Son yıllarda sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan kefir, her gün yeni bir faydası ile adından söz ettirmeyi başarıyor. Faydaları saymakla bitmeyen kefir her yaşta tüketilmesi gereken içecekler arasında yer alıyor. Bu yazımızda Kefir Nedir? Kefirin Sağlığa 10 Faydası hakkında bilgi vereceğiz.
Kefir, tüketimi gitgide yaygınlaşan oldukça sağlıklı içeceklerden birisi olarak gösterilebilir. Birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinen kefir, evlerde vazgeçilmezler arasında yerini almaya çoktan başladı.
KEFİR NEDİR?
Kefir, koyun keçi ve inek sütünden yapılan tadı daha çok ayrana benzeyen fermente bir içecek türüdür. Kefir hazırlamak için kefir mayasına sahip olmak gerekmektedir. Küçük karnabahar görünümünde olan kefir, süt içerisinde mayalandırılarak hazırlanmaktadır.
B1, B12 ve K2 vitaminleri ile biyotin, folik asit, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve amino asitler yönünden oldukça zengin olan kefirin faydaları ise saymakla bitmiyor. Sağlık için oldukça faydalı olan kefirin her gün düzenli olarak tüketilmesi ise oldukça önemli.
KEFİR NASIL YAPILIR?
Kefir nasıl yapılır? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; kefir hazırlandıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi gereken içeceklerden birisidir. Mayalanmış bir kefir buzdolabında en fazla 3 – 4 gün kadar saklanabilmektedir.
Kefir hazırlamak için kefir mayasına sahip olmak gerekmektedir. Bir litre sütün içerisine bir yemek kaşığı kadar kefir mayası koymak yeterli olacaktır. Kefir mayalamak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Süt bir tencereye konularak kaynatılır.
- Sütün 5 – 20 derece arasında bir sıcaklıkta olması gerekmektedir.
- Yeterli sıcaklığa gelen süt cam kavanoza alınır.
- Sütün içerisine bir yemek kaşığı kefir mayası eklenir. Kefir mayasının tahta kaşıkla eklenmesine dikkat edilmelidir.
- Kefir mayası eklendikten sonra kavanozun kapağı kapatılır ve bir gün mayalanması beklenir.
- Bir günün sonunda mayalanan kefir bardaklara konularak tüketilebilir.
KEFİRİN SAĞLIĞA 10 FAYDASI NELERDİR?
Kefir sağlık için oldukça faydalı içeceklerden birisidir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kefirin sağlığa 10 faydası şu şekilde sıralanır;
- Kemik sağlığını destekler
- Saç, cilt ve tırnakları güçlendirir
- Kan yapıcı özelliğe sahiptir
- Sindirim sistemine katkı sağlar
- Gerginliği giderir
- Kolesterolü dengeler
- İltihabı azaltır
- Ülseri önler
- Kan şekerini düzenler
- Metabolizmayı hızlandırır
KEFİR KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLER
Kefir kemik sağlığını destekler. Kalsiyum açısından oldukça zengin olan kefir, kemiklerin daha sağlıklı olması ve güçlenmesini sağlamaktadır. Özellikle çocukluk çağlarında ve menopoz dönemlerinde tüketilmesi tavsiye edilen kefir, kemik gelişimini desteklediği gibi kemik erimesini de engellemektedir.
KEFİR SAÇ, CİLT VE TIRNAKLARI GÜÇLENDİRİR
Kefir saç, cilt ve tırnakları güçlendirir. Kefir içerisinde yer alan biyotin saç ve cilt bakım ürünlerinde de sıklıkla yer alan bileşenlerin başında gelmektedir. Doku oluşturma ve yenileme etkisine sahip olan biyotin içeriği sayesinde kefir tüketenlerin saç, tırnak ve ciltleri çok daha güçlü olmaktadır.
KEFİR KAN YAPICI ÖZELLİĞE SAHİPTİR.
Kefir kan yapıcı özelliğe sahiptir. Kefirin içerisinde yer alan B vitaminleri sayesinde kan hücrelerinin oluşumu desteklenmektedir. B12 ve B1 vitaminleri yönünden oldukça zengin olan kefir, vücutta alyuvar üretiminin desteklenmesini sağlarken kansızlığa da iyi gelmektedir. Böylece anemi riskini azaltmayı sağlamaktadır.
