Yatırım aracı dendiği zaman akla ilk gelen gayrimenkul yatırımıdır. Özellikle ülkemizde gayrimenkul yatırımı uzun vadeli düşünüldüğü zaman oldukça kazandıran yatırımlardan birisidir. Gayrimenkul yatırımında bilinmesi gereken oldukça önemli uygulamalar ve mevzuatlar bulunur. Bu mevzuatları bilmemek, ciddi kayıplar yaşamak anlamına gelir. Bu yazımızda Hisseli tapu nedir, hisseli tapu nasıl alınır, hisseli tapu nasıl satılır gibi sorulara cevap vereceğiz.
GAYRİMENKUL NEDİR?
Gayrimenkul, taşınmaz malların tamamına denir. Gayrimenkul olarak kabul edilen mallar; ev, arsa, dükkan, arazi ve gemi gibi mallar olarak gösterilir. Her malın sahibine özel bir kayıt tapu belgesi bulunur. Bu belge resmi olarak verilir.
HİSSELİ TAPU NEDİR?
Hisseli tapu, bir gayrimenkulün birden fazla kişiye ait olmasıdır. Bu durum gayrimenkulün tapu belgesinde de gösterilir. Hisseli tapu, genel olarak akraba ya da kardeşler arasında alınmış mallar için gereklidir.
HİSSELİ TAPUDA HANGİ BİLGİLER YER ALIR?
Hisseli tapu üzerinde tüm hissedarların isimleri ve gayrimenkulün kaç tane hissedarı olduğu belirtilir. Ancak hisseli tapu üzerinden arsanın ne kadarının kime ait olduğu bilgisi yer almaz. Oransal olarak bakıldığı zaman tüm ortaklar gayrimenkul üzerinde eşit haklara sahiptir. Bir kişinin hisseli tapusu var ise ancak tapunun ne kadarı kime ait bilinmiyor ise o zaman Rızai Taksim Sözleşmesi yapılır.
RIZAİ TAKSİM SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Rızai Taksim Sözleşmesi, hisseli tapunun sahiplerinin kendi aralarında yazılı olarak belirttikleri ve hangi hisse sahibine hangi arsanın düştüğünü gösteren bir sözleşmedir. Bu sözleşme üzerinden tüm hissedarların sahip oldukları hisseli arsa kısmı kolaylıkla görülür.
HİSSELİ TAPU ALIMI NASIL YAPILIR?
Hisseli tapu alma kararı vermiş bir kişi, oldukça dikkatli davranmalıdır. Hisseli arsa satın alındığında diğer ortakların bu tapu hissesini geri alma hakkı bulunur. Bu nedenle hisseli tapu alırken çok dikkatli olmak gerekir. İşlemin başında hisseli tapu satışına diğer hissedarlar olumlu yanıt vermiş olsa bile daha sonradan dava açma hakkına sahiptir. Diğer hissedarlar, 3 ay içerisinde hisseli tapu satın alan kişiye parasını ödeyerek hakkı geri alabilirler.
HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR?
Hisseli tapuya sahip olan bir kişi, tapunun sahip olduğu kısmını diğer hissedarlardan izin alarak satışa çıkarma hakkına sahiptir. Hisseli tapular, satışı her zaman çok zor olan tapulardır. Toplu satış durumunda hissedarlarının tamamının bulunması gerekir. Bu konuda yapılacak en akıllıca hareket bir avukata vekalet vermek ve böylece işi kolaylaştırmaktır.
Hisseli tapu satışlarında hissedarlardan birisi satışı kabul etmezse satış iptal davası açabilir. Böyle bir sıkıntı yaşamamak için tüm hissedarların paylarını satması doğru olacaktır. Hissedarlardan sadece birisi satış yapmak isterse, öncelikle eski hissedarlara teklif götürerek satışı daha kolay hale getirebilir. Hissedarlardan talep gelmemesi halinde hisseli tapusunu satışa çıkartabilir.
0 Yorum yapıldı