İstihare namazı son derece yol gösterici bir namaz olarak bilinmektedir. İstihare namazının kılınabilmesi için belirlenmiş yolların izlenmesi gerekmektedir. Bu yazımızda istihare namazının nasıl kılınacağı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
İstihare Nedir?
İstihare, bir işin hayırlı olup olmayacağı konusunda fikir sahibi olmak için yapılan işlem işlemler olarak bilinmektedir. Bir kişinin işin hayırlı mı yoksa şer mi olduğunu anlaması için abdest aldıktan sonra iki rekât namaz kılması ve dua etmesi gerekmektedir. İstihare namazı sünnet olarak bilinmektedir. Dinimizce istihareye yatan kişinin hayırdan, doğruluğu bulmaktan ve hakikatten asla mahrum olmayacağı söylenmektedir.
Hangi Durumlarda İstihareye Yatılır?
İstihareye yatmak, genel olarak bir işin hayrını öğrenmek ve kötülüklerden korunmak amacı ile gerçekleştirilmektedir. Önemli olan işlerde istihareye yatmak, doğru yolu bulmak için oldukça önem taşımaktadır.
İstihareye Namazı Nasıl Kılınır?
İstihare namazı nasıl kılınır sorusunun cevabını vermek oldukça kolaydır. İstihare namazı, iki rekâttan oluşmaktadır. Namazın ilk rekâtında ‘Kâfurun Suresi’ ikinci rekâtında ‘İhlas suresi’ okunmalıdır. Namazın kılınmasının ardından istihare duası okunmalıdır.
Namaz ve duanın ardından kişinin kıbleye doğru yatası gerekmektedir. İstihare’ ye yatan bir kişi eğer rüyasında beyaz ya da yeşil renk görür ise o işin hayırlı olacağı, siyah ya da kırmızı renk görürse o işin şer olacağı anlamı çıkartılacaktır.
İstihare namazına başlamadan önce tövbe etmek oldukça önemlidir. Kişinin tövbe etmesi şu sözlerle gerçekleşmelidir;
” Ya Rabbi, Buluğ anımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni ağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, af etmeni istiyorum.”
İstihare namazı kılma şekli şu şekilde söylenebilir;
- Niyet ettim Allah rızası için iki rekat istihare namazı kılmaya diyerek niyet edilir
- Allahu Ekber diyerek tekbir getirilir ve namaza başlanır
- Subhaneke okunur
- Eûzü Besmele çekilir
- Fatiha suresi okunur
- Fatiha suresinden sonra Kafurun suresi okunur
- Rükua gidilir
- Son olarak secdeye gidilir
- Kıyama durulur ve Besmele çekilir
- Fatiha okunur
- İhlas suresi okunu
- Rükua gidilir
- Ardından Secdeye gidilir
- Oturur pozisyonda Ettehiyatu – Allahümme Salli – Allahümme Barik – Rabbena duaları okunur
- Selam verilir
İstihare Duası Nasıldır?
İstihare namazı sonrası edilen dua şu şekildedir;
‘‘ALLÂHUMME İNNÎ ESTEHÎRUKE Bİ-İLMİKE VE ESTAKDİRUKE BİKUDRATİKE VE ES’ELUKE MİN FADLİKE’L-AZÎM. FEİNNEKE TAKDİRU VELÂ EKDİRU VE TA’LEMU VELA Â’LEMU VE ENTE ALLÂMU’L-ĞUYÛB. ALLÂHUMME İN KUNTE TA’LEMU ENNE HÂZÂ’L, EMRE HAYRUN LÎ FÎ DÎNÎ VE MEÂŞÎ VE ÂKİBETİ EMRÎ ÂCİLİ EMRÎ VE ÂCİLİHİ FAKDİRHU LÎ VE YESSİRHU LÎ SUMME BÂRİK LÎ FÎH. VE İN KUNTE TÂ’LEMU ENNE HÂZA’L-EMRE ŞERRUN LÎ FÎ DÎNÎ VE MEÂŞÎ VE ÂKIBETİ EMRİ ÂCİLİ EMRÎ VE ACİLİHÎ FASRİFHU ANNÎ VASRİFNÎ ANHU VA’KİR LİYELHAYRA HAYSU KÂNE SUME ARDİNÎ BİH. ’’
İstihare Duasının Anlamı
“Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise âcizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Yok eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!”
İstihare Namazı Ne İçin Kılınabilir?
İstihare namazı, birçok önemli nedenden dolayı kılınmaktadır. Bu namazın kılınmasının ardından istihareye yatan kişilerin en önemli nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Evlilik kararı almak üzereyken
- Ev alırken
- Bir iş yeri açarken
- Yeni bir işe başlarken
- Uğraşılan kötü işten kurtulmak için
Başkasının Yerine İstihare Yapılır mı?
Günümüzde istihare namazı ve istihareye yatmak çok iyi bilinmemekle birlikte başkasının kendi için istihareye yatmasını da isteyebilmektedir. Başka birisinin adına istihareye yatmak dinimizce caiz değildir. Kişinin göreceği rüyadan çıkan sonuçlar gerçeği yansıtmayacaktır.
İstihare Nasıl Yapılır?
İstiharenin tam anlamıyla sağlıklı yapılması için 7 gün art arda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İlk gün istihareye yatan bir kişinin rüyadan doğru anlam çıkarması mümkün olmayabilmektedir. Kişinin en doğru sonuca ulaşması için 7 gün istihareye girmesi en doğrusu olacaktır.
İstihare Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İstihare yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- İlk gün gusül alınmalıdır
- Kıbleye doğru ayak uzatılmamalıdır
- İstihare abdesti aldıktan sonra kimseyle konuşmamak gerekmektedir
- İstihare abdesti sonrası göz göze dahi gelinmemelidir
- Abdest olması durumunda bile tekrar abdest alınması gereklidir
- İstihare namazı huşu ile kılınmalıdır
- Namazın ardından istihareye hemen yatılmalıdır
- Görülen rüyadaki renge göre niyetin hayır mı şer mi olduğu belirlenmektedir.
0 Yorum yapıldı