İpotek nedir, ipotek nasıl edilir ve ipotek nasıl kaldırılır konuları ile ilgili detaylı bir araştırma yaptık. Bu yazımızda sizlere ipotek ile ilgili açıklamalar yapacağız. İpotek kavramı ile ilgili olarak internette detaylı bilgi bulmak çok zor. Ayyrıca paylaşılan bilgiler teknik ibareler içerdiğinden ötürü vatandaşların önemli bir bölümü ipotek ile ilgili nitelikli bilgiye sahip değildir. Bu sebeple ipotek kavramını halk diliyle ele almaya çalıştık. Umarım faydalı olmuşuzdır.
- İpotek Nedir?
İpotek bir borca karşılık olarak borçluya ait bir taşınmaz üzerine konulan kayıttır. İpotek ancak borcun tamamı ödendiği zaman kaldırılır. İpotek borç veren kişiye sağlanan bir güvencedir. Borçlunun borçluya borcunu ödeyeceğine dair verdiği garantidir. Borcun ödenmemesi durumunda ipotek borç verene kullanma hakkı verir. İpotek kavramı genelde kredi ve gayrimenkul alımlarında sık kullanılır.
- İpotek Neden Kullanılır?
Nakit sıkıntısı çeken ev almak isteyen kişiler ipotek yolu ile ev sahibi olurlar. Bankadan ev için kredi çektiğiniz zaman banka size parayı verip evi aldığınız zaman ev üzerine banka ipotek koyar. Borçlu borcunu ödemediği zaman banka evi satışa koyup borcu tahsil eder. Banka ipotek koyarak verdiği paraya bir güvence elde etmiş olur.
- Hangi Mal Grupları İpotek Edilebilir?
İpoteğe konu olan mallar taşınmaz mallardır.
- Ev
- Arsa,
- Tarla,
- İşyeri,
- Fabrikalara ipotek konulabilir.
İpotek altındaki mallar alınıp satılamaz. İpotek konulmayacak mallar ise araba, yat, uçak, helikopter gibi taşınabilir malları kapsar.
- İpotek Masrafı Ne Kadardır?
Bir taşınmaza ipotek koymak için borcun bedelinin binde 3,96 sı ipotek bedeli tapu müdürlüğü tarafından tahsil edilir. Bu masrafların yanı sıra binde 8,25 oranında damga vergisi tahsil edilir. Yakın tarihe kadar ipotek kaldırmak için ücret alınırken bugün artık ipotek kaldırmak için ücret talep edilmez.
- İpotekli Kredi Nedir?
Bankalar vermiş olduğu kredi hizmetlerini kategorilere ayırdıktan sonra ipotekli kredi ortaya çıktı. İpotekli kredi yüksek miktarda para çekmek isteyenlerin sık başvurduğu kredi türüdür. İpotekli kredi yalnızca gerçek kişilere verilebilen özel bir kredi türüdür. Tüzel kişiler ipotekli krediden faydalanamaz. İpotekli kredi sadece tapu kaydı mesken şeklinde belirtilen konutlar için verilir.
- İpotekli Kredi Nasıl Alınır?
İş yeri ve depo olarak kullanılan mekanlar için ipotekli kredi alamazsınız. Taşınmaz olan mülkler için ipotek kredisi alabilirsiniz. İpotekli kredilerde en fazla 48 ay vadeli kredi çekebilirsiniz. Başka birisinin adına olan mülkler için ipotek kredisi çekemezsiniz. Kredi başvurunuz kabul olduğu zaman ipotek olarak sunacağı araca eksper gönderilip değer belirlenmesi yapılır.
- İpotekli Kredi Neden Tercih Edilmelidir?
Tüm banka borçlarınızı tek noktada toplayıp düşük faiz oranından faydalanmak için ipotekli krediler tercih edilir. Konut kredisi için gerekli peşinatın bulunamadığı durumlarda, ödeme aksatmanın zorunlu olduğu durumlarda ipotekli kredi tercih edilmelidir. Borçlar uzun vadede düşük faiz oranı ile ödemek isteyenler ipotekli kredi kullanır.
- Gayrimenkul Üzerindeki İpotek Nasıl Kaldırılır?
Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması, borcun tamamının ve eksiksiz ödenmesiyle gerçekleşmektedir. İpotek, genel manada güvence olarak kullanılan bir yöntemdir. Herhangi bir alacağın muhtemel güvence altına alınması için, gayrimenkuller, taşınmaz mallar üzerine uygulanan bir işlem olarak İpotek bulunan taşınmaz mallar, tapu kaydına dahil edilir ve ipotek devam ettiği sürece gayrimenkulün satışı yapılmaz.
İpotek işlemleri genellikle bankalar tarafından uygulanan bir yöntemdir. Herhangi kişi tarafından da ipotek yapılabilmektedir. Ancak kişiler tarafından yapılması çok da yaygın bir işlem değildir. Özellikle yüksek miktarlarda kredi kullanımı yapıldığında, bankalar tarafından gayrimenkuller üzerine ipotek koyulur. Kredi ödemelerinin tamamlanmasıyla, ipotek kaldırılır ve tapu sicilindeki ipotek şerhi doğrudan kaldırılır.
0 Yorum yapıldı