Hipoglisemi kan şekeri ile ilgili bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kan şekeri olması gereken değerden çok daha düşük bir seviyeye gelmektedir. Bu yazımızda Hipoglisemi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgi vereceğiz.
Hipoglisemi şeker hastası olan kişilerle birlikte olmayan birçok kişide de sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Kan şekeri seviyesinin düşmesi sonucunda meydana gelmektedir. Hipoglisemi yaşayan kişilerin kan şekerleri bazen ciddi anlamda düşmektedir. Böyle durumlarda acil müdahale oldukça önemlidir.
HİPOGLİSEMİ NEDİR?
Hipoglisemi, kan şekerinin 70 mg / dl’ nin daha altına düşmesi durumudur. Bu durum vücutta aşırı insülin salgılanması nedeniyle meydana gelmektedir. Hipoglisemi şiddetine bağlı olarak hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılabilir.
Hipoglisemi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. En belirgin nedeni ise kişinin sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlığına sahip olmasıdır. Karbonhidrat yönünden zengin diyetleri yapan kişilerde de sıklıkla Hipoglisemi görülmektedir.
HİPOGLİSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipoglisemi kişide bazı belirtiler ile kendilerini göstermektedir. Bu belirtileri iyi gözlemleyerek kişi kendisinde Hipoglisemi olup olmadığını kolay bir şekilde anlayabilecektir. Hipoglisemi belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Açlık hissi
- Titreme
- Huzursuzluk
- Göz kararması
- Terleme
- Dil ve dudaklarda karıncalanma
- Soluk cilt
- Çarpıntı
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Bulanık görmeye başlamak
- Konuşmakta güçlük çekmek
- Uyuşukluk hissi
- Taşikardi
- Bilinç kaybı
Bu belirtiler Hipoglisemi seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Çarpıntıya kadar olan belirtiler hafif Hipoglisemi durumlarında gözlemlenirken orta dereceği Hipoglisemi durumlarında bulanık görme ve konuşma zorluğu, ağır Hipoglisemi durumlarında ise bilinç kaybı meydana gelmektedir.
Ağır Hipoglisemi durumunda hastaya acil müdahalede bulunmak gerekmektedir. Ağır Hipoglisemi, kan şekerinin 50 ml / dl’ nin altına düşmesi sonucunda oluşmaktadır. Kişiye tıbbi müdahalede bulunulması sırasında Hipoglisemi testi de uygulanmaktadır. Bu test için hastanın vücuduna bir miktar şeker yüklemesi yapılmaktadır.
HİPOGLİSEMİ NEDENLERİ NELERDİR?
Hipoglisemi farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Hipoglisemi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi
- Kişinin uzun süre aç kalması
- Yanlış diyet uygulamaları
- Karbonhidrat ağırlıklı beslenme
HİPOGLİSEMİ TEŞHİSİ NASIL KONUR?
Bir kişide Hipoglisemi olup olmadığını anlamak için öncelikle belirtilere dikkat etmek ve uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Hipoglisemi teşhisi konması için kan şekeri seviyesinin düzenli olarak ölçülmesi gerekmektedir. Bunun için özel kan şekeri ölçüm cihazları kullanılmaktadır.
Bir kişiye Hipoglisemi teşhisi konması için kan şekeri değerinin 70 mg / dl’ nin altında olması gerekmektedir. Hipoglisemi şüphesi ile hekime başvuran hastalara öncelikle fiziki muayene yapılır ve ardından kişinin tıbbi geçmişi öğrenilmektedir. Bir gece aç kalması istenecek olan hastanın kan şekeri düzeyi ölçüldükten sonra Hipoglisemi olup olmadığı kolay bir şekilde belirlenebilmektedir.
HİPOGLİSEMİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Teşhisi konmuş olan kişilere doğru şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Hipoglisemi tedavisi için ilk aşamada acil tedavi yöntemi olarak 15 / 20 mg kadar karbonhidrat içerek gıda tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bu karbonhidrat kısa sürede şekere dönüşerek vücuttaki kan şekeri miktarının yükselmesi sağlanmaktadır.
Karbonhidrat tüketen hastanın 15 dakika sonra tekrar kan şekeri ölçülerek değerin 70 mg / dl’ nin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılmalıdır. Kan şekeri değeri bu rakamın üzerine çıkmamış ise aynı yöntem 15 dakikada bir ölçüm yapılarak 70 değerinin üzerine çıkana kadar tekrarlanmalıdır.
Hipoglisemi teşhisi konmuş olan hastaların normal hayatlarında kullanabilecekleri bir glukagon kitine sahip olması gerekmektedir. Bu kit acil durumlarda kan şekerinin yükseltilmesi ve hastanın normale dönmesi için kullanılacaktır.
Tekrarlayan Hipoglisemi durumlarını önlemek için öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde Hipoglisemi oluşma aralıkları sıklaşarak kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
0 Yorum yapıldı