Ülkemiz sınırları içerisinde tüm boğaz köprüleri ve otoyol geçişleri sırasında ödenen geçiş ücretinin biletsiz ve temassız şekilde yapılabildiği sistem olan HGS, tüm araç sahipleri için önemli bir ayrıntıdır. Bu yazımızda HGS sorgulamasının nasıl yapıldığını, HGS bakiyesinin nasıl öğrenilebileceğini ve HGS cezası ile ilgili tüm aklınıza gelecek soruların cevaplarını detaylı şekilde anlatacağız.
HGS Nedir?
HGS son yıllarda ülkemizde uygulanan bir sistemdir. Boğaz ve otoyol geçişlerinde araç sahiplerinden alınan ücretin bir etiket yardımı ile biletsiz ve temassız şekilde karşılanmasını sağlayan bir uygulama olarak bilinmektedir. HGS kullanımında araç sahipleri bankalar aracılığı ile sahip oldukları özel etiketi araçlarının ön camına yapıştırırlar. Bu etiket üzerinden köprü ve otoyol geçişlerinde gerekli olan ücret otomatik olarak ödenmektedir.
HGS Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
HGS almak için öncelikle başvuruda bulunmak gerekir. Başvuru sırasında istene belgeler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Bireysel başvurularda kimlik, araç ruhsatı ya da ruhsatın fotokopisi
- Kurumsal başvurularda temsil belgesi, araçlara ait ruhsat ya da ruhsatların fotokopisi
- Kiralık araçlar için kimlik, araca ait ruhsat ya da ruhsat fotokopisi, araç kiralama sözleşmesi
HGS Bakiyesi Nerelerden Yüklenir?
HGS bakiyesi yüklemek için farklı sistemler kullanılmaktadır. HGS bakiye yüklemesi yapan yerler şunlardır;
- PTT şubeleri
- Anlaşmalı bankalar
- PTT HGS bakiye yükleme sitesi
- HGS mobil uygulaması
- Anlaşmalı benzin istasyonları
- E – devlet sistemi
- Telefon operatörleri
Anlaşmalı Bankalardan Nasıl Bakiye Yüklenir?
Bazı bankalar HGS sistemi ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı bankalar üzerinden HGS yüklemesi yapılabilmektedir. HGS yükleme işlemi için bankaya ait resmi internet sitesi, mobil şubesi ya da banka şubeleri tercih edilebilir. Sistemler üzerinden HGS yüklemesi banka kartı ya da kredi kartı ile gerçekleştirilmektedir. HGS ile anlaşmalı bankalar şunlardır;
- Akbank
- Denizbank
- Vakıfbank
- Yapı Kredi Bankası
- Garanti Bankası
- Ziraat Bankası
- Türkiye İş Bankası
Mobil Uygulama Üzerinden HGS Bakiyesi Nasıl Yüklenir?
Mobil uygulamalar üzerinden HGS bakiyesi yüklenebilir. Bunun için mobil uygulamanın cep telefonuna yüklenmesi gerekmektedir. Uygulama açıldıktan sonra ekrana araç plakası – T.C. kimlik numarası – vergi numarası girmek gerekmektedir. Bilgilerin girilmesinin ardından hem HGS bakiye yüklemesi hem de bakiye sorgulaması yapılabilir.
HGS Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
HGS Bakiye sorgulaması için de birden fazla yol bulunmaktadır. Bakiye sorgulaması yapılan yerler;
- E – devlet üzerinden bakiye sorgulaması
- PTT üzerinden bakiye sorgulaması
- HGS sitesi üzerinden bakiye sorgulaması
- Çağrı merkezi üzerinden bakiye sorgulaması
- Bankalar üzerinden bakiye sorgulaması
E – Devlet Üzerinden Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E – devlet üzerinden bakiye sorgulaması için öncelikle e – devlet sistemine giriş yapmak gereklidir. Sisteme giriş yaptıktan sonra PTT Genel Müdürlüğü Hizmetleri sayfasından HGS Hesap Bilgileri Sorgulama bölümüne girilir. Buradan bakiye sorgulaması yapmak mümkün olacaktır.
