Bilgisayarların protokolü anlamına gelen IP numarası, tüm bilgisayar kullanıcıları için çok önemlidir. Bilgisayara ait IP numarasının bilinmesi gerekmektedir. Bu yazımızda IP numarası bilmeyenlerin nasıl sorgulama yapabileceklerini ve IP numarasını nasıl öğrenebileceklerini ayrıntılı olarak anlatacağız.
IP Numarası Nedir?
IP numarası, bilgisayarların internet üzerinden kullandıkları protokol numarasıdır. Her bilgisayarın kendine özel bir IP numarası bulunmaktadır. IP numarası, birbirinden noktalar ile ayrılan 4 farklı rakamdan oluşmaktadır. IP numarası gizlenmemişse network üzerinden kolaylıkla bulunabilmektedir. İnternete bağlanan tüm bilgisayarlara özel bir IP numarası atanmaktadır. Bu numara sayesinde dijital aygıtların birbiri ile iletişime geçmesi sağlanır.
IP Numarası Çeşitleri Nelerdir?
IP numarası iki çeşit olarak bilinmektedir. Bunlar;
- Statik IP Numarası
- Dinamik IP Numarası
Statik IP Numarası
Bu tür IP numaraları hiç değişiklik göstermeyen kalıcı numaralardır. Bir admin tarafından bilgisayara elle atılmaktadır. Manuel olarak verilen Statik IP numarasını değiştirmek mümkün değildir.
Dinamik IP Numarası
Cihaza bilgisayara her bağlanmasında tanımlanan geçici bir IP numarası olarak bilinmektedir. Bu IP numarası bilgisayar ara yüzü ya da sunucu yazılımı tarafından otomatik atanmaktadır. Atılan bu IP numarası her internet girişinde değişecektir. Servis sağlayıcı üzerinden bu numaranın statik IP numarasına dönüştürülmesi mümkündür.
IP Adres Sorgulaması Nasıl Yapılır?
IP sorgulaması için bilgisayarın internet bağlantısının olması gerekmektedir. Bu numara cihazın o anki bağlantısında verilmiş olan kimlik bilgileri olarak nitelendirilebilir. Bilgisayarın hangi lokasyonda olduğu ve hangi ISS’den internet hizmeti aldığını öğrenmenin en etkili ve kolay yolu IP numarasıdır. Cihazın konumunu öğrenmek için ya da belirli özelliklerine bakabilmek için IP numarasını bilmek gerekmektedir.
IP numarası sorgulama işlemi bilgisayar üzerinden şu şekilde yapılır;
Windows PC için;
- Başlat menüsü açılır
- Çalıştır yazan yere gelinip ‘cdm’ yazarak Enter tuşuna basılır
- exe çalıştığı anda ipconfig yazılır
- Böylelikle bilgisayarın IP numarası öğrenilmiş olur
MacOS için;
- Cmd + boşluk tuşluna basılır
- Spotlight araması seçilir
- Arama çubuğuna Terminal yazılarak Enter tuşuna basılır
- Çıkan bölüme ifconfic yazılır
- Böylelikle bilgisayarın IP numarası öğrenilmiş olur.
DNS Nedir?
Açık adı Domain Name System olarak bilinmektedir. Alan Adı Sistemi olarak kullanılmaktadır. İnternete ya da özel bir ağa bağlanmış olan tüm bilgisayarlarda servisleri ve kaynakları adlandırmak amacı ile kullanılır. DNS sunucularında internet sitelerine ait sunucuların daha kolay hatırlanması adına kelimeleştirilmiş bazı adresleri IP adresi olarak kayıt etmektedir. İnterneti adeta yöneten bu sistem için IP numarası büyük önem taşımaktadır.
Güven vermiyorsunuz. Ben engelli türk netten aylık 150 GB.internete 56 TL öderken siz bir GB internete 38 TL Alıyorsunuz 1000 dakika ben 100 dakika konuşmuyorum bile. Herkes böyle genelde.1000 SMS veriyorsunuz ben 200 SMS kullanıyorum 800 size kalıyor.Etikmi Vicdanen rahatmısınız.Türk lelekom izleyin sizde 5gb 30 TL diyin Türkiye’de türkcll 30 milyon olur.