Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi, kan bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar, kan bağışının ülke nüfusunun %1’i kadar olduğunu gösteriyor. Hayati öneme sahip olan kan bağışı, birçok kişinin faydalarını bilmemesi nedeniyle önemsiz görülüyor. Kan bağışında bulunmak, hem kana ihtiyacı olan kişi hem de kan bağışı yapan kişi için oldukça faydalı bir işlem olarak biliniyor. Bu yazımızda kan vermenin vücuda faydaları hakkında bilgi vereceğiz.
Kan, insanlar için çok önemli bir ilaçtır. Kanın yerini tutabilecek hiçbir şey yoktur. Bu nedenle insanlar birçok rahatsızlığı için kana ihtiyaç duymaktadır. Bu konuda yapay bir madde üretimi için yıllardır çalışmaların devam etmesine karşılık hala kanın yerini alacak bir madde bulunamamıştır.
KİMLER KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?
Kan bağışında bulunmak için bazı şartlara uygun olmak gerekir. Kimler kan bağışında bulunabilir sorusuna verilecek cevap şu şekildedir;
- 18 – 65 yaş aralığında olanlar
- 50 kilonun üzerinde ağırlığa sahip olanlar
- Önemli bir sağlık sorunu olmayanlar
- Kan değerleri normal seviyede olanlar
Bu şartlara uygun olan kişiler, en az 2 ay ara ile yılda dört kere kan bağışında bulunabilirler.
KAN VERMENİN VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR?
Kan vermek, insan hayatını kurtarmak için önemli olduğu kadar kan veren kişi için de oldukça önemlidir. Kan veren kişinin vücudunda birbirinden önemli değişiklikler olur. Kan vermek genel olarak vücuda oldukça faydalıdır. Kan vermenin vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Kan veren kişinin kan yapan organları uyarılır. Bu uyarı sonucunda organlar daha fazla kan yapmak için harekete geçerler.
- Kan veren kişinin kan hücreleri yenilenir.
- Kan veren kişinin canlı kan yapısı sayesinde kemik iliği yağlanması görülmez.
- Kan veren kişinin kanında oluşan yağ oranı düşer ve vücuda eşit miktarda yağ yayılır.
- Kan veren kişinin tansiyonu düzene girer.
- Kan veren kişinin yorgunluk ve baş ağrısı gibi şikayetleri azalır.
- Kan veren kişinin kalp krizi geçirme riski oldukça azalır.
- Kan verilmesi sonrasında vücuttaki kan kendisini dengeler.
- Kan veren kişiler psikolojik olarak rahatlar ve bir kişinin canını kurtarma yolunda adıma attığı için kendisini huzurlu hisseder.
- Kan veren kişi, kendisinin de ihtiyacı olduğunda kan verecek kişiler olacağını düşünerek güven duyar.
- Kan bağışı sırasında kan sayımı, kan yolu ile bulaşan hastalıklar ve kan grubu gibi bilgilerin öğrenildiği testler yapılır. Bu testler sayesinde kişi sağlık yönünden bir sıkıntısı olup olmadığını görebilir.
KAN BAĞIŞI YAPAN KİŞİLER NASIL İŞLEMLERDEN GEÇER?
Kan bağışı yapmaya karar vermiş olan kişiler bazı aşamalardan geçer. Kan bağışı yapan kişilerin geçtiği aşamalar şu şekilde sıralanır;
- Birinci Adım
Kan bağışı yapacak kişi ilgili kuruma gider ve kan bağışı değerlendirme formu doldurur.
- İkinci Adım
Formu dolduran kişi, formun değerlendirilmesi için bekler. Bu süre içerisinde kan bağışı yapacak kişi ile yüz yüze görüşme yapılır.
- Üçüncü Adım
Yüz yüze görüşme aşamasında alınan kan üzerinden de bazı tahliller yapılır. Tahlil sonuçlarında kan vermesini engelleyecek bir durum bulunmazsa fiziki muayeneye geçilir.
- Dördüncü Adım
Fiziksel muayene sırasında boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümleri gerçekleştirilir. Bu ölçümler sonucunda da sorun çıkmaması durumunda kan bağışı yapmak isteyen kişiye bir yazılı bilgilendirme yapılır.
- Beşinci Adım
Bağışçı ile ilgili bir sorun çıkmaması durumunda kişi kan vereceği alana alınır ve bir ünite kanı alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürer.
- Altıncı Adım
Kan alım işleminin ardından bağışçı 10 – 15 dakika kadar gözlem odasında tutulur. Bu süre içerisinde kan bağışı yapan kişiye yiyecek ve içecek ikramı yapılır.
- Yedinci Adım
Dinlenme süresinin ardından kan bağışından dolayı kişiye teşekkür edilir ve uğurlanır.
0 Yorum yapıldı