Jinekomasti (erkekte meme büyümesi), östrojen ve testosteron dengesinin bozulmasından kaynaklı bir meme dokusu sorunudur. Erkeklerde görülen bu rahatsızlık, memenin büyümesi şekline kendisini gösterir. Çift taraflı olabildiği gibi bazen tek taraflı büyüme de yaşanabilir. Bu yazımızda Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir sorularına cevap vereceğiz.
JİNEKOMASTİ MEDİR?
Jinekomasti, erkeklerde meme bezi dokusunda oluşan sorun nedeniyle memelerin büyümesidir. Jinekomasti, çocukluk döneminde, ergenlikte ve daha ileri yaşlarda görülebilir. Erkeklerde yaşanan hormonal değişiklikler ve kullandıkları bazı ilaçlar da Jinekomasti ye neden olabilir.
Dünyada her 18 erkekten birisinde Jinekomasti sorunu görülmektedir. Bu rahatsızlık sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak ilerlemekte ve sayısı her geçen gün artmaktadır.
JİNEKOMASTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir erkekte Jinekomasti olup olmadığını anlamak için öncelikle belirtileri iyi gözlemlemek gerekir. Jinekomasti belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Göğüslerde şişme
- Göğüs akıntısı
- Göğüs hassasiyeti
Bu tür belirtiler gözlemleyen erkeklerin hemen bir doktora gitmesi ve belirtilerden söz etmesi gerekir.
JİNEKOMASTİ NEDEN OLUR?
Jinekomasti sorununun birçok farklı nedeni olabilir. Genel olarak testosteron hormonunun azalmasından kaynaklı görülen Jinekomasti, farklı nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Jinekomasti nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Testosteron hormonunda azalma
- Andropoz
- Ergenlik
- Anne sütü
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Aşırı fast food tüketimi
- Testis tümörleri
- Karaciğer yetmezliği
- Hipertiroid
- Kronik böbrek yetmezliği
JİNEKOMASTİ EN ÇOK HANGİ YAŞTA GÖRÜLÜR?
Jinekomasti görülme yaşı, erkeklerde üç farklı dönemde sıklıkla gözlemlenir. Bu dönemler şu şekilde sıralanır;
- İlk yenidoğan dönemi: Yeni doğan erkek bebeklerin %70’inde Jinekomasti görülebilir. Bu durum östrojen hormonunun etkisi ile meydana gelmektedir.
- Ergenlik dönemi: ergenlik çağına gelmiş olan çocuklarda Jinekomasti ergenlik dönemindeki erkek çocukların %50 – %60’ında görülebilir.
- 50 yaş üzeri: Jinekomasti, ileri yaş gruplarında da sıklıkla görülmektedir. 50 yaş üzeri erkeklerin %70’inde bu rahatsızlık gözlemlenir.
JİNEKOMASTİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Jinekomasti teşhisi için öncelikle belirtilerin gözlemlenmesi ve bir doktora gitmek gerekir. Doktor, hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi aldıktan sonra göğüs ve cinsel organı muayene eder. Jinekomasti durumunda göğüsler olması gerekenden 0,5 cm daha fazladır. Doktor gerekli gördüğü takdirde kan testi ve meme dokusu görüntülemesi de talep edebilir.
JİNEKOMASTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Jinekomasti teşhisi konmasının ardından tedavi sürecine geçilecektir. Erkeklerde görülen meme büyümesi sorununda herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmaz. Jinekomasti tedavisi gerektirmeyen birçok durum kendiliğinden geçecektir. Bununla birlikte soruna neden olan ve altta yatan bir tıbbi durum var ise meme büyümesini durdurmak için tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Jinekomasti, bazı durumlarda ciddi ağrılara ve sosyal hayattan kopmaya neden olabilir. Böyle durumlarda Jinekomasti tedavisi için bazı ilaçlar kullanılabilir ya da son çare olarak ameliyat önerilebilir.
JİNEKOMASTİ AMELİYATI NEDİR?
Jinekomasti ameliyatı, bu sorunla mücadele eden hastaların memelerinde bulunan fazla yağ dokusunu almak ve salgı bezlerini çıkarmak için gerçekleştirilir. Şişmiş olan meme dokusu mastektomi adı verilen cerrahi bir yöntemle çıkartılır. Bu işlemin ardından meme eski düz görüntüsüne kavuşmuş olacaktır.
0 Yorum yapıldı