İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?


58
564 Paylaşım, 58 points

Bir anne için en büyük sorunlardan birisi, iştahsız bir çocuğa sahip olmaktır. Zor yemek yiyen, yemek yememek için sürekli ağlayan ve neredeyse aç gezen çocuklar, annelerin kabusu olur. Çocuklarının yeterince beslenemediğini ve bağışıklık sisteminin düşeceğini düşünen anneler, bu nedenle oldukça fazla endişelenir. Bu yazımızda iştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir sorusuna cevap vereceğiz.

Çocukların geneli yemek konusunda oldukça sorunludur. Birçok yemeği ayırt eden ve tadına bile bakmak istemeyen çocuklar, iştahsızlıkları nedeniyle birçok besinden alacakları vitaminden eksik kalabilirler. Bu durum en çok anne ve babaları üzer. Çocuğunun yeterince beslenemediğini düşünen anne ve baba, bu sefer çocuğuna zorla yedirmeye çalışır ve işi daha içinden çıkılamaz bir hale getirir.



İŞTAHSIZ ÇOCUĞA NASIL YEMEK YEDİRİLİR?

İştahsız çocuklara yemek yedirmek için bazı konularda dikkatli olmak gerekir. Bir çocuğa ısrar ederek, ceza vererek ya da ödüllendirerek yeme alışkanlığı kazandırmak mümkün değildir. İştahsız bir ailenin bilmesi gereken kurallar vardır. İştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir sorusuna verilecek cevap şu şekildedir;

ÇOCUĞA DÜZENLİ YEME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

Çocuğa yemek eğitimi vermek ve düzenli yeme alışkanlığı kazandırmak için önce anne ve babanın bu düzene uyması gerekir. bir evde yemek düzeni ne kadar doğru ise çocuğun iştahı da o ölçüde düzelecektir. Aile her gün aynı saatte hep birlikte sofraya oturmalı ve yemek yemelidir.

SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIKLARI EVDE BULUNDURMAMAK

Sağlıksız atıştırmalıklar çok lezzetli olmalarının yanı sıra çocukların iştahını kapama özelliğine de sahiptir. Anne babalar, öğün aralarında çocuklarına atıştırmalık verirler. Ancak bu atıştırmalık, çocukların iştahını kapatarak yemek saatinde iştahsız olmalarına neden olur. İştahsız bir çocukla uğraşmak istemeyen anne babaların öncelikle sağlıksız atıştırmalıklardan eve almamaları gerekir.

ÇOCUKLA YEME KONUSUNDA İNATLAŞMAMAK

Çocuklar, bir konuda inatlaştıkları zaman yapmamak için ısrar ederler. Yemek konusu da aynı şekildedir. Bir anne baba yemek konusunda ne kadar fazla inatlaşırsa çocuk da yememek için o kadar inatlaşacaktır. Her çocuk bir süre sonra acıkır ve yemek yemek ister. Çocuklarla yemek konusunda inatlaşmadan acıkmalarını beklemek doğru olacaktır.

ÇOCUKLA YEMEK İÇİN TARTIŞMAMAK

Yemek yemeyen bir çocukla asla tartışmaya girilmemelidir. İştahsız bir çocukla yemediği için tartışmak hem anne babayı hem de çocuğu yoracaktır. Yemek istemediğini söyleyen çocuğun önündeki tabak alınıp, masada sakince yemeğe devam edilmelidir. Normal bir durum gibi davranılması, çocuğun bir süre sonra acıkarak geri gelmesini sağlayacaktır.

ÇOCUĞA ĞPORSİYON AYARLATMAK

Çocuklara yemeklerde söz hakkı vermek, daha iştahlı yemesini sağlayacaktır. Anne babalar çocuklarının doymayacağı korkusu ile tabaklarına çok fazla yemek koyarlar. Bu da çocukların yerken zorlanmasına ve yemek istememesine neden olur. Bunun yerine çocuğa yemek porsiyonunu seçme hakkı verilmelidir. Çocuk tabağına kendi istediği kadar besin koyduğunda zevkle yiyecektir.

ÇOCUĞA YEMEK SEÇENEĞİ SUNUN

Eğer anne o gün için birden fazla yemek yapmışa, çocuğa yemek seçeneği sunmalıdır. İstediği yemeği seçecek olan çocuk, böylece kendi seçimini çok daha iştahlı şekilde yiyecektir.

ÇOCUĞUN İŞTAHSIZ OLDUĞUNU DİLE GETİRMEMEK

Çocuğu iştahsız olan anneler genelde her ortamda bu durumu dile getirerek dert yanar. Bu durumu çocuğun duyması, üzerine etiket gibi yapışmasına neden olur. Anne ve babalar, başkaları ile konuşurken çocuklarının iştahsızlığı hakkında duyacağı şekilde konuşmamalıdır.

SOFRAYA YARDIM ETMESİNE İZİN VERMEK

Anne sofrayı kurarken, çocuğunun da yardım etmesine izin vermelidir. Annesi ile birlikte sofra kuran bir çocuk, o sofrada çok daha iştahlı yemek yiyecektir. Tabak, bardak seçimini çocuğa bırakmak ve onun da fikrini almak hoşuna gidecek, yemeğini çok daha severek yiyecektir.

ÇOCUKLA PAZARLIK YAPMAMAK

Yemek konusunda çocuk ile pazarlık yapılmamalıdır. Çocuklar anne ve babalarının hassas noktalarını hemen tespit eder ve sonuna kadar kullanırlar. Evde mutfak kurallarını koyan kişinin anne ve baba olduğu çocuğa net bir şekilde gösterilmelidir. Pazarlık yapmaya kalkışmak, çocuğun bu konuda kendisine çıkar yol aramasına neden olur.

ÇOCUĞU BAŞKASIYLA KIYASLAMAMAK

Her çocuk kendisine özel bir yapıya sahiptir. Çocukların birbiri ile kıyaslanması, çocuğun psikolojik olarak etkilenmesine neden olur. Her çocuğun gelişim hızı ve seyri farklıdır. Bu nedenle hiçbir anne baba çocuğunu başka çocuklar ile karşılaştırmamalıdır.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla Paylaş!

58
564 Paylaşım, 58 points

Konuya Tepkiniz Nedir?

Şaşkın Şaşkın
60
Şaşkın
Başarısız Başarısız
24
Başarısız
Komik Komik
12
Komik
Helal Olsun! Helal Olsun!
60
Helal Olsun!
lol lol
96
lol
Aşk Aşk
84
Aşk
Aman Tanrım! Aman Tanrım!
60
Aman Tanrım!
Kazandım! Kazandım!
24
Kazandım!
Pinar

0 Yorum yapıldı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir