Türkiye, futbol konusunda oldukça ilgili ülkelerden birisidir. Futbol maçlarının soluksuz izlendiği ülkemizde profesyonelce olmasa da herkes futbol oynamak ister. Bu amaçla hemen her ilde onlarca halı saha bulunur. Kapalı halı saha açmak, futbola olan ilgi göz önünde bulundurulduğu zaman oldukça karlı bir iştir. Bu yazımızda kapalı halı saha nasıl açılır, kapalı halı saha açmak karlı bir iş midir sorularına cevap vereceğiz.
Türkiye genelinde ortalama 50 bin adet halı saha bulunur. Halı sahalarda yaklaşık olarak 200 bin kişi çalışır. Sektörü oldukça büyük olan halı saha işinden yıllık olarak 7 milyar liradan fazla kazanç elde edilebilir.
KAPALI HALI SAHA NASIL AÇILIR?
Kapalı halı saha açma fikri, kazanç açısından oldukça mantıklı bir harekettir. Bu konuda önemli olan detay, sermayedir. Bir halı saha açmak için ortalama 900 bin TL sermayeye ihtiyaç duyulacaktır. Bu ücrete halı sahanın kurulacağı alanın kirası dahil değildir.
Türkiye’de iki çeşit halı saha bulunur. Halı saha çeşitleri şu şekildedir;
- Açık halı saha
- Kapalı halı saha
Halı saha kurulumunda genel olarak iki tür aynı anda tercih edilir. Böylece açık halı saha ya da kapalı halı saha isteyenlerin talepleri kolaylıkla karşılanacaktır.
KAPALI HALI SAHA NASIL KURULUR?
Kapalı halı saha kurulması için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunur. Kapalı halı saha nasıl kurulur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir;
Kapalı halı saha açma fikrinin ardından öncelikle bir proje hazırlanması gerekir. 3 boyutlu olarak hazırlanacak olan bu proje ile birlikte bağlı bulunulan belediyeye başvuru yapılmalıdır. Belediyeden kapalı halı saha açmak için izin almak gerekir. Belediye ruhsat başvuru şartları şu şekildedir;
- 2 adet fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Adli sicil kaydı
- Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olunduğunu gösteren belge
- İşletici kimlik belgesi fotokopisi
- İmza sirküsü
- Ticaret sicil gazetesi
- Vergi levhası fotokopisi
- Oda faaliyet belgesi fotokopisi
- Oda sicil tasdiknamesi fotokopisi
- Tapu ve yapı kullanma izin belgesi fotokopisi
- Kira sözleşmesi
- İşyeri krokisi
- İtfaiye uygunluj raporu
- ASAT işyeri açma ruhsatı görüş belgesi
- Türkiye Futbol Federasyonu Halı Saha Sicil Kaydı
- Türkiye Futbol Federasyonu Yeterlilik Belgesi
- Güvenlik kameraları ve kayıt sistemi
Belediyeden gerekli iznin alınmasının ardından ilk olarak halı saha altyapı hazırlanması yapılır. Kapalı halı sahanın kurulacağı alan iş makinesi ile düzeltilir ve bu alana beton dökülür. Zeminin sağlam olması, için gerekli beton kalınlığı mühendisler tarafından belirlenir.
Kapalı halı saha zemininin ardından demir konstrüksiyon hazırlanması aşamasına geçilir. Kullanılacak olan demirin uzunluğunun en az 6 metre olması gerekir. Bu demirler genel olarak yeşil renge boyanmalıdır. Boyama işleminin ardından branda remini gerçekleştirilir.
Demirlere tel örgü giydirerek tavanın ağ kurulumu yapılır. Tel örgülerin görüş mesafesini engellememesi gereklidir. Topun dışarı çıkmasını engellemek için bu çok önemlidir.
Halı sahalarda aydınlatma çok önemlidir. Bu aşamada LED projektörlerin kullanılması tavsiye edilir. LED projektörler genel olarak biraz pahalıdır. Ancak kullanıma bağlı olarak kısa sürede parasını çıkartacaktır.
Kapalı halı sahaların en önemli bölümü suni çimlerdir. Suni çim konusunda çok sayıda seçenek bulunur. Önemli olan 55 mm kalınlıkta olmasıdır. Burada önemli olan detay, kullanılan suni çimin kaliteli olmasıdır.
Halı sahalarda mutlaka sosyal tesis olmalıdır. Futbol oynamak için kapalı halı sahaya gelecek olan kişilerin soyunması, giyinmesi, banyo yapması, tuvalete gitmesi ve karnını doyurması için sosyal bir tesis yapılması gereklidir.
Kapalı halı sahanın şehir merkezine uzak bir yerde olması, çevre düzenlemesinin mutlaka yapılmasını gerektirir. Halı sahanın çevre düzenlemesi kapsamında etrafa ışıklandırma ve araçların park edebilmesi için parke döşeme yapılabilir.
KAPALI HALI SAHA KARLI BİR İŞ MİDİR?
b, açık halı sahadan biraz daha maliyetli bir işlemdir. Kapalı halı sahanın tüm ekipmanları dahil maliyeti 600 bin TL’ye kadar ulaşabilir. Türkiye’de ortalama olarak günlük 9 saat kapalı halı sahalar kullanılmaktadır. Kapalı halı sahanın bulunduğu yere göre 100 – 200 TL arası saat başı ücret kazanılabilir. Bu durumda kapalı halı saha açan bir kişi aylık 54 bin – 108 bin TL arasında bir kazanç elde edecektir. Bu durumda masrafların çıkartılması ile birlikte kişinin eline net 30 bin – 60 bin TL arası bir rakam aylık olarak kalacaktır. Kazanç göz önünde bulundurulduğu zaman kapalı halı sahanın oldukça karşı bir iş olduğu söylenebilir.
0 Yorum yapıldı