İnsanlar farklı nedenlerden dolayı bazen heyet raporu almak zorunda kalabilirler. Heyet raporu alabilmek için mutlaka Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı onaylı bir hastanede muayene olmak gerekmektedir. Bu yazımızda heyet raporu alması gereken ve nasıl alınacağı bilmeyenler için süreci ayrıntılı olarak anlatacağız.
Heyet Raporu Nedir?
Sağlık raporunun daha detaylı hali olarak bilinen heyet raporu, Sağlık Bakanlığı onaylı hastanelerde kurulmuş olan heyet tarafından onaylanarak verilir. Bu rapor, tek bir bölümü değil muayene olunan tüm bölümlerin bilgilerini içermektedir. Heyet raporu alabilmek için kişinin 7 – 8 farklı bölümde muayene olması gereklidir. Her hastanede bir heyet takımı bulunmaktadır. Sağlık raporları ile ilgili birçok işlemde bu heyetten onay almak gerekir. Heyet raporu onayı verecek olan takımda hastanesine göre 3 – 4 hekim ya da 7 – 8 hekim bulunmalıdır.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Heyet raporu alabilmek için öncelikle tam teşekküllü bir hastane bulmak gerekir. Bununla birlikte özel hastaneler de ücretli olarak heyet raporu vermektedir. Raporun verilebilmesi için hastanenin Sağlık Bakanlığı onaylı olması da gereklidir. Heyet raporu olabilmek için öncelikle gerekli bölümlerde muayene olmak ve alınan sonuçları heyet takımına teslim etmek gerekir. Belirlenmiş rapor ücretinin ödenmesinin ardından heyet tarafından inceleme yapılır. Raporun verilmesi uygun görülürse gerekli imzalar atılır ve heyet raporu kişiye teslim edilir.
Heyet Raporu için Muayene Olunacak Bölümler Hangileridir?
Heyet raporu alacak olan kişinin belirlenmiş bölümlerde muayene olması gerekmektedir. Bu bölümler şöyle sıralanabilir;
- İç hastalıkları
- Genel cerrahi
- Göz
- Kulak – burun – boğaz
- Nöroloji
- Ruh sağlığı
Heyet Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Heyet raporu almak zorunda olan kişi öncelikle hastaneye yazılı bir başvuruda bulunmak zorundadır. Başvuru sırasında kısa bir şekilde neden heyet raporu istediğini belirten bir dilekçe de doldurur. Dilekçenin hazırlanmasının ardından kişi, rapor için ödeme yapmak üzere muhasebe bölümüne yönlendirilir.
Heyet Raporu Ücreti Ne Kadardır?
Heyet raporu ücreti her yıl düzenli olarak artış göstermektedir. Son rakamlara bakılacak olursa, bir heyet raporu için ortalama 100 – 300 TL arası bir ücret ödemek gerekir. Bu ücret, hastaneye göre değişiklik gösterir. Heyet raporu ücretinin yanı sıra bazı hastanelerde giriş ücreti, tedavi ücreti ve evrak ücreti gibi ekstra ücretler de talep edilebilmektedir.
Heyet Raporu Kaç Günde Hazırlanır?
Heyet raporunun teslim edilmesi en fazla 7 gün içinde yapılmalıdır. Devlet hastanelerinden alınacak olan heyet raporu 3 – 4 gün çerisinde hazırlanır. Heyet raporunun 3 günden önce hazırlanması mümkün değildir.
Heyet Raporu Ne İçin İstenir?
Heyet raporu istenmesi için birçok farklı sebep vardır. Günümüzde heyet raporunun en fazla talep edildiği alan işe girme zamanlarıdır. Bunun dışında heyet raporu isteyen yerler şöyle sıralanabilir;
- Askerlikten muafiyet için
- Yeni bir işe başlarken
- Yurt dışına çıkış için
- İş yerinden zorunlu izin alınması durumunda
- Engelli durumunda
- Sürekli ilaç kullanımı durumunda
- İşitme engelliler için
- Uzun süre istirahat gerektiren hastalıklar için
- Protez kullanımı durumunda
Heyet Raporu Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Heyet raporu almak isteyenlerden bazı belgeler istenmektedir. Her hastane farklı belgeler talep edeceği gibi genel olarak istenecek olan belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- 4 adet vesikalık fotoğraf
Heyet Raporu Hangi Hastanelerden Alınabilir?
Heyet raporu genel olarak Sağlık Bakanlığı onaylı devlet hastanelerinde verilmektedir. Tam teşekküllü olan bu hastaneler hemen hemen her ilimizde bulunmaktadır. Bununla birlikte yine Sağlık Bakanlığı onayı almış olan özel hastaneler de heyet raporu verme hakkına sahiptir. Ancak özel hastanelerde ücret biraz daha fazla olacaktır. Her iki şekilde de rapor almak için randevu sistemi kullanılmaktadır.
0 Yorum yapıldı