İslam dininde uyulması gereken bazı kurallar ve yerine getirilmesi gereken emirler bulunur. Her Müslüman Kur’an – ı Kerim’de yapılması açık şekilde belirtilmiş olan şeyleri yapmamak ve yapanları uyarmakla yükümlüdür. Bu yazımızda İslam Dinindeki yasaklar hakkında bilgi vereceğiz.
İslam dini, Müslümanlara birçok yasak getirmiştir. Bu yasakların nedeni, Müslümanları haramdan ve kötülüklerden uzak tutmak, namuslu, ahlaklı ve günahsız insanlar olmalarını sağlamaktır. Günah işlememek ve İslam dininde yasaklı olan şeyler yapmamak, Müslümanlar için farz kılınmıştır.
İSLAM DİNİNDE YASAKLAR NELERDİR?
Allah, kulları için bazı şeyleri yasak kılmıştır. Müslümanlar için yasaklananlar Kur’an – ı Kerim’de açık şekilde belirtilir. İslam dininde yasaklar şunlardır;
Şirk, Allah’a ortak koşmaktır. Şirk koşmak, Kuran’da kesin bir dille yasaklanmıştır. Şirk girilebilecek en büyük günah ve insanı küfre kadar götüren bir sapıklıktır. Allah tekdir ve eşi benzeri yoktur. Allah’a şirk koşanlar, ağır gazaba uğrayacaktır.
Geçerli bir nedeni olmadığı sürece Allah’ın haram kıldığı bir canı öldürmek de dinimizce yasaklanmıştır. Geçerli nedenden kasıt, kişinin kendi isteği ile değil mahkeme kararı ile belirlenecektir. Allah’ın yarattığı cana kimsenin kıyma hakkı yoktur. Haksız yere cana kıymak, işlenebilecek en büyük günahlardan birisidir.
Allah’ın yarattığı cana kıyamamak nasıl günah ise intihar etmek de aynı şekilde günahtır. Dinimizce bir kişinin hangi sebeple olursa olsun kendisini öldürmesi yasak ve çok günahtır.
Bir kişinin yoksulluk nedeni ile çocuklarına zarar vermesi, en büyük günahlardan birisidir. Özellikle cahiliye dönemlerinde bu nedenle kız çocukları öldürülmüştür. Aynı şekilde hamile olan kadınlarında herhangi bir sağlık sorunu olmadan kürtaj yaptırmaları günahlardan birisidir.
Zina, çok çirkin ve kötü bir iştir. En büyük günahlar arasında yer alır. Müslümanların zinadan ve zinaya götüren sebeplerden uzak durması gerekir.
Erkeklerin erkeklerle cinsel ilişkiye girmesi anlamına gelen livata, İslam dinindeki büyük günahlardan birisidir. İlk kez Lut kavminde görülmüştür. Kuran’da livata çok çirkin ve çok günah olarak belirtilir.
Kuran’da insanların evlenebilecekleri kişiler belirtilmiştir. Bazı kişiler arasındaki evlilikler ise haram kılınmıştır. Müslümanların evlenmelerinin haram olduğu kişiler şunlardır;
- Annesi
- Kızı
- Kız kardeşi
- Halası
- Teyzesi
- Erkek kardeşinin kızı
- Kız kardeşinin kızı
- Süt annesi
- Süt kız kardeşi
- Eşinin annesi
- Üvey kızı
- Gelini
Kadınların her ay gördüğü adet kanaması döneminde eşlerin yaklaşması da günahtır. Erkekler, eşleri temizlenene kadar yaklaşmamalıdır.
Faiz, İslam dini için oldukça günahtır. Faiz yiyen kişilerin kabirlerinden şeytan çarpmasından hırpalanmış şekilde kalkacağı söylenir. Faiz, kesin bir dille yasak olarak gösterilmiştir.
Yetimin malına göz dikmek, en büyük günahlardan birisidir. Yetim malı yiyenler için doyasıya ateş yemiş tabiri kullanılır. Bu kişilerin cehenneme gireceği belirtilmiştir.
Kuran’da içki içmek, kumar oynamak, fal bakmak gibi işlerin çok günah olduğu açıkça belirtilmiştir. Sarhoşluk veren her türlü içecek dinimizce günahtır. Kumar ise en kötü alışkanlıklar arasında gösterilmektedir.
Müslümanların birbirlerine yapmadıkları bir iş üzerinden iftira atması da en büyük günahlardan birisidir. İftira atan kişilerin apaçık günaha girdiği belirtilmiştir.
Fitne, dinimizce adam öldürmekten çok daha fazla günahtır. Kuran’da açıkça fitneden kaçınılması gerektiği belirtilmiştir.
Yalan söylemek, gerçeğin üstünün örtülmesi anlamına geleceği için çok günahtır. İslam dininde bir konuda bilgi sahibi olmayan insanların günaha girmemek için susmasının daha doğru olacağı belirtilmiştir.
Bir Müslümanın başka bir Müslümana yalan yere yemin etmesi, günahlardan birisidir. Müslümanlar her zaman doğru ve dürüst olmak zorundadır.
Gıybet, dinimizce en büyük günahlardan birisidir. Kuran’da gıybet, ölü kardeşinin etini yemekle bir tutulmuştur. Gıybet yapanların bolca tövbe etmesi gerekir.
Kibir, kişinin kendisini fazlasıyla beğenmesi ve diğer insanları daha düşük görmesidir. Kibir, dinimizde yasaklananlar arasındadır.
Elinde olanı çok fazla saçıp savuran kişiler de İslam dininde yasaklanmıştır. Malını fazla savuran kişiler, şeytana yaklaşmış olurlar. Doğru olan ihtiyaç dahilinde harcamaktır.
Çok fazla eli sıkı olmak da İslam’ın yasakları arasındadır. Müsrif olmak gibi cimri olmak da yanlış bir tutum olarak görülür.
0 Yorum yapıldı