Kantar, büyük cisimlerin ağırlıklarını gösteren bir ölçüm aletidir. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olarak trafikte seyir halinde olan büyük araçların ağırlığını ölçmek amacı ile kullanılır. Ülkemizde 24 ayrı yerde araçların ölçülmesi için kantar bulunur. Bu yerler genel olarak önemli giriş çıkışlardır. Özellikle yük kamyonlarının bu kantara girmesi gerekir. Girilmemesi halinde bazı cezai işlemler uygulanır. Bu yazımızda yük kamyonları için kantara girmeme cezası hakkında bilgi vereceğiz.
Ülkemizde normal araçlardan daha fazla büyük araçlar üzerinde denetlemeler yapılır. Araçların sürekli olarak ağır yük taşımaları, hem insan sağlığı hem de trafik güvenliği nedeniyle takipte tutulması gereken bir durumdur. Yük araçları, belirli aralıklarla kantara girmek zorundadır.
HANGİ ARAÇLAR KANTARA GİRMEK ZORUNDADIR?
Türkiye genelinde 24 farklı önemli giriş – çıkış alanında kantar bulunur. Yol kenarlarına kurulmuş olan denetim istasyonlarında yer alan bu kantarlar sayesinde araçların ölçümleri kolaylıkla yapılabilir. Söz konusu istasyonlar aralıksız olarak 7 gün 24 saat çalışır.
Taşıdıkları yükün çok ağır olması ve buna karşı geçtikleri yolların sorunları nedeniyle yük kamyonları zamanla aşınmaya ve hasar görmeye başlar. Bu hasarların giderilmemesi, trafikte istenmeyen kazaların yaşanmasına neden olabilir. Bu amaçla yol denetim istasyonları aralıksız olarak hizmet vererek yük kamyonlarının bakım ve incelenme işlemini gerçekleştirir. Hangi araçlar kantara girmek zorundadır sorusuna şöyle cevap verilebilir;
- Tır
- Kamyon
- Yük kamyonları
- Nakliye kamyonları
YÜK KAMYONLARI NEDEN KANTARA GİRMELİDİR?
Yük kamyonları, adından da anlaşılacağı gibi sürekli olarak yük taşımak zorundadır. Taşıdıkları yükün ağırlığı ve geçtikleri yolların her zaman düzgün olmamasına bağlı olarak araçlarda birçok sorun oluşmaya başlar. Her sorun, trafikte biraz daha tehlike anlamını taşır. Bunun yanı sıra her yük kamyonu için belirlenmiş bir taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasitenin üzerine çıkan araçlar, trafikte tehlikeye neden olurlar. Böyle bir tehlike yaşanmaması için yük kamyonlarının mutlaka kantarla ölçülüp fazla yük taşıyıp taşımadığının belirlenmesi gerekir.
Ülkemizde yük kamyonlarının kantara girme zorunluluğu bulunur. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde cezai işlem uygulanması kaçınılmazdır. Kantara ilk defa girecek olan yük kamyonları genel olarak hızlı girip ani fren yaptıklarından ağırlıkları olması gerekenden fazla çıkabilir. Bundan dolayı genelde ilk kez kantara giren yük kamyonları ceza yer. Ceza almamak için yük kamyonu sürücüsünün verilen talimatlara uyarak kantara girmesi doğru olacaktır. Kantara ne kadar yavaş ve sakin girilirse ağırlık o kadar net ölçülecektir.
YÜK KAMYONLARINDA KANTARA GİRMEME CEZASI NEDİR?
Trafik Ceza Yasaları 65 / 4 maddesi gereğince yük kamyonlarının kantara girmesi zorunludur. Bu zorunluluğu kabul etmeyen ve kantara girmeyen yük kamyonları, cezaya tabi tutulacaktır. Yük kamyonunun kantara girmeme cezası 1,835 TL’dir. Bu ceza ödemesi peşin olarak yapılması durumunda 500 liralık bir indirim uygulanır ve ceza 1,376 TL olarak tahsil edilir.
Kantara girmeyi kabul etmiş olan yük kamyonlarının ise belirlenmiş ağırlık sınırını geçmemesi gerekir. Yük kamyonunun sınırı her geçen kilo için ceza ödemesi olacaktır. Buna göre, limitten 70 kilo fazla ağırlığı çıkan bir yük kamyonu 500 TL, limitinden 100 kilo fazla ağırlığı çıkan bir yük kamyonu 1000 TL ceza ödeyecektir. Kamyonun ağırlığı ne kadar artarsa ceza oranı da o kadar artacaktır.
0 Yorum yapıldı