PTT Üzerinden Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
PTT üzerinden bakiye sorgulaması yapabilmek için öncelikle HGS sistemine üye olmak gerekir. Sisteme üye olduktan sonra PTT resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra Müşteri Hizmetleri sekmesi üzerinden araç ile ilgili T.C. kimlik numarası, vergi numarası ve HGS bilgileri girilerek sorgulama işlemi yapılabilmektedir. PTT üzerinden sorgulama yapabilmek için HGS satın alma işleminin PTT üzerinden yapılmış olması gerekmektedir.
HGS Sitesi Üzerinden Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
HGS sistemine özel olarak hazırlanmış olan internet sitesi üzerinden HGS sorgulaması yapılabilmektedir. Bunun için HGS sistemine üye olmak yeterlidir. Site üzerinden HGS ile ilgili tüm bilgilere ulaşmak mümkündür.
Çağrı Merkezi Üzerinden Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
HGS sistemine özel olarak çalışan çağrı merkezi bulunmaktadır. 0850 460 60 60 HGS çağrı merkezi aranarak bakiye sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilir.
Bankalar Üzerinden Bakiye Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı bankalar üzerinden de bakiye sorgulaması yapılabilir. Bunun için HGS sistemine kayıt olunan bankanın mobil bankacılık ya da internet bankacılık uygulamaları kullanılacaktır. Uygulama üzerinden istenilen bilgilere ulaşmak mümkündür.
HGS Ceza Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Köprü ve otoyollarda kurallara uygun olmayan bir geçiş yapılması halinde alanda bulunan kameralar sayesinde araçlar tespit edilmektedir. Bu tespitlerin ardından araçlara plaka cezası kesilir. HGS cezası alıp almadığını öğrenmenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunlar;
- PTT HGS internet adresi üzerinden
- E – devlet üzerinden
- Çağrı merkezi üzerinden
- Karayolları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden
PTT HGS Sitesi Üzerinden HGS Ceza Sorgulama
PTT şubelerinden HGS abonesi olmuş olan kullanıcılara özel olarak kullanılabilen bu internet sitesi üzerinden gerekli bilgileri girerek alınış olan HGS cezaları kolayca sorgulanabilmektedir.
E – devlet Üzerinden HGS Ceza Sorgulama
E – devlet üzerinden yapılan sorgulamalar için üyelik gerekmektedir. Sisteme girerek araç ile ilgili gerekli bilgileri girdikten sonra HGS ceza sorgulaması yapılabilmektedir.
Çağrı Merkezi Üzerinden HGS Ceza Sorgulama
HGS sistemine özel hazırlanmış 0850 460 60 60 numaralı çağrı merkezi aranarak HGS ceza sorgulama işlemi kolaylıkla yapılacaktır.
Karayolları Genel Müdürlüğü Resmi İnternet sitesi Üzerinden HGS Ceza Sorgulama
Karayolları Genel Müdürlüğü, HGS cezalarını tespit ederek kayıt altında tutmaktadır. Müdürlüğe ait resmi internet sitesi üzerinden araç ile ilgili gerekli olan bilgileri girerek HGS ceza sorgulaması yapılabilmektedir.
HGS Ceza Ücretleri Nedir?
HGS sisteminin olduğu otoyol ve köprü geçişlerinde kaçak geçiş tespit edilmesinin ardından 15 gün içerisinde araç sahibine HGS ceza uygulaması gerçekleştirilmektedir. HGS ceza tutarı, giriş – çıkış yapılan mesafe ücretinin 4 katı şeklinde hesaplanmaktadır. Normal geçiş ücreti 8.75 TL olan bir HGS noktasında yapılan ihlal sonucunda araç sahibine 35 TL ceza uygulanacaktır. Bu durumda araç sahibinin toplamda 43.75 TL ödemesi gerekecektir.
0 Yorum yapıldı