerahat vakitleri ne zaman gibi soruların cevaplarını vereceğiz.
KERAHAT VAKTİ NEDİR?
Kerahat vakti, İslam dininde Müslümanların namaz kılamayacağı vakitlerdir. Bu vakitlerde namaz kılmak mekruh olarak bilinir. Mekruh; tam haram olmamakla birlikte dinen yapılması doğru olmayan davranıştır. Kerahat vakti, kendi içerisinde ikiye ayrılır. Kerahat vakitleri şu şekildedir;
- Farz ya da nafile namazlarının kılınmasının mekruh olduğu zamanlardır
- Sadece nafile namazının kılınmasının mekruh olduğu zamanlardır
KERAHAT VAKTİNDE NAMAZ KILINIR MI?
Hanefi mezhebine göre kerahat vaktinde namaz kılmak doğru değildir. Namaz kılarken güneş doğarsa ya da güneş batarsa Hanefi mezhebine göre namaz bozulacaktır. Bu durumda bozulan namazın kazasını kılmak gerekir. Bu nedenle kerahat vaktinde namaz kılmak doğru olmayacaktır.
KERAHAT VAKİTLERİ NE ZAMAN?
Namaz kılmanın mekruh sayıldığı bazı zamanlar vardır. Kerahat vakti denilen bu zamanlar içerisinde Müslümanlar namaz kılamaz. Kerahat vakitleri şu şekilde sıralanır;
Sabah kerahati, güneş doğarken ya da güneş doğmaya başladığı zaman 45 dakikalık süre içerisinde namaz kılmak mekruhtur. Yani gün doğduktan sonraki 45 dakika içerisinde namaz kılınamaz.
Öğle kerahati, öğle namazına 45 dakika kalmasıdır. Bu vakit, güneşin tam tepede olduğu vakittir. Güneş tam tepedeyken namaz kılmak mekruhtur. Sabah namazını geç saate bırakmış olan Müslümanlar, öğle namazına en az 45 dakika kalaya kadar namazını kılmak zorundadır.
İkindi kerahati, güneş batarken akşam ezanına 45 dakika kala başlayan ve güneş batana kadar devam eden vakittir. İkinci namazı, hava kararmaya başlamadan kılınmak zorundadır. Güneşin batmasına 45 dakika kala kılınan namazlar kabul olmaz. Bu namazın kazaya kazasının kılınması gerekir.
Kısaca söylemek gerekirse kerahat vakitleri; güneş doğarken, tam tepedeyken ve batarken olacak şekilde söylenebilir.
KERAHAT VAKTİ UYUMAK GÜNAH MIDIR?
Kerahat vaktinde uyumak, ikinci ve akşam namazları arasındaki vakittir olarak söylenebilir. Bu vakitte namaz kılmak günahtır ancak uyumak için günah olduğunu söylemek yanlış olur. Uyumak günah olmamakla birlikte bu süre içerisinde uyumanın ikindi ve akşam namazlarını arasındaki süreyi kısaltacağı için namaza engel olmaması yönünde endişeye sebep olur. Namazı etkilemediği ya da geciktirmediği sürece kerahat vaktinde uyumanın bir zararı yoktur.
Kerahat vaktinde uyumanın sağlık açısından da bir zararı yoktur. Ancak Müslümanların gün içinde uyuyarak zaman geçirmesi çok zorunlu olmadığı takdirde uygun görülmemektedir.
KERAHAT VAKTİNDE NEDEN NAMAZ KILINMAZ?
Kerahat vakitlerinde namaz kılınmamasının nedeni, bu vakitlerde güneşe tapanların ibadet etmesidir. Güneşe tapanlarla bir olmak istemeyen Müslümanlar, bu vakitlerde namaz kılmamaya özen gösterir. Dinimizce mekruh kabul edilmesinin temel nedeni de budur.
Şeytanların boynuzlarının güneş ile birlikte doğduğuna inanılır. Şeytanların bolca yer aldığı bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğinin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) de altını çizmiştir. Peygamber efendimiz, bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğini özellikle vurgulamıştır. Müslümanların ibadet ederlerken yanlışlıkla da olsa mekruha düşmemesi için namaz saatlerine çok dikkat etmesi gerekir.
En doğru namaz saatleri, dinimizce belirlenmiş aralıklardır. Namazı, ezan okunduktan sonra hemen kılmak ise oldukça sevaptır. Özellikle ikindi ezanının ardından meleklerin yer değiştirdiği ve bu nedenle hemen namaz kılınması sevap açısından oldukça önemlidir. Namaz ibadetini yerine getiren tüm Müslümanların özellikle kerahat vakitlerine dikkat etmesi gerekir.
0 Yorum yapıldı