KEFİR SİNDİRİM SİSTEMİNE KATKI SAĞLAR
Kefir sindirim sistemine katkı sağlar. Kefir. Probiyotik yönünden oldukça zengin içeceklerden birisidir. Sindirim sistemi için oldukça önemli olan probiyotiği sağlayan kefir, bu yararlı bileşenleri sayesinde bağırsakların sağlıklı olması ve işlevini yerine getirmesini sağlar. Bağırsak ve sindirim sisteminin sorunlarının yok olması için düzenli kefir tüketimine dikkat edilmelidir.
KEFİR GERGİNLİĞİ GİDERİR
Kefir gerginliği giderir. Kefirin rahatlatıcı etkisi kanıtlanmıştır. Sinirleri yatıştırıcı ve vücudu gevşetici etkiye sahip olan kefir, içerdiği magnezyum, triptofan ve kalsiyum sayesinde depresyon belirtilerini azaltma etkilerine de sahiptir.
KEFİR KOLESTEROLÜ DENGELER
Kefir kolesterolü dengeler. Kefirin içerisinde yer alan iyi bakteriler, bağırsaklara etki ederek vücudun fazla kolesterolü emilimini azaltmaktadır. İçerdiği bileşenler sayesinde de kolesterol üreten enzimlerin engellenmesini sağlayan kefir, kötü kolesterolün dengelenmesi, kalp ve damar hastalığı risklerinin azalmasını sağlamaktadır.
KEFİR İLTİHABI AZALTIR
Kefir iltihabı azaltır. Vücutta farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan iltihap durumlarında tedavi edici özelliği bulunan kefir vücutta meydana gelen iltihaplanmayı gidermektedir. Bağışıklığı güçlendirici etkiye sahip olan kefir özellikle kış aylarında hastalıklara yakalanma ihtimalini en aza indirmektedir.
KEFİR ÜLSERİ ÖNLER
Kefir ülseri önler. Midede ülser oluşumuna neden olan bazı bakteriler bulunmaktadır. Bu bakterilerin yok edilmesi konusunda oldukça etkili olan kefir, mideyi temizleme özelliğine sahiptir. Kefir tüketen kişilerde mide rahatsızlıkları azaldığı gibi ülser oluşumu da engellenmektedir.
KEFİR KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Kefir kan şekerini düzenler. Kefir özellikle insülin direnci bulunan kişilerin tüketebileceği içeceklerden birisidir. Glisemik indeksi düşük olan kefir midede uzun süre kalmaktadır. Kan şekerini yükseltmeyen ve tam tersine dengeleme özelliğine sahip olan kefir, düzensiz kan şekerinin toparlanmasını da sağlamaktadır.
KEFİR METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR
Kefir metabolizmayı hızlandırır. Bağırsak ve mide hareketleri üzerinde oldukça etkili olan kefir sayesinde metabolizma kolayca hızlanmaktadır. Özellikle kilo vermek isteyenlerin sıklıkla tüketmesi gereken kefir, tokluk hissi yaratarak kişinin fazla yemek yemesini engellemektedir. Kilo vermek için kahvaltıdan önce tüketilmesi gereken kefir, bu sayede gün içerisinde daha az yemek yemeyi sağlamaktadır.
- KEFİR NEDİR?
- KEFİR NASIL YAPILIR?
- KEFİRİN SAĞLIĞA 10 FAYDASI NELERDİR?
- KEFİR KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLER
- KEFİR SAÇ, CİLT VE TIRNAKLARI GÜÇLENDİRİR
- KEFİR KAN YAPICI ÖZELLİĞE SAHİPTİR.
- KEFİR SİNDİRİM SİSTEMİNE KATKI SAĞLAR
- KEFİR GERGİNLİĞİ GİDERİR
- KEFİR KOLESTEROLÜ DENGELER
- KEFİR İLTİHABI AZALTIR
- KEFİR ÜLSERİ ÖNLER
- KEFİR KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
- KEFİR METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR
0 Yorum yapıldı