Horlama, gece uyku sırasında görülen ve yanındaki kişinin hayattan bezmesine neden olan bir sağlık sorunudur. Horlama sorunu, erkeklerde kadınlardan çok daha fazla görülmektedir. Horlamaya neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bu yazımızda horlama neden olur, horlama nasıl tedavi edilir sorularına cevap vereceğiz.
HORLAMA NEDİR?
Horlama, kişinin uykusu sırasında dokuların titreşmesine neden olan türbülanslı hava akışı nedeniyle oluşan sestir. İnsan vücudu nefes alırken bile ses çıkarmaktadır. Hava akışından kaynaklanan bu sesi fazla türbülansa girdiği zaman çok daha fazla titreşerek normalden daha yüksek bir ses olarak çıkmaya başlar. Horlama da bu yüksek türbülanstan kaynaklanarak oluşmaktadır.
HORLAMA NASIL OLUR?
İnsanlar uyurken, boğazlarının arka bölgesinde bulunan kaslar gevşer ve daralır. Kalan küçük açıklıktan dışarıya çıkmaya çalışan hava akışı çevredeki dokularla daha fazla etkileşime girer. Bu durumda titreşimin artmasına bağlı olarak horlama başlamaktadır. Horlayan kişilerde kas daralması burunda, ağızda ya da boğazda olabilir. Kişide burun tıkanıklığı olması durumunda çok daha şiddetli horlama görülecektir.
HORLAMANIN NEDENLERİ NEDİR?
Horlamanın birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Horlamaya neden olan temel etkenler şu şekilde sıralanabilir;
- Ağız ve sinüs anotomisi
- Alkol tüketimi
- Alerji
- Soğuk algınlığı
- Kilo
Horlamamak için burundan nefes almak gerekmektedir. Bunu içinden gelen hava nemlendirişi ve ısıtıcı filtre görevi görecektir. Her insanda 2 – 6 saat arası solunum gerçekleştirme kapasitesine sahip burun döngüsü bulunmaktadır.
HORLAMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Horlama bilimsel olarak Obstrüktif Uyku Apnesi adı verilen bir uyku bozukluğu ile bağlantılı görülmektedir. Ancak tüm horlayan kişilerin bu hastalığa sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. Horlamanın hastalıkla ilişkili olup olmadığını anlamak için belirtileri takip etmek gerekmektedir. Horlama belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Uyku sırasında solunumun kısa süreli durması
- Gündüz uyku hali
- Konsantrasyonda zorlanma
- Sabahları baş ağrısı
- Uyandıktan sonra boğazda ağrı
- Huzursuz uyku
- Geceleri solunma ve boğulma hissi
- Yüksek tansiyon
- Gece göğüste ağrı
- Horlamanın etrafı rahatsız edecek kadar şiddetli olması
HORLAMANIN TEDAVİSİ NEDİR?
Horlamanın tedavi edilebilmesi için öncelikle bir kulak burun boğaz doktoruna gitmek gerekmektedir. Doktor muayenesinin ardından teşhisin konulması ile tedavi süreci başlayacaktır. Horlamanın tedavisi için kullanılacak yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Bu tedavi yönteminde uyku sırasında hava yolunu açık tutmak için bir makine kullanılmaktadır. Kişinin başucuna koyacağı makineden yüzüne takacağı maske sayesinde rahat nefes alınır ve horlama kesilmektedir.
Bu tedavi yönteminde boğazın arkasında bulunan yumuşak dokunun kısaltılması için damağın her iki yanına küçük kesiler atılmaktadır. Bu işlem için lazer kullanılır. Kesikler iyileştikçe horlama ortadan kalkacaktır.
Bu tedavi yönteminde yumuşak damak içerisine küçük plastik implantlar yerleştirilmektedir. Bu implantlar damağın çökmesine neden olacağı için horlama kesilecektir.
Bu tedavi yönteminde horlama sırasında titreşen uvula ve yumuşak damak dokularını temizlemek amacı ile düşük radyofrekans ısıları kullanılmaktadır. Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen bu işlem, 30 dakika sürmektedir.
Bu tedavi yönteminde alt çene ve dilin öne getirilmesi sağlanarak hava yolu sürekli açık tutulmaktadır. Bu yöntemden fayda görebilmek için cihazın bir hekim tavsiyesi ile alınması gerekmektedir.
Bu tedavi yönteminde dokular cerrahi yöntemlerle çıkartılarak horlamaya neden olan anormallikler düzeltilmekte ve solunum yolu genişletilmektedir.
HORLAMAYI ÖNLEMEK İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER NELERDİR?
Horlamayı önlemek için evde uygulanabilecek doğal yöntemler de bulunmaktadır. Horlamayı önleyen doğal yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
- Kilo vermek
- Sırt üstü uyumamaya özen göstermek
- Yastığı baş hizasının üzerinde tutarak yatmak
- Burun üzerine horlama engelleyici bantlardan yapıştırmak
- Alerjinin geçmesi için önlem almak
- Alkol tüketmemek
- Sigarayı bırakmak
- En az 7 saat düzenli uyumak
0 Yorum yapıldı