Hamilelik dönemi anne adaylarının birçok endişe duymasına neden olmaktadır. Bu endişelerden birisi de annede var olan hastalıkların bebeğe geçme ihtimalidir. Birçok anne adayı, kendi hastalıklarının bebeklerini de etkileme ihtimalinden endişe duymaktadır. Bu yazımızda Hamileler Dikkat! Annenin Hastalıkları Bebeğe Geçer Mi? Sorusuna cevap vereceğiz.
Anne adaylarının en merak ettiği konulardan birisi de gebelikleri süresince geçirdikleri hastalıkların bebeklerine herhangi bir zarar verip vermediğidir. Annelik duygusunun baskın gelmesi ile birlikte korkuları da artan anne adayları, hastalıkları nedeniyle bebeklerine zarar verme ihtimalinden endişe duymaktadır.
ANNENİN HASTALIKLARI BEBEĞE GEÇER Mİ?
Anne adayları bebeklerinin varlığını hissetmeye başladıkları andan itibaren onlar için endişelenmeye de başlarlar. Bebeklerinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için her şeyi yapan anne adayları, bu süreçte yaşadıkları hastalıkların bebeklerine zarar vermesinden de korkarlar.
Annenin Hastalıkları Bebeğe Geçer Mi? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; anne adaylarının hamilelik sürecinde en sık geçirdiği hastalık grip ve soğuk algınlığıdır. Anne adayları bu dönemde bağışıklık sistemlerinin zayıflaması nedeniyle kolayca grip ve soğuk algınlığına yakalanabilirler.
HAMİLELİKTE ANNENİN GEÇİRDİĞİ GRİP BEBEĞİ ETKİLER Mİ?
Hamilelikte annenin geçirdiği grip bebeği etkiler mi? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; hamilelik sürecinde annenin geçirmiş olduğu grip ve soğuk algınlığı bebek için bir sorun oluşturmamaktadır. Ancak bu süreçte hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Hamilelik sürecinde bağışıklık daha düşük olacağı için anne adaylarının grip ve soğuk algınlığını daha ağır atlatması söz konusu olabilmektedir.
Ancak hamileliğin son günlerinde grip ve soğuk algınlığına yakalanmış olan annelerin bebekleri, doğum sonrasında rahatsızlığı geçirebilmektedir. Bu nedenle bebeğin gözlerini dünyaya açtığı anda grip ile mücadele etmemesi için anne adaylarının özellikle son günlerde kendilerine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.
Hamilelik sürecinde annede 38,5 üzeri ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kulak ağrısı, kulakta akıntı, ensede sertlik, döküntü ve kronik öksürük gibi şikayetler varsa mutlaka en kısa sürede bir hastaneye gitmek doğru olacaktır.
HAMİLELİKTE ÖKSÜRÜK BEBEĞİ ETKİLER Mİ?
Hamilelikte öksürük bebeği etkiler mi? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; hamilelik sürecinde annede meydana gelen öksürük, bebeğin bu durumdan rahatsızlık duyacağı düşüncesine neden olmaktadır. Ancak bebek annenin yaşamış olduğu öksürükten asla etkilenmez.
Rahim içerisinde yer alan sıvı bebeğe bir yastık görevi oluşturur ve bebek öksürükten dolayı rahatsızlık hissetmemektedir. Ancak annenin kuru ve şiddetli öksürük yaşaması durumunda kendi rahatı için doktorla görüşmesi ve doktor gerekli görürse bir ilaç kullanmaya başlaması doğru olacaktır.
HAMİLELER GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR Mİ?
Hamilelikte yaşanan grip ve soğuk algınlığı akla grip aşısını getirmektedir. Birçok anne adayı hamilelik sürecinde böyle bir sıkıntı yaşamamak için grip aşısı yaptırmayı düşünmektedir. Hamileler grip aşısı yaptırabilir mi? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
Anne adaylarının grip aşısı olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yapılan araştırmalar, grip aşısının anne ve bebek sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmadığını ortaya koymaktadır. Grip aşısı yaptıran annelerin bu süreçte korunma oranları %70 – %90 olarak belirtilmiştir.
HAMİLELİKTE GRİBİ KOLAY GEÇİRMENİN YOLLARI NELERDİR?
Hamilelik sürecinde gribe yakalanmış olan anneler, bu süreci daha rahat şekilde geçirebilmek için bazı yöntemler kullanabilirler. Hamilelikte gribi kolay geçirmenin yolları şu şekilde sıralanır;
- Eller sık sık yıkanmalıdır
- Kapalı ve kalabalık yerlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır
- Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir
- Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketilmelidir
- Bol bol sıvı tüketilmelidir
- Bol bol istirahat edilmelidir
- Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır
- Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır
- Odanın mümkün olduğunca nemli olması sağlanmalıdır
- Boğaz ağrısını geçirmek için pastil kullanılmalıdır
- Burun tıkanıklığı için okyanus suyu ya da tuzlu su kullanılmalıdır
HAMİLELİKTE TİROİD HASTALIĞI BEBEĞE GEÇER Mİ?
Hamilelikte tiroid hastalığı bebeğe geçer mi? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; tiroid tamamen hormonlara bağlı gelişen bir hastalıktır. Bu nedenle hamilelik döneminde tiroid sıklıkla görülmektedir. Özellikle ailesinde tiroid sorunu olan kadınların hamilelik öncesinde mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
Hamilelik döneminde yaşanan tiroid hastalığı mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Anne adaylarının yaşadığı bu rahatsızlık bebek için herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır. Ancak bu süreçte annenin doktor kontrolünde olması önemlidir. Birçok anne adayının şikayetleri doğum sonrasında ortadan kalkmaktadır.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE ASTIM BEBEĞE GEÇER Mİ?
Hamilelik döneminde astım bebeğe geçer mi? Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; hamilelikte anne adayının en çok yaşadığı rahatsızlıklardan birisi de astımdır. Astın kişide önceden var olabileceği gibi hamilelik döneminde de gelişebilir. Astımın var olması durumunda anne adayının mutlaka kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Kontrol altında tutulmayan astım anne için olduğu kadar bebek için de tehlikelidir. Bu nedenle mutlaka gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir. Hamilelik döneminde astım sorunu yaşayan kişilerin doğum olarak mümkün olduğunca normal doğum tercih etmesi gerekmektedir. Sezaryen ile yapılan doğumlarda astımın tetiklenmesi mümkündür. Astım hastası olan annelerin %20’ sinde bebeklerde de astın görülmesi söz konusu olmaktadır.
- ANNENİN HASTALIKLARI BEBEĞE GEÇER Mİ?
- HAMİLELİKTE ANNENİN GEÇİRDİĞİ GRİP BEBEĞİ ETKİLER Mİ?
- HAMİLELİKTE ÖKSÜRÜK BEBEĞİ ETKİLER Mİ?
- HAMİLELER GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR Mİ?
- HAMİLELİKTE GRİBİ KOLAY GEÇİRMENİN YOLLARI NELERDİR?
- HAMİLELİKTE TİROİD HASTALIĞI BEBEĞE GEÇER Mİ?
- HAMİLELİK DÖNEMİNDE ASTIM BEBEĞE GEÇER Mİ?
0 Yorum yapıldı